ZETApress

hírportál

Trianon a Városligetben

Trianon hatásaTrianon rockopera június 22-23-án péntek-szombaton 20:30 órakor (esőnap 24-én vasárnap) a Hősök terén. A rockopera személyes történetek, költemények, megzenésített versek, dokumentumok kollázsa, amelyben nincs hagyományos értelemben megírt színházi szerep. A március 23-ai sajtótájékoztatójukról idekattintva olvashatunk.

A két évvel ezelőtt bemutatott, hasonló műfajú Itt élned, halnod kell című zenés történelmi játéktól eltérően ezúttal nincsenek megjelenített történelmi személyiségek sem a zeneműben. Mivel erőteljes vonulat a darabban a személyes emlékek láncolata, ezért a velünk élő trianoni problematikát átélő köznapi emberek, honfitársaink történetei elevenednek meg. Benkő Péter, Varga Klári, Vivien és Szabolcs: Varga Miklós két gyermeke ilyen szerepeket játszik.

Megemlíthetjük a két világháború közötti újságszerkesztőség kollektíváját, ahol az újságírókat Sipos Imre, H. Varga Tamás, Cservenák Vilmos és Kincses Károly személyesítik meg. Fontos szerep a darabban egy fiatal költő személye, akit Valázsik Péter alakít. Varga Miklós, Vadkerti Imre és Fehér Nóra kiemelkedő közreműködői a zeneműnek, akik több szerepben is feltűnnek: például papként, Amerikába kivándorló nincstelenként, vagy éppen a visszacsatolás alkalmából a fővárosba érkező vidéki család tagjaként.

Ruttkay Laura és Laklóth Aladár a két háború közötti időszak közéleti személyiségeit keltik életre. Ugyancsak fontos szerepe van a játékban Kalapács Józsefnek, Rudán Joenak, Palcsó Tamásnak és Makrai Pálnak, akik dalaikkal a korabeli közvélemény hangulatát fejezik ki. További fontos szerepekben: Kereki Anna, Szántó Szandra, Kuczmann Ágnes, Szentgyörgyváry Laura és Bodnár Vivien látható.

A játékszervezés lényege, hogy a közreműködő színészek egymástól eltérő, különböző élethelyzetekben tűnnek fel, a velünk élő trianoni problematika szempontjából fontos eseményekben vesznek részt. A színészeken kívül közreműködnek a Turay Ida Színház és a komáromi Magyarock Dalszínház művészei, a Csongrádi Csaba vezette artisták, a Doktor László koreográfus vezette 150 táncos és a Ferenci János vezette lovasok ? mondta Koltay Gábor rendező. Zene: Koltay Gergely/Kormorán.

Szóljon hozzá!