ZETApress

hírportál

Vizsgafesztivál a Solti-teremben

Felvégi Andrea a ZeneakademiánA jövő operasztárjai a Zeneakadémia színpadán. Ötödik éve rendezik meg az Operavizsga Fesztivált a Zeneakadémia Solti-termében, és ismét várakozás és figyelem övezi a külföldi egyetemek operavizsga produkcióit is ? tudatták sajtósaik.

Január 16-án keddtől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói mellett a Shanghai Konzervatórium, a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia, valamint a Holland Nemzeti Operaakadémia növendékei mutathatják meg, mit tudnak az opera műfajáról és a színpadi játékról. ? A mai operajátszás komplex tudással rendelkező fiatalokat vár. Már nem csak a hang, a vokális tudás számít, hanem a prózai színészekkel egyenrangú, intenzív színpadi jelenlét, kifinomult mozgáskultúra, az énekelt és beszélt hangok váltakozása ? mondta Meláth Andrea operaénekes, a jövő kedden kezdődő Operavizsga Fesztivál egyik elindítója, a Zeneakadémia Ének Tanszéke vezetője az 5. Operavizsga Fesztivál alkalmából.

Immár hagyományosnak tekinthető a januári operavizsga időpontjához igazított Zeneakadémia Operavizsga Fesztivál megszervezése, évről-évre más-más társintézményekkel együttműködésben. Idén már nem csak Európából, hanem távolabbi földrészekről is érkeznek vendégelőadók és mutatják be előadásaikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A seregszemle előadásai zenei különlegességek a teljes operairodalom évszázadaiból.

A 2018-as fesztivál a Sanghaji Konzervatórium kortárs előadásával, a Tang Xianzu kínai operával veszi kezdetét. Ezután a Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia produkcióját láthatják, Gian Carlo Menotti: A médium című művét. A hazai zeneakadémista növendékek egy opera-patchworkkel készülnek, amely Armida történetét helyezi a középpontba, kortárs zenei reflexiókkal egybekötve. Az Operavizsga Fesztivált a Holland Nemzeti Operaakadémia zárja, Britten: Lukrécia meggyalázása című alkotásával.

? Ma egy fiatal énekes számára elengedhetetlen a nemzetköziségben történő gondolkodás, a kapcsolatrendszer bővítése, ezért is rejt fantasztikus lehetőséget ez a fesztivál: a fellépő diákok betekintést nyerhetnek különböző kultúrákból érkező fiatal kollégáik munkájába, így jelen tudásukat sokkal reálisabban láthatják, összehasonlítva más nemzetek produkcióival. A rendezvény motivációs hatása felmérhetetlen ? fogalmazta meg Meláth Andrea, aki úgy vélekedett, hogy a produkciók sokszínűsége, kísérletező kedve, a fiatal énekesek színpadi energiája mind azt bizonyítja, hogy az opera műfaja nagyon is él, a Fesztivál pedig a maga nemében páratlan, a világon egyedülálló kezdeményezés. Az idei fesztiválprogramról további részletek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!