ZETApress

hírportál

A Krones virágkocsija tetszett a legjobban

Debreceni VirágkarneválA Debreceni Virágkarnevál töretlen népszerűsége nemcsak a délelőtti karneváli menetnél, hanem a Karneváléjen is jól látható volt, ugyanis telt-házas stadion előtt rendezte meg a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. augusztus 20-án közkedvelt arénashow műsorát ? tudatta Kerekes Sándor sajtófőnök.

A Nagyerdei Stadionban 20 ezer néző előtt az Euróvíziós Dalfesztivál egyik győztese, Alexander Rybak fehérorosz származású norvég hegedűművész és A Dal közkedvelt sztárjai léptek fel. A hagyományoknak megfelelően idén is itt adták át a legszebb virágkocsinak és a legjobb művészeti csoportnak járó díjat.

A jó hangulatot először a Debreceni Majorette Együttes műsora és a Honeybeast minikoncertje alapozta meg. Az ünnepélyes megnyitón Papp László Debrecen polgármestere elmondta: nagyon büszke Debrecenre, mert nincs még ilyen város a Kárpát-medencében, ahol ilyen méltó módon és ilyen sokan egyszerre ünnepelnék augusztus 20-át. Külön megköszönte annak a sok ezer embernek az áldozatos munkáját, akik hónapok óta készültek a virágkarneváli programsorozatra, amely Debrecen legfontosabb és legnagyobb ünnepe.

Ezt követően Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az országnak fejet kell hajtani Debrecen előtt, mert a virágkarnevált olyan ünneppé tette, amely sok embert szólít meg, úgy közben példát mutat a hagyományok ápolásában, az értékek megfogalmazásában.

A nézők augusztus 20-án 10 órától 18 óráig a virágkocsikon található sorszám beküldésével voksolhattak a legszebb virágkocsinak járó fődíjról. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású serlegét idén a Krones megérkezett Debrecenbe elnevezésű Krones virágkocsija kapta meg a közönségszavazatok alapján. A virágkompozíció szobrásza Abai-Nagy István, a virágdizájnt Lovas Marianna és Sápi Beáta. Statikus Bodó Imre, a kivitelező Gulyás Tamás volt.

Született egy különdíj is, ahol a Debreceni Virágkarnevál díszvendégei, akik hagyományosan a zsűri feladatát is ellátják a virágkompozíció kreatív és technikailag frappáns megvalósítását díjazta. A Herendi plakettet a Motiváló emberek ? inspiráló kultúra a Continental virágkocsija kapta. A szobrász: Balogh László, virágdizájn: Lovas Marianna és Sápi Beáta, statikus: Bodó Imre, kivitelező: Gulyás Tamás volt.

A zsűri idén a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű porcelánserlegét, vagyis a legjobb magyar művészeti csoportnak járó díjat a Debreceni Népi Együttesnek ítélte oda.A közismert művészekből, közéleti személyiségekből álló grémium a legjobb külföldi művészeti csoportnak is kiosztott egy külön díjat. Az értékes Herendi plakettet a Párizsi Utcakabaré francia társulat kapta. A díjátadáson részt vett dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója is.

A köszöntők és az ünnepélyes eredményhirdetés után 2000 külföldi és hazai táncos kíséretében a legnagyobb hazai sztárok léptek fel a játéktéren. Közreműködött például Alexander Rybak fehérorosz származású norvég hegedűművész-énekes, aki 2009-ben Moszkvában minden idők legmagasabb pontszámával nyerte meg az Eurovíziós Dalversenyt.

Fellépett az AWS, a Ceasefire X, Dánielfy Gergő, Freddie, a Ham Ko Ham, Honeybeast, Horváth Tamás, Kállay-Saunders András, Odett, a Parno Graszt, a Sativus, Süle Zsolt, Szakcsi Lakatos Róbert/Kökény Attila/Szőke Nikoletta és a yesyes. Az esti látványos program megálmodói Gyöngyösi Szabolcs kreatív rendező, Jóna Szabolcs koreográfus, Dér István produkciós vezető, Dózsa Péter zenei vezető, illetve a Debreceni Virágkarnevál munkatársai voltak.

Szóljon hozzá!