ZETApress

hírportál

Cirkusz kinn és benn

Artistafogadással, kiállításmegnyitóval és filmbemutatóval indult a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál. Tegnap 16 órakor az artisták érkezésével elkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely egyben a modern cirkusz születésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi 2018-as év nyitóeseménye. Az 5-10 éves korosztályt Csodaceruza várta a bejáratnál.

Vörös szőnyegen vonultak be a világ legjobb artistái a Fővárosi Nagycirkuszba. A rendezvény sajtófala előtt fényképek és interjúk is készültek a cirkuszfesztivál résztvevőivel, akik ezen a héten a zsűri és a közönség előtt fognak tanúbizonyságot adni szakértelmükről. Az érkező artistákat egy külön műsorral köszöntötték a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnáziumának növendékei. Fotóink Urbán Ádám felvételei.

17 órakor megnyílt a 250 év cirkusz ? 250 méter cirkuszművészet című kiállítás a kiállítósátorban. A tárlat 250 tablón emlékezik meg Európa cirkusztörténetéről, az 1768-as első lépésektől egészen 2018-ig. A kiállítást dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg, akit Fekete Péter cirkuszigazgató kért fel beszéde elmondására.

? A cirkusz nemcsak a szórakoztatás, nemcsak a szórakoztató iparon belül értelmezhető, hanem nagyon fontos társadalmi funkciója is van. A cirkuszi előadások egyben üzennek valamit a közönségnek. Üzenik a befogadást, üzenik a toleranciát, egymás elfogadását, a teljesítmény értékelését! ? mondta Navracsics doktor, aki örömmel fedezte fel az egyik tablón az első fekete ? és nem Fekete! ? cirkuszigazgatót.

17:30-kor a cirkuszépület aulájában bemutatták a Czeisler Tihany Ferenc életéről készült filmet, amelyet Vojtkó Ferenc rendezett. Az 52 perces film egy páratlan életutat mutatott be egy olyan emberről, akinek köszönhetően a magyar cirkuszművészet szerte a világon minőségnek számít. A filmbemutatót Halász János, az NKA Felügyelőbizottságának elnöke nyitotta meg. A múlt csütörtöki sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

20 órától az Egyenes labirintus című kortárs cirkuszi előadást tekinthettük meg a Hungária körúti MACIVA Művésztelepen, Hegymegi Máté rendezésében. Az előadáshoz Yonderboi Egyenes labirintus című zenei válogatása szolgált alapult. A műben Pilinszky János, Weöres Sándor, Szép Ernő, Karinthy Frigyes, Ady Endre és Shakespeare költeményei szólalnak meg, melyek emlékeket, asszociációkat hívnak elő egy idősödő clownból. Az ő szemszögén keresztül kísértük végig egy párkapcsolat stációit, a felfedezés vágyától a fojtogató hiányig. Az előadás előtt köszöntőt mondott Hammerstein Judit történész, a Balassi Intézet főigazgatója.

Ma 19 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban az A-műsorral indul a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja. Az eseményt Balog Zoltán emberi erőforrások, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitja meg. A rendezvény előtt artistaképzős növendékek lépnek fel. Holnap 19 órakor, valamint csütörtökön 15 és 19 órakor a B-műsort láthatjuk, pénteken 15 órakor a fiatal tehetségeket felvonultató Newcomer Show-t, 22-kor pedig egy éjszakába nyúló modern, összművészeti cirkuszi show-műsort, a Lyrical Circus Late-Night Show-t tekinthetjük meg. Az A-műsor újra szombaton 11 és 15 órától látható a Fővárosi Nagycirkuszban, a díjátadó gálaműsor pedig vasárnap 19 órakor kezdődik.

Szóljon hozzá!