ZETApress

hírportál

Agárdy-lánc Mariannak

A Magyar Színház művészeinek titkos szavazata alapján az Agárdy-emlékláncot idén Csernus Mariann Kossuth-díjas művész kapta. Az Agárdy-emlékláncot Hambuch Gerda, Agárdy Gábor unokahúga és Zalán János igazgató adta át a Magyar Színház évad eleji társulati ülésén ? tudatta Sándor Erzsi. Fotóink Juhász Éva felvételei.

? A színház nem magányos műfaj. Ilyenformán ebben a díjban mindnyájan benne vagytok, az egész társulat úgy, ahogy van, és miközben megköszönöm nektek ezt a díjat, nektek is gratulálok hozzá ? mondta Csernus Mariann a színpadon. Aztán a társulati ülés után, miközben a taxit várta, visszaemlékezett Agárdy Gáborra.

? A művészetéről nem beszélnék, mit mondhatnék, egyszerűen nagy művész volt és pont. Mennyivel nehezebb arra szavakat találni, hogy milyen remek ember volt. Gabi minden cselekedetével, minden jelenlétével, minden pillanatával ? hogyan is mondhatnám másként? ? emberien ember volt. Nagyon nehéz arról beszélni, hogy valaki minden tettével, a nagyon sűrű jelenlétével szeretet sugárzott megállás nélkül. Gabiról ordított a szeretet. Mint művész is ilyen volt, de hogy elkerüljem a csöpögős érzelmeket, hozzátenném: óriási haver volt. Röhögős, vicces, hatalmas tréfamester és tragikus bohóc egyszerre. Boldog vagyok, hogy ismertem! ? mondta.

Szóljon hozzá!