ZETApress

hírportál

Siófokon kezdődik a Balaton!

Siófok 50 évesSiófok 50: itt kezdődik a Balaton! Gasztronómia, koncertek és programok egész évben az egész családnak ? tudtuk meg délelőtt Óbudán, a Bécsi úti Symbol Étterem I. emeletén.

A sajtótájékoztató vendégei a megszólalás sorrendjében Hamvas Péter, Siófok alpolgármestere; Witzmann Mihály, Siófok térségének országgyűlési képviselője; Hoffmann Henrik, a Balatoni Turisztikai Szövetség elnöke; Pintér Tamás, a Balaton-Parti Kft. ügyvezető igazgatója; Bank Tamás, a Játékszín igazgatója; Szulák Andrea, a Játékszín művésznője; Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton eseménysorozat alapítója; Nagy Fruzsina, a PLÁZS szervezője; valamint a programsorozat néhány fellépője: a Punnany Massif képviselője; az Ocho Macho ? Kirchknopf Gergő, a Piramis együttes ? Závodi János, a Republic együttes ? Patai Tamás és a Mystery Gang ? Egri Péter voltak.

Várossá nyilvánításának 50. évfordulója alkalmából különleges eseménysorozattal ünnepel Siófok. Kulturális, zenei, és gasztronómiai programok teszik egész évben izgalmassá a Balaton legelevenebb városát. A sorozat főtámogatója az MVM Zrt. Siófokot 1968-ban nyilvánították várossá. Az elmúlt ötven évben a patinás nyaralóhely hatalmas változásokon ment keresztül. A régió kedvenc üdülőhelye, ma is az ország egy legkedveltebb turisztikai célpontja, amely nem csak nyáron, hanem egész évben is tartalmas kikapcsolódást ígér.

A széles programválasztéknak és kikapcsolódási lehetőségnek köszönhetően Siófok továbbra is népszerű a külföldiek körében. A szállásadók beszámolói szerint 2017-ben több német, osztrák, lengyel, angol vendég érkezett és a szomszédos Szlovákiából és Szlovéniából is többen választották a magyar tengert a kikapcsolódáshoz. A környékbeli fesztiválok időszakában érezhető a fiatalok érkezése a városba (25-35 év), de túlnyomó részt a családosok és a középkorúak voltak jellemzők. A korábbi évekhez képest tavaly is nőtt a Siófokon eltöltött éjszakák száma. A 2017-es évben egymillió 117 ezer 321 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el a település kereskedelmi- és magán-szálláshelyein. A város vezetése és a Siófok 50 rendezvénysorozat szervezői arra számítanak, hogy ez a szám idén még magasabb lesz.

A jubileumi évforduló alkalmából a város jelentős beruházásoknak köszönhetően kívül-belül megújult és egy egész éven át tartó, tíz nagy-rendezvényből álló programsorozattal mutatja meg új arculatát. Rengeteg szórakoztató eseményt és családi kikapcsolódást ígér a város egész évben, tavasztól egészen szilveszterig a város lakói és a belföldi turizmusra nyitott, aktív pihenésre vágyó látogatók számára.

A Siófok 50 ünnepi programsorozat nyitóeseménye a Húsvéti Nyuladalom, amit idén már harmadik alkalommal rendeznek meg a város főterén. Március utolsó hétvégéjén az egész család húsvéti kikapcsolódását garantálják az ingyenesen látogatható, formabontó programok. Napközben a terep a gyerekeké, a hagyományőrző és logikai játékok mellett fiataloknak szóló koncerteken, többek között az Alma-együttes és Gryllus Vilmos dalaira szórakozhatnak. Este pedig jönnek az ingyenes koncertek: a Republic, a Gönczi Gábor és a Smile Rock Circus és a 30Y is fellép.

Pünkösdi hétvégén, május 18-21-e között indul az igazi balatoni szezon. A Pünkösdi Szezonnyitó új helyszínen, a Siófoki Nagystrandon, a PLÁZS-on lesz és egy Mystery Gang, valamint Fenyő 50 koncerttel kezdődik, majd a hétvégét a Wellhello és az Irigy Hónaljmirigy élőshow-ja teszi felejthetetlenné. Hétfőn este a Csík Zenekar koncertje zárja a sort. A Siófok 50 ünnepi programsorozat keretében folyamatosak lesznek az ingyenes rendezvények, amelyeken olyan sztárok lépnek fel idén, mint Deák Bili Gyula, a Beatrice, a Bikini, koncertet ad Demjén Ferenc, a Budapest Bár, fellép az Ismerős Arcok, és az R-GO is.

Ugyancsak az ország legnépszerűbb előadói és együttesei érkeznek a PLÁZS-ra: az Ocho Macho, a Punnany Massif, a Piramis és Majkáék is hozzák a rájuk jellemző szenzációs hangulatot. Szintén a PLÁZS-on, a MÓL Nagyon Balaton programsorozat keretében Lovasi András és barátai lépnek színpadra júliusban. A Lovasi ’18 a tavaly év végi Budapest Arénában bemutatott életműkoncert balatoni különkiadása, amely a Siófok 50 egyik kiemelt nyári eseménye. Idén Siófok kiemelt szerepet kap a MOL Nagyon Balaton kampányában és a régió legfontosabb, legizgalmasabb eseményeit csokorba gyűjtve mutatja be a hazai és nemzetközi turistáknak.

Majka és zenekara szeret visszatérni Siófokra, mert számukra is Itt kezdődik a Balaton! A rapper számára olyanok ezek a koncertek, mintha nyaralni jönne. ? A Zenekar minden tagja imádja a nyarat, a Balatont, így Siófokot is. A lángos, a balatoni hekk, a fürdőruhás csajok színes, nyüzsgő kavalkádja. Mindenkinek szinte csak jó emléke van innen. Kivéve amire nem emlékszünk ? nyilatkozta korábban Majka. De nem csak Majka számára emlékezetes a Siófoki nyár. Június 30-án az összes Ákos rajongónak a Siófoki Nagystrandon, a PLÁZS-on a helye, hiszen a Félévi Nagykoncert keretében Kovács Ákos visszatér egyik kedvenc nyári koncerthelyszínére.

Zenei csemegék persze egész évben kínálkoznak a Siófokra látogatóknak. A jazz kedvelők júliusban Jazz fesztiválon, a komolyzene rajongók pedig az ingyenes Zenél a város-programsorozaton szórakozhatnak. Színházi programokban is bővelkedik majd a nyár Siófokon, hiszen a Színpart szabadtéri színpadon a nyári hétvégéken a Játékszín előadásit élvezhetik a látogatók. A gasztronómia szerelmesei nyáron a Bor és Fröccsfesztivál elnevezésű rendezvényen kortyolhatják a hűsítő italokat, ősszel pedig Halfesztivál és Libadalom lakatja jól Siófokot és vendégeit.

Siófok kimondott célja, hogy a családok egész évben megtalálják itt a kedvenc programjaikat ezért folyamatosak a gyerekeknek és felnőtteknek szóló programok. A civil egyesületek, a Kálmán Imre Kulturális Központ, a BRTK Könyvtár, valamint a PLÁZS, a Galerius-fürdő, a Balatoni Hajózási Zrt., a Balaton-Parti Kft. és a Siófoki Fürdőegylet-Turisztikai Egyesület is erre a különleges évre készül.

Szóljon hozzá!