ZETApress

hírportál

Gospel-est szombaton

Ingrid Arthur és Brad Vee JohnsonA Esztrád VíziSzínház Velence július 21-én szombaton 20:30-kor Gospel koncertet rendez Ingrid Arthur és Brad Vee Johnson fellépésével ? tudatta Jánosi Katalin. A Sacravia Színház Fonyód a Gospel koncertet augusztus 16-án csütörtökön 20 órakor mutatja be.

Ingrid Arthur és Brad Vee Johnson, a műfaj két jeles képviselője ezt a csodálatosnak ígérkező estet számos általunk is ismert dallal ? O happy day, Jesus be a fence, Lovely day ? szeretné még emlékezetesebbé tenni.

A gospel története a gyarmati időkig, a Nyugat-Afrikából az Újvilágba rabszolgaként behurcolt fekete földmunkásokig nyúlik vissza. Az ültetvényeken dolgozó rabszolgák szájhagyomány útján elsajátított dallamokat énekeltek, amelyek témája természetesen a sanyarú sorsból fakad és Istenhez könyörögtek megváltásért.

Ezek a dalok megőrizték afrikai zenei örökségük felelgetős éneklési módját, amely idővel a templomokba is beszivárgott. Az ily módon megénekelt fohász a spirituálé, az európai klasszikus műzenében témaválasztás szerint az oratóriumot említhetnénk vele párhuzamban, hiszen itt nem kizárólag Jézus életéről szólnak a dalok. Ezt a népies spirituálét sok szál köti a blueshoz és a jazzhez. A spirituálé egyik gyorsabb tempójú változata a gospel, mely az improvizációs hagyományokat újítja fel.

Szóljon hozzá!