ZETApress

hírportál

Nincs karácsony Ghymes nélkül

Szarka Gyula és fivére, TamásKözös karácsonyi koncerten lép fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) 90 fős kórusa és a Ghymes együttes december elsején pénteken Pécsett, majd december 10-én vasárnap Budán ? tudtuk meg délután a Báthory utcai sajtótájékoztatón.

A minisztérium énekkara a 2014-es karácsonyi ünnepség előtt projektkórusként állt össze, tavaly pedig már az Országház Gyermekkarácsonyán és a MŰPÁ-ban is felléptek ? idézte fel az általa alapított és vezetett kórusról szólva dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint hozzátette, december elsején a pécsi Kodály Központban lépnek fel a Ghymes jótékonysági koncertjén, majd az együttes december 10-i fővárosi fellépéséhez is csatlakoznak a Várkert Bazárban.

A pécsi koncertre már mind az ezer jegy elkelt, így teljesült a kitűzött cél, és a Pécsi Szülészeti Klinikát támogatni tudják egy hordozható ikerterhességi monitor beszerzésében ? közölte Hoppál Péter. A Ghymest vezető Szarka Tamás és Szarka Gyula hozzátették: a zenekar Pozsonytól Székelyudvarhelyig járja be a Kárpát-medencét Mennyből az angyal című karácsonyi koncertjével. A karácsonyi turnéval a Ghymes a közmédia Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági akciójához is kapcsolódik ? jegyezték meg. Erről idekattintva olvashatunk.

Mint felidézték, az elmúlt tíz évben rengeteg helyi kórussal dolgoztak együtt, amit azt tett lehetővé, hogy Magyarországon jó állapotban van a kórusmuzsika, így a pécsi és a budapesti koncertekhez is csatlakozik az EMMI énekkara mellett egy-egy ötven fős gyermekkórus is. Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy a tárca idén az iskolai kóruskultúra erősítésére százmillió forintos pályázatot hirdetett, melyre mintegy 300 kórus jelentkezett és közülük mindenki nyert támogatást. A kezdeményezésnek köszönhetően 61 új iskolai kórus jött létre ? számolt be a pécsi államtitkár.

Szóljon hozzá!