ZETApress

hírportál

Nagykövetek a karneválon

27 ország nagykövete látogatott el a Győztesek karneválja utolsó cirkuszi előadására! Négy földrész 27 országának nagykövetei, konzuljai és családtagjai látogattak el tegnap a Fővárosi Nagycirkuszba, a nemzetközi kapcsolatok ápolása és a cirkuszpedagógiai program megismerésének céljából.

27 országból, összesen 86 diplomata és családtagja vett részt a Fővárosi Nagycirkusz meghívására a március 11-én vasárnap 15 órakor megrendezett Győztesek karneválja című dísz-előadásán. A résztvevők Kína, India, Argentína, Albánia, Kuwait, Malajzia, Svájc, Thaiföld, Ciprus, Beloruszai, Jordánia, Szudán, Azerbajdzsán, Norvégia, Szlovákia, Jemen, Írország, Mexikó, Chile, Moldova, Olaszország, Kanada, Palesztina, Belgium, Tunézia, Franciaország, Hollandia nagykövetei voltak ? tudatta Bali-Hatala Boglárka. Fotóink Urbán Ádám felvételei.

A most záruló Győztesek Karneválja című műsorban Magyarország mellett 7 ország, Románia, Oroszország, Lettország, Ukrajna, Kína, Franciaország, Kuba művészei vendégszerepeltek nálunk. A nemzetközi kultúrpolitika jelentős bázisa a Közép-Európában egyedülálló Fővárosi Nagycirkusz. Kevés olyan műfaj van, amiben a világon az első ötben vagyunk, a cirkuszművészet ilyen. A Fővárosi Nagycirkuszban egy éven belül mintegy 30 különböző ország legkiválóbb művészei fordulnak meg. A nemzetközi kapcsolat rendszerünk kiterjedt. Rómától Szentpétervárig, Londontól Tel-Avivig érkeznek hozzánk a szakemberek, hogy tőlünk tanulják a művészeti ág megújítását. Ennek egy fontos állomása volt, hogy a Győztesek karneválja című műsorunk utolsó előadását 27 ország nagykövete és családja tisztelte meg jelenlétével. A több mint 80 diplomata és családtagjaik színes kavalkáddá varázsolták a záró előadást.

Magyarország különleges helyzetben van, mert Közép-Európában egyedül mi rendelkezünk kőcirkusszal, emellett régi hagyományaink, és kiemelkedő cirkuszi alakjaink is köteleznek minket arra, hogy megőrizzük, és tovább fejlesszük méltán világhírű cirkuszművészetünket. Ezért is álmodunk a Cirkuszkutató központ megépítéséről, hogy elsősorban a magyar és a környező országok, de az egész világ cirkuszi tudástára, könyvtára és múzeuma legyen, ahol különböző témájú konferenciákat, vitaesteket, programokat és workshopokat tarthatnak nem csak a szakmai közönség számára. Ehhez elengedhetetlen a nemzetközi kapcsolatok ápolása.

A Fővárosi Nagycirkusz másfél éve indította el cirkuszpedagógiai programját az akkori Lúdas Matyi a cirkuszban című előadással. A rendhagyó órákat a hétköznapi előadások után tartják a porondon az előadás megtekintése után, olyan órákkal, amik kapcsolódnak a közoktatási intézményekben megtanult tananyagokhoz, amiket visszaidéznek és megerősítenek az artistaművészekkel és a cirkuszművészetben használt eszközökkel. Az órák negyvenöt percesek, interaktívak, a gyerekeket bevonva együtt játszva tanulnak és értelmezik újra a már megtanultakat a porondon, hogy a hétköznapokban is hasznosítható tudást kapjanak. Volt már matematika, biológia, fizika, irodalom és az alsó tagozatosoknak komplex összefoglaló óra.

A tapasztalatok alapján muszáj valami emlékhez, vizuális képhez kapcsolni a tanultakat, amik ezáltal könnyebben visszaidézhetők. Manapság kiemelten fontos, hogy a gyerekek hasznos, gyakorlati, és ne csak lexikális tudást kapjanak, amire nagyon sok lehetőség nyílik a cirkuszművészetben, mert nagyon sok értéket és információt hordoz, amit jobban ki lehetne aknázniuk a pedagógusoknak. A cirkuszpedagógiai program célja, hogy a gyerekek ne csak a négy fal között, didaktikus módszerrel kapják meg az információt, hanem sikerélményként visszaidézhető élménytanulás legyen számukra. Eddig több ezren látogattak el a rendhagyó órákra, volt, hogy egyszerre több mint száz gyermek vett részt rajtuk, de már a magyarországi külföldi iskoláknak is bemutatták a cirkuszpedagógiai programot.

A nagy sikerrel futó Győztesek karneválja című műsor zárónapján az apró látogatókat a gyereksarokban szerencsekerék, arcfestés, zsákbamacska, ajándékok és pattogatott kukorica várta. A 15 órai záró-előadást Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója és dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a KKM nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Fekete Péter az előadás szünetében tartott beszédében a Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európában betöltött egyedi szerepét hangsúlyozta, ahol egész évben, heti öt alkalommal, nyolc előadást tartanak, ami nem valósulhatna meg a nemzetközi cirkuszművészek nélkül, akik a világ minden tájáról érkeznek a Fővárosi Nagycirkuszba. A tervben lévő Cirkuszkutató Központ a konferenciák és programok mellett az egész világ cirkuszművészei előtt nyitva áll majd.

Szóljon hozzá!