ZETApress

hírportál

Szabadtérről szabadtéren

Kezdődik a szabadtéri színházi szezon: az idén is sokszínű programmal, széles műfaji kínálattal, fesztiválokkal várják a nyári évadban a közönséget a szabadtéri színházak ? tudtuk meg délben a Margitsziget szabadtéri színpadán. Fotóink Lantai József felvételei.

A szezont beharangozó sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a Szabadtéri Színházak Szövetségének játszóhelyein június elejétől augusztus végéig jelentős hazai és külföldi művészek, prózai és zenés darabok, könnyűzenei, népzenei és dzsesszkoncertek, balett-, kortárstánc- és néptánc-előadások várják a közönséget. A hagyományos, több évtizedes színházi fesztiválok mellett mindig öröm az, ha újakkal találkozhatunk, ilyen például a harmadik éve megvalósuló zsámbéki Y.EAST nemzetközi fesztivál és kiemelte a 15 éves múltra visszatekintő Budapesti Nyári Fesztivált is, amely az ország legnagyobb kulturális fesztiválja.

A városvezetés egy Dunával együtt élő fővárost szeretne, mindezt olyan infrastrukturális fejlesztésekkel is támogatta az elmúlt években, mint a Margitsziget teljes megújítása, a Duna Aréna felépítése, a Palatinus fürdő és a kapuit hamarosan újra megnyitó Dagály Strandfürdő megújítása, valamint az engedélyeztetési és pályázati fázisban lévő Rak-Park és Duna-Buda projekt. Négy nyári hétvégére ismét a gyalogosoké lesz a Szabadság híd. Idén is a gyalogosoké lesz négy nyári hétvégére a forgalomtól elzárt Szabadság híd. A főpolgármester-helyettes felidézte, hogy a Szabihíd projekt alulról jövő spontán kezdeményezésként indult 2016-ban. Mint hozzátette, idén július 14-e és augusztus 5-e között négy egymást követő hétvégén vehetik birtokba a hidat a budapestiek és az arra járók.

Augusztus 31-e és szeptember 2-a között harmadik alkalommal várja a közönséget a Dunapest összművészeti fesztivál, amelynek a folyó teljes fővárosi szakaszát lefedő helyszínein több mint 100 fellépő mutatja be, mit jelent számára a Duna. A kulturális, irodalmi és gasztronómiai programok mellett urbanisztikai programok, építészeti konferencia és tematikus séták is lesznek. Második alkalommal rendezik meg szeptember 1-jén a Duna-átúszást a Budapest Urban Games városi sportok fesztiválja keretében. A nagy érdeklődésre tekintettel az átúszásra idén már ötszázan jelentkezhetnek, emellett a Citadellán futás, a Klauzál téren pedig grundfoci-bajnokság és streetball is várja a közönséget szeptember első szombatján.

Az 1997-ben alakult Szabadtéri Színházak Szövetségéről Pócza Zoltán elnök elmondta: a szervezet 9 tagja ? az egri Agria Nyári Játékok, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház, az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Szarvasi Vízi Színház, a Szentendrei Teátrum és a Zsámbéki Színházi Bázis ? az elmúlt évben összesen 38 bemutatót, 441 előadást tartott és 207 ezer látogatót fogadtak. A minisztérium pályázatán keresztül az idén a szabadtéri színházaknak 247 millió forintos támogatást nyújtott. Az idei szezonban több mint 40 bemutatót, mintegy 500 előadást terveznek több mint 250 ezer néző előtt ? mondta a szövetség elnöke, majd átadta a Gedeon József Amfiteátrum-díjat Pogány Judit színművésznek. A Budapesti Nyári Fesztivál június 9-e és szeptember 1-je között több mint 100 programmal várja a közönséget a Margitszigeten és a Városmajorban.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: több mint százezer vendéget várnak két színházukba. A programsorozat ingyenes koncerttel kezdődik június 9-én a margitszigeti Nagyréten Alexander Rybak hegedűművész közreműködésével. Az ingyenes nyitóeseményre mintegy nyolcezer érdeklődőt várnak. A Budapesti Nyári Fesztivál egyik legfőbb helyszíne, a minden eddiginél több ingyenes programot kínáló Margitszigeti Szabadtéri Színpad idén 80 éves lesz. A színpad kikötőjében egy uszályt is látogathatnak a budapestiek, amelyen a Bonny&Clyde című musical kulisszatitkaiba pillanthatnak be.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon több mint 60 programmal, színházi előadásokkal, bemutatókkal, színházi szemlével, koncertekkel várják a közönséget. A fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Salome és a Rigoletto című opera, valamint a The Great Gatsby balett-produkció, továbbá a Béjart Ballet Lausanne: Varázsfuvola című előadása látható. A Salome címszerepét alakító Sera Gösch-ről idekattintva olvashatunk. Ugron Zsolna író, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója kiemelte, hogy a belföldi utazók nagyobb és lelkesebb közönséget jelentenek a nyári színházaknak, a jó előadások és programok pedig utazásra ösztönözhetnek.

Kelemen Csaba, az egri Agria Nyári Játékok vezetője elmondta: a 43 éves rendezvény 43 előadással várja a közönséget, az idén három bemutatót terveznek. A program gerincét az országos operett és musical fesztivál adja, az Egri csillagok című musical dísz-előadására is várják a nézőket.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója kiemelte: a 30. évadában a Nemzeti Színház előadásait, határon túli színházak produkcióit mutatják be, és 17. alkalommal rendezik meg az esztergomi bábos tábort. Szeptembertől elkezdődik a várszínház felújítása, 2020-ra megújult színházban rendezhetik meg a 32. évadot.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház vezetője elmondta: idén 30. alkalommal rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, amelyen 24 színtársulat 28 produkciót mutat be 9 nap alatt. Emellett a Várszínházi Esték rendezvénysorozattal várják a nézőket. Kérdésemre elmondta, hogy heteken belül elkészül a most NB I-be feljutott futballcsapatuk új stadionja, mely a későbbiekben helyszínül szolgálhat egy-egy szabadtéri kulturális rendezvényre.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház vezetője elmondta: négy bemutatót terveznek. Az Estimese, a Hajmeresztő, a Vojáger című produkciók és a Gergye Krisztián Társulattal közös produkcióként kortárs tánc és dráma est szerepel a programban.

Seregi Zoltán, a Szarvasi Vízi Színház művészeti vezetője kiemelte: a különleges természeti környezetben lévő helyszínen június 15-től augusztus 19-ig minden nap tartanak programokat. A mintegy 60 előadás fele ingyenesen látogatható.

Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója elmondta: idén az 50. évadot rendezik meg, 7 bemutató szerepel a programban. Lucas Hnath: Nóra II. rész című műve, Carly Wijs: Mi és ők című darabja, valamint a Carlo Gozzi: A kígyóasszony című művéből írt zenés mese is látható lesz.

Árkosi Árpád, a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti vezetője elmondta: június 16-tól szeptember 1-ig kínálnak programokat, főleg fiatal és atmoszférát teremtő alkotók lesznek jelen, köztük Sardar Tagirovszkij, Urbán András, ifjabb Vidnyánszky Attila és Valcz Péter. Megrendezik a Y.EAST nemzetközi fesztivált, a Zsámbéki Zsibongót, a határon túli amatőr-színházak találkozóját és a Csehov kortárs minifesztivált.

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta: az 55. évadban 46 napon át több mint 70 előadással várják a nézőket. Székely János 40 éve bemutatott Caligula helytartója című drámáját az idén Szász János állítja színpadra. Erről idekattintva olvashatunk. Hamlet és Társai címmel rendezik meg a Nemzetközi Shakespeare Fesztivált, amelynek programján olasz, román, angol és orosz előadások is helyet kaptak.

Szóljon hozzá!