ZETApress

hírportál

Zenés Állatkerti Esték

Bemutatták az állatkerti nyáresti koncertsorozat 17. évadjának programját. Júliusban és augusztusban szerda esténként 20:30-kor ismét nyáresti koncertekkel várja a zenebarátokat a Fővárosi Állat- és Növénykert ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. Fotóink Lantai József felvételei.

A hagyományos Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat keretében összesen nyolc előadásra kerül sor. Az állatkerti zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza, a koncertsorozatot jelenlegi formájában 2002 óta rendezik meg minden esztendőben.

Tizenhetedik évadjához érkezett a Zenés Állatkerti Esték. A hagyományos állatkerti nyáresti koncertsorozat keretében az idei szezonban összesen nyolc koncertre kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az előadások ? ahogyan az elmúlt években is ? szerdánként lesznek, így július első szerdájától augusztus negyedik szerdájáig minden héten koncerttel várja a közönséget az Állatkert. A koncertsorozat részletes programja az alábbiak szerint alakul:

1. július 04-e: Kern András (vendég: Hernádi Judit és Heilig Gábor) ? Lövölde tér (esőnap július 9-e hétfő);

2. július 11-e: Budapest Klezmer Band (vendég: Szinetár Dóra) ? Klezmer csemege (esőnap július 12-e csütörtök);

3. július 18-a: Budapest Jazz Orchestra (vendég: Malek Andrea, Náray Erika, Tóth Vera) ? Ella Fitzgerald, a jazz nagyasszonya (esőnap július 19-e csütörtök);

4. július 25-e: Best of GESZTI (esőnap július 26-a csütörtök);

5. augusztus 01-je: 30 éves a PA-DÖ-DŐ (esőnap augusztus 2-a csütörtök);

6. augusztus 08-a: A Hot Jazz Band és az Amadinda közös koncertje (esőnap augusztus 9-e csütörtök);

7. augusztus 15-e: Budapest Bár (esőnap augusztus 16-a csütörtök);

8. augusztus 22-e: Állatkerti táncmulatság a Madarak házibuli-zenekarral (esőnap augusztus 23-a csütörtök).

A koncertek minden alkalommal 20 óra 30 perckor kezdődnek, de az előadásokra érkező közönség előtt már 19 órakor kitárulnak a kapuk, így egy kellemes esti sétát is lehet tenni az Állatkertben. Az előadások helyszíne valamennyi koncert esetében a Főkapu tér lesz. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Jegyek az Állatkert pénztáraiban, illetve a Jegymester országos jegyirodai hálózatánál válthatók 4300 forintos egységáron, kivéve a Madarak házibuli-zenekar táncmulatságát, amelyre 2000 forintos jegyek (csak állójegyek) válthatók.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy gróf adományaként felállított zenepavilon: a kor szokása szerint akkoriban főként katonazenét játszottak. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Rádió című slágerben.

Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni. Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként az elmúlt másfél évtizedben összesen 119 előadásra került sor az Állatkertben.

Szóljon hozzá!