ZETApress

hírportál

Díjeső a Vajdahunyad várban

Díjeső hullt az esti banketten! Tegnap ért véget a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál versenyprogramja. A Vajdahunyad várában este megtartott díjátadó banketten számos, a fesztiválon fellépő artistát jutalmaztak különdíjjal, melyeket a nemzetközi cirkuszi szakma fontos szereplői adtak át.

A kubai Las Bellas Chicas csoport a kínai rúd számáért a Special Award of Blackpool Circus-díjat vehette át Endrész Lászlótól, a Blackpool Tower Circus producerétől és igazgatójától. Andrejs Fjodorovs Lettországból kutya-galamb számáért Special Award of Hawaii Asia Pacific Institute of Culture and Arts-díjjal jutalmazta Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója, valamint a Beijing Akrobataiskola művészeti igazgatója. Ugyanezért a számért Fjodorovs-t Lolita Lipinska, a Rigai Cirkusz igazgatója tüntette ki Special Award of Latvian Circus Artists Assotiation-díjjal.

A cseh Duo Supka zsonglőrszámát Eötvös Tibor, az Artistaművészek Szakszervezetének elnöke Special Award of Hungarian Artists and Circus Workers Union-díjjal jutalmazta. Richter Flóriánt, a Richter Flórián Cirkusz igazgatóját lovas szabad-idomítás számáért Capital Circus of Astana Award-díjat kapott Erik Zholzhaksynovtól, a kazahsztáni Asztanai Nagycirkusz főigazgatójától, fiát, Richter Kevint pedig Helmut Grosscurth, az European Circus Association tüntette ki Special Award of European Circus Association-díjjal ugyanezért a számért.

A lengyel bűvész Rafal Walusz a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatójától, Lyudmila Shevchenkótól vette át a Special Award of National Circus of Ukraine in Kiev-díjat, valamint a ROSGOSCIRK főigazgatójától, Tayisia Kornilovától kapott Special Award from Russian State Company-díjat. A fesztivál versenyprogramjában Magyarországot képviselő kínai rúdszámukkal képviselő Fehér Ádámot és Kassai Benjámint az olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazgatója, Fabio Montico jutalmazott Special Award of International Circus Festival of Latina-díjjal.

Az ukrán Stanislav Vysotskyi zsonglőrszámáért Special Award of Cirkus Minsk-díjat vehetett át Vladimir Shabantól, a Fehéroroszországi Állami Cirkusz igazgatójától, valamint Special Award of Cirque de Soleil-díjat Fabrice Beckertől, a kanadai Cirque du Soleil casting directorától. Eugene Chaplin zsűrielnök, a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál konzultánsa pedig Alex Bobylev orosz bohócot jutalmazta Special Award of Eugene Chaplin-díjjal.

A Central European Circus Association különdíjait Fekete Péter miniszteri biztos a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója adta át: az első helyezést az üzbég Hametov Family érte el gurtniszámával, a másodikat az ukrán Duo Feeling gurtniszámukkal, a harmadikat az argentin Agustín Viglione buborékszámával. Fekete Péter Jászai Mari-díjas rendező maga is Special Award of Firebird Production-különdíjat vehetett át Peter Dubinsky amerikai producertől, a Firebird Productions tulajdonosától a Lyrical Circus Late-Night Show rendezéséért.

A díjakon túl néhány résztvevő meghívást kapott cirkuszoktól műsorokra és fesztiválokra, így Erik Zholzhaksynov az Asztanai Nagycirkuszba fellépőnek meghívta a Lyrical Circus Late-Night Show-ban résztvevő román Xtreme Brothers-t (handstand), az üzbég Aliona Klimovichot (lábzsonglőr), valamint az orosz Bicycle Date-et (bicikli szám), Fehér Ádám és Kassai Benjámin pedig a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválra kapott meghívást Fabio Monticótól. Mint tegnap már jeleztük, ma este a díjátadó gálával zárul a fesztivál. Fotóink Urbán Ádám felvételei.

Szóljon hozzá!