ZETApress

hírportál

Gábriel Szomorú Vasárnapja

Farkas Gábriel Kiss Csanád felvételénFarkas Gábriel és zenekara elkészítette a világ legismertebb magyar slágerét saját feldolgozásában ? tudatta Gál Zsike. A Szomorú Vasárnap című dal Jávor László költő és bűnügyi újságíró verse, zenéjét Seress Rezső szerezte, melyhez Sam M. Lewis és Desmond Carter írtak angol szöveget.

A világ Gloomy Sunday címen ismerte meg a kultikus nótát, amelyet több országban is betiltottak. A dal egyesek szerint öngyilkossághullámot váltott ki, emiatt több országban nem játszhatták. A BBC-nél például pontosan 66 évig volt tiltólistán, amelyet 2002-ben oldottak fel. A városi legenda úgy tartja, maga a szövegíró csempészte a bűnügyi helyszíneken az öngyilkosok zsebébe a szöveget vagy a már nyomtatásban megjelent kottát, ezzel elősegítve a Szomorú Vasárnap rendőrségi akta és a mítosz létrejöttét.

A magyar világsláger

A dalt 1933-ban mutatták be először, majd 1935-ben Kalmár Pál rögzítette gramofonlemezre. Amerikában elsőként Hal Kemp énekelte korongra, majd Paul Robeson után 1941-ben Billie Holiday vette lemezre a legendás szerzeményt, melyhez Sam M. Lewis és Desmond Carter írtak angol szöveget. A magyar szerzemény Gloomy Sunday címen lett világsláger. Az amerikai kiadó döntésének eredményeképp a lemezcímkére a dal címe alá azt írták: Hungarian Suicide Song, azaz Magyar Öngyilkos Dal.

Szomorú Vasárnap másképpen

Gábrielék Magyar Könnyűzene Klasszikusainak feldolgozásait már az Ajándék című albumon hallhatta a hazai közönség, most viszont az énekes és zenekara angolul rögzítette a leghíresebb magyar nótát, hogy újra megismertessék a világgal. ? Voltak öngyilkosok a környezetemben. De azt gondolom, hogy ez nem megoldás semmire. Azaz bármilyen megoldást jobbnak látok ? fejtette ki véleményét Gábriel a dal körüli legendával kapcsolatban.

? Mindenkinek megvannak a maga veszteségei. Nekem is megvoltak. Ezeket elfelejteni nem lehet. A fájdalom nem múlik el, csak megszokjuk. A túlélés művészetéhez viszont nagyobb erő kell, mint a belehaláshoz. Itt jön képbe a zene ereje! Mostanra érzem magam elég érettnek és telt el megfelelő idő, hogy hozzányúljak a témához és a Hungarian Suicide Song helyett legyen ez a dal az a dal, amely erőt ad az embereknek a gyászukban, hogy szembe tudjanak nézni a fájdalmukkal, de talpon tudjanak maradni ? osztotta meg az énekes a dalhoz kapcsolódó gondolatait.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nivp1LKNNKU[/youtube]

? A jazz őshazájában, New Orleansban a temetői menetet szomorú blues zenével kísérik, ezért döntöttem úgy, hogy ezt a formát választom a hangszereléshez. Autentikus, korhű, globális, jazz muzsika. Olyan erő van benne így, hogy nem hagyja az embert összerogyni a fájdalom súlya alatt. Ezzel a dallal szeretnénk Mindenszentek és a Halottak Napja alkalmából támaszt nyújtani az embereknek, fogódzkodót a veszteségeikben ? mesélt Gábriel a dal újjászületéséről.

Szóljon hozzá!