ZETApress

hírportál

Peller Károly: Ez operett!

A legnépszerűbb operett-slágereket tartalmazza Peller Károly, a Budapesti Operettszínház tagjának, a bécsi Volksoper vendégművészének első CD-je. 15 sikerszám hangzik fel a lemezen, melyek felét kolléganőivel, Kalocsai Zsuzsával, Oszvald Marikával, Fischl Mónikával, Kékkovács Marával, Szendy Szilvivel, Bódi Barbarával és Peller Annával szólaltatja meg a lemezen.

Az operett nagyon is élő műfaj, sőt, egyre népszerűbb határainkon belül és külföldön egyaránt. Hogy mi a siker titka? Egyrészt a téma, hiszen a művek mindegyike az őrült szerelemről szól, másrészt maguk a dalok, a dallamok, melyek, ha bárhol a világon megszólalnak ? gyakorlatilag mindent visznek. Jól példázza a sikert, hogy a legnagyobb operett-slágerek (Cintányéros cudar világ, Délibábos Hortobágyon, Shimmy, A bugaci határon, Éjjel az omnibusz tetején) ? után a Budapesti Operettszínházban megáll az előadás, a tapsrend alatt pedig állva követelik a nézők újra a legnépszerűbb dallamokat.

Peller Károly, a műfaj egyik legismertebb fiatal képviselője most ezeket, Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Szirmai Albert, Zerkovitz Béla, Kacsóh Pongrác, Huszka Jenő szerzeményeit gyűjtötte össze EZ OPERETT! ? című albumába, melynek több különlegessége is van. Egyrészt az énekes-színész kilép megszokott szerepköréből, s bonvivánok által énekelt sikerszámokat (Hej, cigány? Emlékszel még?) is megszólaltat, másrészt több olyan dalt is előad (Egy rózsaszál szebben beszél?, Darumadár fenn az égen?, Gerbeaud-dal), melyek eddig nem szerepeltek repertoárján.

Természetesen a lemezről nem hiányoznak a táncos-komikus állandó sikerszámai sem (A szép kis cirkusztáncosnők?, A banda élén, míg megyek?, Jaj, lányok nélkül élni?, Te, rongyos élet?, Kislány, vigyázz!, Szép város Kolozsvár, Húzzad csak kivilágos virradatig?). S mivel páros műfajról van szó, Peller Károly a számok felét legkedvesebb partnereivel, a Budapesti Operettszínház vezető primadonnáival és szubrettjeivel adja elő: hallható az albumon Oszvald Marika, Kalocsai Zsuzsa, Fischl Mónika, Szendy Szilvi, Kékkovács Mara, Bódi Barbara és a névrokon Peller Anna.

A műfaj jelenlegi legkiválóbb képviselői, valódi sztárjai szerepelnek hát a CD-n, ami gyakorlatilag hiányt pótol. Évek óta nem jelent meg hasonló lemez, mely ezeket az örök slágereket tartalmazza. Persze lehet az operettet nem szeretni, de az is tény, hogy a 15-ös dallista számai egyrészt elandalítják, másrészt jókedvre derítik legtöbbünket. Egyértelmű, azok vannak többen, akik jól ismerik e sikerszámokat, s Peller Károllyal együtt éneklik majd otthon, hisz? a dallamok, s a szövegek többsége ismerős mindenki számára. Persze kivételek akadnak, például a Shimmy, mely örökzöld új szövegét Müller Péter Sziámi írta ? jól példázza ezt is, hogy az operett új életre kelt az utóbbi években.

Legjobbkor jelent meg hát e CD, s nem csak otthon lesz érdemes hallgatni a dalokat, hanem élőben is, a lemezbemutató koncerten, december 9-én a Thália Színházban, ahol az is kiderül, e cintányéros, délibábos, te rongyos életet? Kolozsváron, a bugaci határon, vagy éjjel az omnibusz tetején ? egy dolog biztos felvidítja, s EZ az OPERETT!

Peller Károly

1979-ben született Budapesten. A Budapesti Operettszínház Zenés-színészképző Stúdiójában végzett (színészmesterség, klasszikus ének, balett, jazz, sztepp) 1998-ban, azóta a színház egyik vezető szólistája táncos-komikus szerepkörben. 1998 és 2001 között több szerepet játszott vendégként a Győri Nemzeti Színházban. 2006-tól a bécsi Volksoper vendégszólistája. Fellép prózai, operett és musical szerepekben is. Szerepei nagy részét németül is játssza.

A Budapesti Operettszínház gála- és operett-produkcióiban hallhatta Bécs (Konzerthaus Grosses Saal),München (Deutches Theater), Lipcse (Gewandthaus), Regensburg (Schloss Thurn und Taxis), Amszterdam, London (Sadler Well?s), Róma (Teatro Quirino), Kanada, Japán és az Amerikai Egyesült Államok közönsége.

Az utóbbi években rendszeres fellépő Oroszországban a jekatyerinburgi Sverdlovsk Zenés Színház és a szentpétervári Zenés Komédia Színház előadásaiban és gálaműsoraiban. Főszereplője volt Magyarország egyik legnézettebb televíziós sorozatának (Jóban Rosszban ? tv2), valamint állandó fellépője a Budapesti Operettszínház a köztelevíziók által rögzített gáláinak.

2002-ben Nívódíjat kapott, 2003-ban pedig a Marsallbotot, az évad legígéretesebb tehetségének járó díjat vehette át. 2004-ben a magyar kritikusok Az évad legjobb mellékszereplője-elismerésre jelölték. Rendszeresen foglalkozik a Budapesti Operettszínház művésziskolájának, az Operett Akadémiának növendékeivel. Számos rendezés és koreográfusi munka is áll a háta mögött (Dan Goggin: Apácák, Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő, Szirmai Albert: Tündérlaki lányok, Lehár Ferenc: A víg özvegy; A mosoly országa, Jacobi Viktor: Sybill, operett gálák).

Legfontosabb szerepei

Kálmán: A Csárdáskirálynő ? Bóni (német nyelven is), Edvin (német nyelven is); Kálmán: Marica grófnő ? Zsupán (német nyelven is), Kálmán: Cirkuszhercegnő ? Tóni (német nyelven is); Kálmán: A Bajadér ? Fülöp; Strauss: Dr. Bőregér ? Orlowsky (német és olasz nyelven is); Lehár: Luxemburg grófja ? Brissard (német nyelven is); Lehár: A víg özvegy ? St. Brioche, Cascade (német és olasz nyelven is); Offenbach: Párizsi élet ? Bobinet; Ábrahám: Bál a Savoyban ? Celestin; Szirmai: Mágnás Miska ? Mixi, Miska; Jacobi: Sybill ? Poire; Jacobi: leányvásár ? Fritz; Huszka: Mária főhadnagy ? Zwickli Tóbiás, Herbert; Zerkovitz: Csókos asszony ? Ibolya Ede; Szakcsi-Sziámi-Kero?: Szentivánéji álom ? Zuboly; Jávori: Menyasszonytánc ? Gáspár; Hermann: Hello, Dolly! ? Barnaby; Cole Porter: Kánkán ? Etienne; Rogers & Hammerstein: A muzsika hangja ? Trapp, Rolf; Bulgakov: Mester és Margarita ? Dismas; Weingarten: A nyár ? Simon.

EZ OPERETT! ? dalok listája

Gerbeaud-dal (Tündérlaki lányok); A szép kis cirkusztáncosnők? (A cirkuszhercegnő); Éjjel az omnibusz tetején? (Csókos asszony); A banda élén, míg megyek? (Bécsi asszonyok); Shimmy (A Bajadér), Jaj, lányok nélkül élni? (A Csárdáskirálynő), Te, rongyos élet… (A Csárdáskirálynő); Emlékszel még? (A Csárdáskirálynő); Kislány, vigyázz! (A cirkuszhercegnő), Egy rózsaszál szebben beszél? (János vitéz); Szép város Kolozsvár? (Marica grófnő); Darumadár fenn az égen? (Gül baba); Magyaros egyveleg : A bugaci határon? (Mária főhadnagy); Délibábos Hortobágyon? (Erzsébet); Cintányéros cudar világ? (Mágnás Miska); Hej, cigány? (Marica grófnő); Húzzad csak kivilágos virradatig? (A Csárdáskirálynő).

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Alexandra a Gödörben | ZETApress

Szóljon hozzá!