ZETApress

hírportál

One More Minute és vendégei Szegeden

One More MinuteOktóber 28-án szombaton 20 órakor az One More Minute romániai együttes Petra Acker énekessel és Tóth Viktor szaxofonossal koncertezik Szegeden a Deák Ferenc utcai Grand Caféban. A jazzkoncertet a Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete a Grand Caféval együtt szervezi ? tudatta a Eurocomm-PR.

Petra Acker (1986, Brassó) szász családban született, ahonnan a zene iránti szeretetét is örökölte. 2003 óta foglalkozik komolyan zenéléssel, 2005-től különböző jazz, funk, electro és alternatív zenei projektekben vett részt, többnyire a The Others és a Tzuc & Petzi zenekarokban, Olyan ismert zenészekkel működött már együtt, mint Johnny King, Michael Acker, Jimmy Cserkész, Nicolas Simion, Jak Neumann vagy Luiza Zan. Mindeközben egyre erősebben koncentrált a zeneszerzésre, miközben a különböző kultúrákból, személyes élettapasztalatokból és emberi találkozásokból merít ihletet. Ezekből születtek együttműködései olyan elhivatott zenészekkel, mint például a mannheimi Thomas Siffling Trio, Elly Wright vagy Joel Holmes amerikai jazz zongorista és gospel muzsikus.

Tóth Viktor a magyar jazzélet egyik legsokoldalúbb szereplője. Zenei személyisége ugyanolyan hatással képes megnyilvánulni virtuóz postbop-fenegyerekként a Tóth Viktor Tercettben, mint a lélekhez szóló, spirituális muzsika különleges tolmácsaként az Arura Trióban. A BMC Records gondozásában megjelent Climbing with mountains című albuma a 2007-es év, a Szemed Kincse a 2014-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el. A 2010-es év jazz személyiségének választották, 2014 és 2015-ben pedig az év altszaxofonosának szavazták Magyarországon. Önmagát egy úton járó, kereső emberként látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. 2010-ben jelent meg Tartim című albuma, ezt a Popping Boppingkövette 2011-ben. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake, Henry Franklin, William Parker, Piotr Wojtasik, John Betsch, vagy Dresch Mihály. Legfrissebb lemeze But Inside címmel idén jelent meg a Fonónál, Gareth Williams zongoristával való együttműködésének gyümölcseként. Az ilyen közös koncerteket a zenész a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmainak látja. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni.

Az One More Minute zenekar ? melynek tagjai Cserkész Norbert billentyűs, Szerecean Tihamér basszusgitáros és Szereceán Osszián ütőhangszeres ?, 2015 tavaszán alakult a borszéki DNS együttes tagjaiból, ahol 5 évig játszottak együtt. Zenei karrierjüket feldolgozásokkal kezdték, majd tehetségüknek és kísérletező kedvüknek köszönhetően soft jazz sztenderdekkel, illetve különböző korszakok pop-rock slágereinek egyéni feldolgozásával gazdagították repertoárjukat. 2016-tól egyre határozottabban és elkötelezettebben fordultak a jazz felé. Több workshopon és koncerten mélyítették el tudásukat, ide tartozik hosszú távú együttműködésük Petra Ackerrel és Tóth Viktorral, vagy részvételük a neves romániai bluesgitáros, A.G. Weinberger workshopján. 2016-tól rendszeresen fellépnek Bukarestben és Kolozsváron, illetve több erdélyi városban; 2017-ben a zenekart meghívták a Double Rise Fesztiválra, Tusványosra és a Kolozsvári Magyar Napokra. A koncertre a belépés díjtalan.

Szóljon hozzá!