ZETApress

hírportál

Vígjáték, bohózat, komédia

Pindroch Csaba a plakátonA Sophie Brasserie adott hont a Thália Színház mai sajtóeseményének, ahol Schell Judit, a színház új művészeti vezetője a 2018/19-es évad bemutatóit ismertette. Az új évad a felújítást követően október elején indul a Thália Színházban, ahol megújul a hűtés-fűtés rendszer, a lámpapark és a hangosítás.

Az első bemutató október 13-án szombaton egy francia vígjáték, a Legyen férfi, Monsieur Pignon! lesz, mely Francis Veber: Addig jár a korsó a kútra? című 2001-es filmjéből a szerző által készített színpadi adaptáció. A szerepekben Pindroch Csaba, Szervét Tibor, Szabó Győző, Gubás Gabi, Vida Péter, Nagy Viktor és Tóth Eszter lesz látható. A magyarországi ősbemutató rendezője Paczolay Béla.

A darab évadbejelentővel egybekötött sajtótájékoztatóján a francia hangulatú Sophie Brasserie étterem finomságaiból is ízelítőt kaptunk. Az eseményen Szabó Erika moderátor mellett Schell Judit, Paczolay Béla, Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Gubás Gabi és Szabó Győző foglalt helyet.

A Legyen férfi, Monsieur Pignon! című kétrészes vígjátékban címszereplőnk pohara ugyancsak tele van. A legutolsó csepp, hogy hírét veszi: családfői után könyvelői állásából is ki akarják rúgni. Ilyenkor kell egy barát, akinek támad egy zseniális ötlete. És Pignon, hogy mentse az állását, más ember lesz. Ugyanolyan, de tényleg más! Csak színleg, persze. Ez is elég ahhoz, hogy körülötte a többiek se ismerjenek magukra. A Daniel Auteuil és Gérard Depardieu főszereplésével bemutatott nagy sikerű francia film színházi változata mulatságos szatíra rólunk, akik néha a legnagyobb kerülővel találjuk meg saját utunkat.

? Hamvai Kornél fordításával egy nagyon szórakoztató vígjáték született. A vígjátéki fordulatok mellett azonban sok elgondolkodtató rétege is van a műnek. Tükröt tart elénk az állandó megfelelési kényszerről, a tájékozatlanságunkból eredő felületes sztereotípiákról, valamint az egymásra figyelés fontosságáról mutat példát. Az előadás látványvilágánál fontos, hogy a sok helyszínváltás miatt egy jól működő, egybefüggő teret hozzunk létre, amiben nagy szerepe van a világításnak és a fényeknek ? mondta el Paczolay Béla.

A francia vígjátékot egy szintén francia követi? A világ vígjáték-irodalmának talán legkiemelkedőbb darabja, Georges Feydeau: Bolha a fülbe című bohózata kerül színre december 15-én szombaton Kelemen József rendezésében, aki három sikeres előadással (Rövid a póráz; Kean, a színész; Csoda korban élünk) bizonyított már a Thália Színház Nagyszínpadán. Játsszák: Szervét Tibor, Gubás Gabi, Pindroch Csaba, Mózes András, Nagy Viktor, Szabó Erika, Vida Péter, Tamási Zoltán, Mórocz Adrienn ? aki idén érkezik a társulathoz ?, Bán Bálint, Hunyadkürti István, Tóth Eszter és Domokos László.

A nagyszínpadi bemutatók sorát 2019. március 30-án szombaton Joe Orton: A kulcslyukon át című komédiája zárja. Az előadás rendezője Fehér Balázs Benő, szereplői Schell Judit, Friedenthal Zoltán, Mórocz Adrienn, Tamási Zoltán, Vida Péter és Bán Bálint lesznek. Végül 2019 áprilisában ismét megrendezésre kerül a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje.

Az évad során a Mikroszínpadból ? ahol a munkálatok még javában folynak ? egy új, 160 főt befogadó játszóhely jön létre Thália Télikert néven. Míg a Thália Nagyszínpadán továbbra is a minőségi, könnyedebb szórakoztatásé lesz a főszerep, itt lehetőség lesz komolyabb lélegzetvételű, illetve kísérleti jellegű előadások színrevitelére is. A Télikert első bemutatója Tarnóczi Jakab rendezésében Gerhart Hauptmann: Rose Bernd című darabja lesz. Helyet kapnak továbbá kiállítások és koncertek is. A tervek szerint egyfajta összművészeti térként működik majd.

Szóljon hozzá!