ZETApress

hírportál

Magyar cirkuszművészet a Westminsterben

Alig pár napja A kultúra gyarapít című konferencián a budapesti Magyar Parlament Felsőházi-termében ? ahol több hazai nemzeti előadó-művészeti intézmény vezetője tartott előadást ? hallhattuk Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójának beszámolóját a cirkuszművészet helyzetéről ? tudatta Bali-Hatala Boglárka.

Fekete Péter miniszteri biztos tegnap a londoni Westminster épületében, az Angol Parlamentben szólalt fel a cirkuszművészet témájában. A Westminster ablakából jól látszik a hely a Temze partján, ahol 250 éve Philip Astley útjára indította a modern kori cirkuszművészetet, ezzel a gondolattal kezdte beszédét Martin Hughton, az Angol Cirkuszszövetség elnöke. Peter Luff, az Angol Parlament tagja az összegyűlt vendégeket köszöntötte és a 250 éves évfordulóról emlékezett meg. A Philip Astley Emlékbizottság elnöke a rendezvényen külön kiemelte és megköszönte a Fővárosi Nagycirkusznak, hogy januárban a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon felelevenítésre került Philip Ashley első lovas bemutatója.

Ezt követően tartotta meg köszöntő beszédét Fekete Péter, aki a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület (CECA) elnökeként kapott az ünnepségre meghívást. A miniszteri biztos angol nyelven megtartott beszédében a cirkuszművészet átalakulásáról, a művészeti ág fontosságáról és társadalmi üzenetéről beszélt. Magyarország e művészeti ág tekintetében különleges, egyedülálló helyzetben van Közép-Európában, hiszen a Fővárosi Nagycirkusz a régió egyetlen kőcirkusza.

? A több száz éves tradíciókkal rendelkező művészeti ág Magyarországon folyamatosan sikert sikerre halmoz. Monte-Carloban aranyat, az Albacete Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 1. díjat nyertünk, miközben számos fiatal magyar cirkuszművészt hívnak külföldre fellépni. Emellett a Fővárosi Nagycirkusz megújuló produkciói méltán hívják fel a figyelmet Magyarországra ? mondta beszédében. A magyar kulturális kormányzat és a magyar nézők kiemelt figyelmet szentelnek a cirkuszművészetnek; a színházzal, az operával és a táncművészettel egyenrangú műfajként kezelik azt. Társadalmi üzenetek közvetítése, esélyegyenlőség, audionarráció vak és gyengénlátó embertársaink számára, cirkuszpedagógia ? mind olyan vívmányok, amelyek jó és követendő példával szolgálnak a világ országainak cirkuszai számára.

? Tisztelet az ősöknek, tisztelet az angol cirkuszi hagyományoknak, ahonnan 250 évvel ezelőtt Philip Astley elindította a modern kori cirkuszművészetet ? hangsúlyozta Fekete Péter. Az eseményen jelen voltak az angol artistaszakma legismertebb képviselői: híres artistacsaládok tagjai, cirkuszigazgatók, a brit parlamenti képviselőkből álló delegáció, valamint az Európa Parlament képviselői. Felszólalt Endrész László, a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Pro Cultura Hungarica-díjjal jutalmazott magyar származású artistaművész, valamint dr. Ujhelyi István Európai parlamenti képviselő is.

Szóljon hozzá!