ZETApress

hírportál

Nyáron a színház is Siófokra költözik

Latabár Siófokon 1955-benSzínészlegendák fürdőnadrágban, tábortűz mellett felfedezett új csillagok és színpadi dinasztiák nyári rezidenciái ? ez is hozzátartozik Siófok és az itteni nyarak történetéhez. Az idén 50 éves városi jubileumát ünnepelve a mai kor legszínvonalasabb szórakoztató darabjait is bemutatják vendégtársulatok és helyi produkciók közreműködésével.

Siófok, ahol a Balaton kezdődik, idén nyáron is erős kulturális kínálattal teszi teljessé a pihenési lehetőségek körét. Miközben a fesztiválok idején a város nagy számban vonzza a fiatal korosztályt, a teljes nyári szezonban nyújtanak a családok és az idősebb közönség számára is programokat, köztük számos színielőadást és koncertet ? tudatta a Balaton-parti Kft.

Nyit a szabadtéri, a Főtér is nézőtérré alakul

Színpart néven a több mint 1500 férőhelyes Szabadtéri Színpad koncertekkel, táncestekkel és különleges előadásokkal üzemel a szezonban, hiszen a Játékszín társulata augusztus végéig Siófokra költözik. Indításként egy ingyenes nótaesttel várják a városlakókat és az ide érkező vendégeket, a június 23-ai szombati műsort a Dankó Rádió csapata mutatja be.

Ha hétvége, akkor Siófok és színház!

A Színparton minden szombatra jut egy nagyszerű előadás, csak a Játékszín négy darabot mutat be olyan sztárokkal, mint Szulák Andrea, Dobó Kata vagy Szente Vajk. A zenei különlegességek közül kiemelést érdemel az Omega-musicalként is emlegetett Gyöngyhajú lány balladája, az Experidance produkciója június 29-én pénteken kecsegtet több műfajt ötvöző színházi élménnyel.

Az Operettszínház is a Balaton partján vendégeskedik: a város híres szülötte, Kálmán Imre operett-szerző kevésbé ismert darabját, A chicagói hercegnőt elevenítik fel mások mellett Bordás Barbara, Homonnay Zsolt, Kalocsai Zsuzsa és Dancs Annamari szereplésével. A zenei kínálatot egyebek közt Hernádi Judit önálló estje és Szulák Andrea új lemezének bemutatója képviseli, de Cseh Tamás emlékét is megidézik Für Anikó, Nagy-Kálózy Eszter, Udvaros Dorottya, Kálloy Molnár Péter és Rudolf Péter közös estjével.

Az operett balatoni atyjától a Latabárokig

Siófokon az előző századba nyúlnak vissza a színházi hagyományok, legfőképpen Kálmán Imre örökségének köszönhetően. Az egyik legsikeresebb operett szerző itt született 1882-ben és élete végéig ide kötődött. Maga fogalmazta meg: Bejártam a világot, mindenhol ünnepeltek, körbevettek, méltattak, de erre vágytam igazán. Siófok az én városom, és a Balaton az én igazi hazám! A Csárdáskirálynő vagy a Marica grófnő című sikerdarabok szerzőjének emlékét őrzi a róla elnevezett Kulturális Központ és Szabadtéri Színpad is ? utóbbinak az 1949-ben kezdett építését és névadását az akkor már emigrációban élő zeneszerző is megtiszteltetésként fogadta.

Számos színész és komikus szeretett bele a Balatonba Siófokon már az 1900-as évek első felétől. A sort a legenda szerint Feleki Kamill nyitotta meg egy nyaraló megvásárlásával a településhez tartozó Balatonújhelyen, ő csábította ide nyaranta Bilicsi Tivadart, majd a Latabár-család is igazi rezidenciát alakított ki ? ez a villa ma is áll a Kinizsi utcában. Latabár Kálmán a nyarait már gyermekként is itt töltötte, az 1902-ben született, a legnagyobbak közt számon tartott komikusról már kétévesen őriznek Balaton-parti fotót a családi kincsek közt.

Szóljon hozzá!