ZETApress

hírportál

Gyermekek a Parlamentben

11 órakor kezdődött az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) közös szervezésű Országházi Gyermekkarácsonya, amelyen ? mint múlt hétfőn előre jeleztük ? több mint nyolcszáz magyarországi és határon túli hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyerek vett részt.

Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták. A főemeleti folyosón kakaóval, gyümölcsteával, banánnal, mogyorós kaláccsal és túrós buktával várták őket, narancsos buktára senki se vágyott. Ebédjük finom rántott hús volt. A programokra a Parlamenti Őrség tagjai vezették a más-más színű sapkát viselő gyerekcsoportokat.

A gyerekeket Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta az ország házában. Az advent 3. vasárnapja előtt tartott rendezvényre mintegy 100 településről érkeztek gyerekek, akik ezúttal nemcsak magyarországiak, felvidékiek, délvidékiek, kárpátaljaiak és erdélyiek, hanem burgenlandiak is! ? emelte ki a házelnök. Kövér László a gyerekeket arra biztatta, hogy vegyék birtokba a házat, érezzék jól magukat, az itt kapott élményeket pedig vigyék haza, osszák meg másokkal is. Ezután átadta az Országház kulcsát a gyerekházelnök kisasszonynak, aki elsőként utasításba adta, hogy legyen sok zene, tánc és mindenki érezze jól magát!

A rendezvényen Deák Kristóf Oscar-díjas rendező videóüzenete után a Mindenki című Oscar-díjas magyar rövidfilmben szereplő Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa elénekelte többek közt a Bodzavirág című dalt is. (Múlt hétfőn este, Ferencváros Napján a Nemzeti színpadán is nagy sikerrel énekelték ugyanezt.) Utánuk az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, majd Gubik Petra és Kocsis Dénes, a Budapesti Operettszínház művészei, továbbá a Margaret Island és a Sirtos-együttes a Főlépcsőn adtak műsort, míg Gubás Gabi és zenekara Játszótér című előadását mutatta be a Felsőházi-teremben .

A gyerekek megtekinthették a Gobelin-teremben az Országgyűlési Őrség díszbemutatóját, közös fotót készíthettek Süsüvel, a sárkánnyal. A programok között országházi séta, Rófusz Ferenc: HOPPI című rajzfilmjének vetítése, kézműves foglalkozás, arcfestés, buborékfújás és lufihajtogatás is szerepelt, sőt találkozhattak legendás sportolókkal: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal, Partics Katalin junior világbajnok öttusázóval, Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok és Kárász Anna világbajnok kajakozóval, Somfai Péter Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, olimpiai bronzérmes, valamint Boczkó Gábor világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőr-vívóval, Dr. Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval, Gera Zoltán válogatott labdarúgóval, a Ferencvárosi Torna Club játékosával, Eppel Márton válogatott labdarúgóval, a Budapest Honvéd Futball Club játékosával és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok magyar úszóval a Déli-társalgóban.

15 órakor aztán Kövér László házelnök és Edvi Péter, az NGYSZ elnöke az Országház kupolájában, a főlépcsőnél elköszönt a gyerekektől, a gyermekházelnök pedig visszaadta az Országház kulcsát. A főlépcsőn moldvai csángó gyerekek énekszóval búcsúztatták a vendégeket, akik sok-sok élménnyel és ajándékkal távozhattak. Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta a BASF Hungária Kft, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az E.On Hungária Zrt, az Impact Communications Kft, aMagyar Pékszövetség, a METRO Kereskedelmi Kft, a Penny Market, a Smile Palacsinta, a Spar Magyarország Kft, a Szatmári Konzervgyár Kft, a Mátra Party Kft, a Szabad Tér Színház, valamint a műsorban fellépő Sirtos együttes, Budapesti Operettszínház és Margaret Island.

Szóljon hozzá!