ZETApress

hírportál

Primadonna gatyában

Primadonna gatyában plakátAz Icon Produkció bemutatja: Primadonna gatyában című zenés színházi estjét Vörös Róbert rendezésében november 17-én szombaton 19:30-kor a Hungarikum Pódiumon, a belvárosi Dorottya utca 1. I. emeletén ? tudatta Jánosi Katalin, PR.

Ki ne ismerné, ki ne tudná azonnal folytatni az Én vagyok a bojtárgyerek, vagy A fuszulyka szára vagy Vívtam életemben sok nehéz csatát, Ha egy király világra jő, az Én, a pásztorok királya és Egy rózsaszál szebben beszél kezdetű csodálatos dalokat. A versét is és a dallamát is azonnal tudjuk, és ha nem is láttuk színházban a daljátékot, akkor is, mint a népdalokat ismerjük, énekeljük, sírunk-vigadunk, borozunk, mulatunk rájuk. 110 éve, 1904-ben mutatta be a Király Színház a János vitézt, melynek zenéjét Heltai Jenő verseire Kacsóh Pongrácz szerezte, Petőfi Sándor elbeszélő költeményéből színpadra írta Bakonyi Károly.

A Primadonna gatyában című zenés színházi estünk a daljáték megszületésének viharos és drámai, fordulatokban bővelkedő történetét korabeli dokumentumok, levelek, visszaemlékezések, újságcikkek, kritikák, önéletrajzok, titkos naplók, dagerrotípiák és a máig élő színházi pletykák, legendák, szóbeszédek fel-és megidézik. És elhangzanak a csodálatos dalok. János vitéz története a dalokon keresztül jelenik meg előttünk. A vérbő humor, a játékos és huncut színészi játék az 1900-as évek színészi stílusát is elénk varázsolja, például, ahogy Fedák Sári műbajuszát kackiásra pödörve, ostorát csattogtatva, a közönség elé lépve harsogja, hogy ő a bojtárgyerek?

Előadásunk kevés eszközzel, a zene, a szöveg, a színészi játék erejében bízva szép és kort idéző ruhák segítségével visz el minket a századelő nyüzsgő, forrongó életébe. A János vitéz daljáték születésének történetét és híres dalait játsszák: Almási Sándor, Molnár Gyöngyi és Széll Attila. Zongorán közreműködik: Termes Rita.

Szóljon hozzá!