ZETApress

hírportál

Budapest keresi hangját

A Fővárosi Önkormányzat szeretné megtalálni Budapest Dalát. Ismert és még felfedezés előtt álló zenészek és énekesek március 22-ig küldhetik el saját stílusukban íródó, repertoárjukba illeszkedő szerzeményeiket. 14 helyre eddig 11 ismert előadó fogadta el a felkérést.

Három helyre várják még olyanok jelentkezését, akik úgy gondolják, dalban mondják el azt, amit Budapest jelent nekik ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón a Nagymező utcai Mikroszínpadon, ahol Garami Gábor moderálásával Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Joós István, a Magneoton Kiadó Zrt. vezérigazgatója és Rakonczai Viktor Artisjus-díjas zeneszerző, zenei producer tájékoztatta a megjelenteket. Fotóink Lantai József felvételei.

Budapest Dal 2018 címmel írt ki pályázatot a Fővárosi Önkormányzat, keresve a főváros hangját és támogatva az olyan dalok megszületését, amelyek visszaadják a nagyváros hangulatát. A Dalszerző pályázat minden zenész és énekes számára nyitott.

Kottázd le a város moraját!

Születtek már az elmúlt évtizedekben slágerek népszerű előadóktól, amelyek témája, címe, múzsája Budapest volt. Bilicsi Tivadar, Kovács Erzsi, Rátonyi Róbert, vagy Kern András, Cseh Tamás, a Hobo Blues Bánd, a Belga, az Emil Rulez, vagy éppen a Budapest Bar, megannyi ismert művész zenélt, énekelt már a főváros kapcsán. Ha azonban feltesszük a kérdést: Tudsz mondani egy Budapest dalt? ? akkor a válasz késik. Talán mert még nem született meg a város igazi dala. Egy olyan dal, ami tényleg a Fővárosról szól, még akkor is, ha talán a Budapest szó el sem hangzik benne. Egy dal, amit, ha meghallunk, a világ bármely pontján mindenki a magáénak érezheti, aki valaha élt vagy éppen él, esetleg szeretne Budapesten élni.

A Budapest Dal 2018 címmel meghirdetett pályázaton a szakmailag elismert, független szakértőkből álló zsűri és a közönség dönt majd az év Budapest Daláról, és a megmérettetést követően valamennyi szerzemény felkerül egy közös CD-re is. A pályázatban a dalok megírására vonatkozó kritériumrendszer kulcsponti eleme, hogy azok tartalma és üzenete, a fővároshoz kapcsolódó legyen. Független, az előadók által is felvállalt, repertoárjukba illeszkedő, nem csupán egyszeri szerzemények születése a cél. Olyan dalokat várnak a bírálók, amelyek a fővároshoz köthető pozitív érzések és emlékek slágerévé válhatnak.

A még ismeretlen, de az előválogatáson arra érdemesnek talált előadók számára remek bemutatkozási lehetőség, a Budapest Dal 2018, míg a felkért zenészeknek is izgalmas munkát jelenthet, hogy a Főváros által támogatott eseményen mutatják be új szerzeményüket. A szervezők felkérését elfogadó 11 előadó közül a Honeybeast, Berkes Olivér és Závodi Marci, Király Viktor, a Compact Disco, Zséda és Frenreisz Károly jelen volt, míg Radics Gigi, Caramel, Anna & the Barbies, Charlie és Keresztesi Ildikó távol maradt a ma déli sajtótájékoztatóról.

A dalok beérkezési határideje március 22-e csütörtök. Az előválogatás után április 16-a hétfő és 26-a csütörtök éjfél között a versenyben induló 14 dalra szavazni lehet weboldalukon, ahová a pályaművek is feltölthetők, illetve a pályázat részleteiről is itt olvashatunk még részletesebben. A 14 előadó április 27-én pénteken a Thália Színházban a Budapest Dal 2018 gálakoncerten játszhatja majd el szerzeményeit, ahol eldől, hogy kié lesz Budapest Dala 2018-ban. A Budapest Dal 2018 kiválasztottjának különdíja egymillió forint, valamint egy éven át övé a Budapest Dal 2018 cím.

Szóljon hozzá!