ZETApress

hírportál

80 éve sikeresen!

Minden eddiginél sikeresebb, jubileumi évadát zárja a Budapesti Nyári Fesztivál, mely a Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából egész nyáron gazdag programkínálattal és a legnevesebb magyar és nemzetközi sztárokkal fogadta a főváros közönségét és idelátogató vendégeit.

A Budapesti Nyári Fesztivál látogatottsága idén átlépte a bűvös százezret! A régióban kivételes léptékű fesztivál repertoárjában több mint 100 program szerepelt az idén. A nagyszabású opera-, operett- és musicalbemutatókat, látványos balett-előadásokat, klasszikus-, könnyűzenei- és izgalmas crossover-koncerteket, valamint a színházi előadások, szuperprodukciók, kiállítások és gyermek-előadások sorát közel 110 ezer néző élvezhette Budapest két patinás nyári színházában, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Több mint száz programmal, közel száztízezer nézővel, világsztárokkal, színházi és operabemutatókkal, balett-előadásokkal, különleges koncertekkel, valamint ingyenes családi és gyerekprogramokkal búcsúzott a hatalmas sikert aratott idei nyári fesztivál. ? A 2018-as évad nem csupán a jubileum miatt volt különleges, a programkínálatban is igyekeztünk túltenni az előző éveken ? mondta az évadról Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivál ügyvezetője, aki szerint a nyári fesztivál és a turizmus összehangolt kapcsolata elengedhetetlen a sikerhez, hiszen idén is világnagyságok és nemzetközi hírnevet képviselő fellépők vitték jó hírét a két nagy fővárosi tulajdonú játszóhelynek.

Az Ajándék Budapestnek mottóval fémjelzett jubileumi évadra számtalan pótszékes telt-házas előadás, két nagyszabású operabemutató: Strauss Salome és Verdi Rigoletto című művei, egy Kálmán Imre nagyoperett és egy Broadway-musical hazai ősbemutója is jutott. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tizenegy bemutatóval és új produkcióval, valamint négy Magyarországon eddig sosem látott vendégelőadással lettünk gazdagabbak. A patinás szigeti színpadon a magyar könnyűzene képviseletében a Quimby és a Szabó Balázs Banája is szimfonikus zenekarral adott rendhagyó, látványos nagy-koncertet, az ismert magyar társulatok és művészek mellett pedig olyan világsztárok fordultak meg, mint Ara Malikian hegedűvirtuóz, a technomágus DJ, Jeff Mills vagy a világ legnagyobb operaházainak fellépői: Gerhard Siegel, Sera Gösch Guiseppe Altomare, Arturo Chacón-Cruz, és saját operaestjével Erwin Schrott, valamint olyan neves karmesterek, mint Christophe Mangou, Francesco Ivan Ciampa vagy Nimrod David Pfeffer. A látványos The Great Gatsby balett-show nemzetközi balett-társulatok sztárszólistáival érkezett először Budapestre, majd a tavalyi hatalmas siker után Mozart Varázsfuvolájára készített koreográfiával tért vissza a szigetre a világhírű Béjart Ballet Lausanne.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos koncertjén Fülei Balázs zongoraművész, Miklósa Erika és Szegedi Csaba és Horváth István operaénekesek, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével Dohnányi I. (e-moll) zongoraversenye és Carl Orff lehengerlő Carmina Buranája hangzott el. Az augusztus Caramel, Fenyő Miklós és a Magna Cum Laude koncertjeivel búcsúzott.A fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon közel 80 program valósult meg, köztük négy színházi bemutató: Rossini A sevillai borbély című vígoperájának félszcenírozott előadása, a Coincidance Táncszínház Aurora című táncdrámája, a nagysikerű Broadway-musical, a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatója és a Group?n?Swing koncertszínházi előadása a Száz év szerelem. A bemutatók és további színházi előadások sora mellett különleges; koncertek, lemezpremierek és a már hagyományossá vált Városmajori Színházi Szemle, hat vidéki teátrum legjobb idei előadásainak seregszemléje, mely kiemelt közönségsiker mellett zajlott le. A jubileumi év színes programpalettáján és műfaji sokféleségében minden korosztály megtalálhatta idén is a kedvére való, igényes kikapcsolódást nyújtó produkciókat.

Kiosztották a 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjait, ahol a szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogramban bemutatott A vád tanúja, Illatszertár, Cabaret, A képzelt beteg, Volpone és a Furcsa pár című előadásokat. A közönségdíjat a miskolci társulat előadása nyerte Béres Attila rendezésében, díjazták továbbá a szombathelyi társulatot, Mohácsi Jánost, Csankó Zoltánt, Szina Kingát, Bányai Kelemen Barnát, Märcz Fruzsinát és Adorjáni Bálintot.

A Szabad Tér Színház idén is a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként rendezte meg szeptember 3-án a Városmajori Színházi Szemle díjátadóját. A szezon elején, június 15. és július 3. között lezajlott színházi fesztiválon 6 nem budapesti színház 6 előadása mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A 2018. évi Szemle-programot az elmúlt évad legjobb zenés és/vagy szórakoztató előadásaiból válogatták össze a szervezők.

A győri, nyíregyházi, kaposvári, kecskeméti, szombathelyi és miskolci társulatok produkcióit idén is szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Szinetár Miklós Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, Bagossy László rendező, az SZFE Színház-művészeti Intézetének vezetője, Deres Péter dramaturg és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, akik a díjátadón hozták nyilvánosságra döntésüket. A nézők korábban, a színház honlapján szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre 1323 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese a Miskolci Nemzeti Színház társulata lett a Furcsa pár című előadással, amely összesen 757 voksot kapott. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb előadás a nyíregyházi Illatszertár lett Mohácsi János rendezésében.

A szakmai zsűri a Szemle történetében először díjazta külön a legjobb előadás mellett a legjobb társulatot is, továbbá értékelte a legjobb női és férfi főszereplőket, mellékszereplőket, valamint átadta a közönségdíjat. Az idei év különdíját Csankó Zoltán színművész kapta, aki a versenyprogram két előadásában (A vád tanúja ? Győri Nemzeti Színház, Volpone ? szombathelyi Weöres Sándor Színház) is emlékezeteset alakított.

A 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjazottjai

A legjobb férfi mellékszereplő: Adorjáni Bálint / Molière ? Mohácsi testvérek: A képzelt beteg ? Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor.

A legjobb női mellékszereplő: Märcz Fruzsina / Molière ? Mohácsi testvérek: A képzelt beteg ? Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor.

A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna / Ben Jonson: Volpone ? Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert.

A legjobb női főszereplő: Szina Kinga / Agatha Christie: A vád tanúja ? Győri Nemzeti Színház, rendező: Simon Kornél.

A legjobb társulat: Ben Jonson: Volpone ? Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert.

A legjobb előadás: László Miklós: Illatszertár ? Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendező: Mohácsi János.

Különdíj: Csankó Zoltán részére A vád tanúja és a Volpone című előadásokban nyújtott emlékezetes alakításáért.

Közönségdíj: Neil Simon: Furcsa pár ? Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila.

Bán Teodóra az évad zárásaként arról is beszélt, hogy a fesztivál egyik meghatározó mozgatórugója az, hogy a művészetre és kultúrára kíváncsi hazai és külföldi közönség igazi, művészi értékeket képviselő produkciókat ismerjen meg. Hiszen ? mint mondta ? hatalmas szellemi értékek rejlenek az országban. ? A nyári színházak a hagyományos kultúrafogyasztókénál sokkal szélesebb réteget képesek megszólítani, ezért óriási felelősség, hogy a Margitszigeten és a Városmajorban létrejött produktumok az ő számukra is színvonalas, művészi üzenetet közvetítsenek, de egyben kikapcsolódást és örömöt is nyújtsanak. A kulturális turizmus túlmutat a munkahely-teremtő és országimázs építő szerepén ? tette hozzá Bán Teodóra.

? Szellemi szoftver minden, amit nemzeti értékeink képviselnek: a történelmünk, a muzsikánk, a képzőművészetünk, az építészetünk, minden, ami emberközpontú és az agyban születik. Tárgyiasult műalkotásokat létrehozva válnak hardverré, az értékesített termék bevétele pedig visszaforgatható a kultúrába. Olyan szoftver ez, ami aztán hardverré tud válni ? mondta. A Budapesti Nyári Fesztivál két nyári színháza, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad az ünnepi évadzáróval egybekötött díjátadóval szimbolikusan visszaadja a képzeletbeli kulcsot a kőszínházaknak, lezárja 2018-as jubileumi évadát, és megkezdi a felkészülést a következő évadra. Jövőre veletek ugyanitt! Találkozunk 2019-ben!

Szóljon hozzá!