ZETApress

hírportál

Elismerés nóta szervezésért

Kovács Mária a serleggelA 10 éves Jubileumi Magyar Nótagálán adta át Nógrádi Tóth István, a Magyar Nóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének elnöke Kovács Máriának a Kulturális munkáért elismerő serleget. Kovács Máriát a nóta gyógyította ki depressziójából! ? tudtuk meg Kiss Erzsébettől.

A kitüntetett elmondása szerint a muzikalitást édesanyjától örökölte. A fiatal cselédlány énekhangjáról még Karádi Katalin is elismerően nyilatkozott és biztatta a tehetséget, hogy képezze magát. Ám az akkori anyagi viszonyok ezt nem tették lehetővé.

Mária lánya is örökölte édesanyja kitűnő énekhangját, de ő a szervezésben találta meg örömét. Egy súlyos betegségét követő depressziójából a nótás műsorok látogatása hozta ki. ? Amikor megtapasztaltam a zene hatalmas gyógyító erejét határoztam el, műsorokat szervezek az embereknek. Az első próbálkozás óta 10 év telt el, és a rendezvény országos hírűvé nőtte ki magát. Fodrász foglalkozásom mellett végzett munka meghozta gyümölcsét, és bátran kijelenthetem: Nem élhetek muzsikaszó nélkül! Boldogsággal tölt el, hogy 2013-ban Balmazújváros Kulturális Díja után a szakma is elismerte erőfeszítéseimet a magyar nóta népszerűsítéséért ? idézte fel a múltat a kitüntetett.

A díjátadó Nógrádi Tóth István is fáradhatatlanul dolgozik a magyar játékszín bölcsőjében megszületett magyar nóta fennmaradásán. Több évtizedes megmentő akciói eredményeképpen 2014-ben hungaricum lett a klasszikus magyar nóta. Hitvallása továbbvitelére buzdít minden nótakedvelőt, összefogásra, hogy tegyenek meg mindent a magyar nóta megmaradásáért. ? Ha múltunkat nem becsüljük, a jelent nem érthetjük, és jövőnk nincsen! ? vallja.

A balmazújvárosi Veres Péter Kulturális Központ zsúfolásig megtelt színháztermében a közönséget Bokor János, Dócs Péter, Kalina Enikő, Nagy Anikó, Nógrádi Tóth István, Szabó Sándor, Tolnai András szórakoztatták. A fellépő művészeket Nyári László és zenekara kísérte.

Szóljon hozzá!