ZETApress

hírportál

Mága-koncert az Operában

Nemzeti kincsnek tartja Mága Zoltán művészetét Shlomo Mintz világhírű hegedű-virtuóz. Az Operaház közönségét is meghódította Mága Zoltán hegedűművész világ-körüli turnéjának műsora ? tudatta Herczeg Dóra, BePResent! Fotóink Nánási Pál és Schumy Csaba felvételei.

Vastaps és ováció mellett különleges művek, világhírű komolyzenei darabok, magyar zeneszerzők virtuóz művei, hegedűversenyek és az operairodalom kedvelt áriái is színre kerültek Mága Zoltán hegedűművész Hegedűvel a világ körül című turnéja 50. állomásán, szombat este az Operaházban. Korunk egyik legnagyobb hegedűművésze, Shlomo Mintz, a görög tenorsztár Mario Franguolis, a világhírű Kossuth-díjas karmester, Vásáry Tamás, a világszerte ünnepelt Kossuth-díjas operaénekes, Komlósi Ildikó, rangos operaházak dívája, Sümegi Eszter és a Liszt-díjas hegedűművész, Szabadi Vilmos és Oláh Kálmán Liszt-díjas zongoraművész is fellépett a Hegedűgála az Operában című ünnepi gálán. A közönség a műsor végén állva ünnepelte a művészeket. A telt-házas jubileumi koncert végén Mága Zoltán bejelentette: második alkalommal is útjára indítja 100 Templomi Koncert jótékonysági hangverseny-sorozatát.

A világ legrangosabb hangversenytermei ? köztük a New York-i Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Szöuli Operaház, a Wiener Konzerthauz, a Torontói Zeneakadémia, és a Pekingi Operaház ? után, Európa legpatinásabb operaházába a Magyar Állami Operaházba is megérkezett Mága Zoltán Hegedűvel a világ körül című turnéja, méghozzá az 50. jubileumi koncerttel. Mága Zoltán együtt lépett az Operaház színpadára a világ egyik leghíresebb hegedűművészével, az orosz-izraeli származású Shlomo Mintz-cel, aki rendszeresen koncertezik a világ leghíresebb karmestereivel és zenekaraival. A Hegedűvel a világ körül című turné 50. jubileumi gálaestjének legkülönlegesebb produkciója volt, amikor Mága Zoltán közösen játszott egy versenyművet a kifogástalan zeneisége, stilisztikai sokoldalúsága és technikája miatt Paganini specialistaként is gyakorta emlegetett művésszel. A két neves hegedű-virtuóz Bach d-moll kettős-hegedűversenyét adta elő bravúrosan, vastaps kíséretében. A korunk nagy hegedűművészeként emlegetett Shlomo Mintz nemcsak a hegedűversenyben, hanem már első színpadra lépése alkalmával, Pablo de Sarasate operatémára komponált darabjában kiválóan bemutatta fölényes hegedűtudását, virtuóz technikáját. A karmesterként is ünnepelt művész Massenet Thais Meditation című operájából önállósult kis remekművet vezényelte, melyben Mága Zoltán lírai hegedűjátéka vitte a vezető szólamot. Shlomo Mintz Mága Zoltán művészetéről elmondta: intelligens művész, játéka nem kevesebb, mint egy nemzeti kincs és ennek minden ízében meg is felel, előadásmódjának és a zene szeretetének őszinte kombinációja miatt. Csodálatos, ahogy ötvözi a különböző stílusokat, egyedi stílust teremtve.

Shlomo Mintz a magyar közönséget és zenét is méltatta: a legjobb európai közönségek egyike, főképpen azért, mert a tradíció az ereikben folyik. Magyarországnak hatalmas a zene iránti szeretete, nagyszerű zenei kultúrával rendelkezik, elég csak Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Hubay Jenő, Weiner Leó, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Reményi Ede munkásságára gondolni. A hegedűtanárom is magyar volt, így biztosan állíthatom, a magyaroknak nagyon különleges kapcsolata van a hangokkal és a zenével ? tette hozzá.

A mesterként emlegetett korszakalkotó hegedűművésszel a magyar zenét népszerűsítő Mága Zoltán is egyetértett: Egy nép legjobban a népdalain keresztül ismerhető meg ? vallotta Kodály Zoltán, a magyar zene egyik legmeghatározóbb képviselője. Én is vallom, hogy népdalainkon keresztül megmutathatjuk, milyen csodálatos nemzet vagyunk, ezért több mint három évtizede misszióm, hogy a magyar zenei kultúrát megszerettessem az egész világon. Az ízig-vérig magyar művek drámai, színpadi ereje a világ minden pontján megnyitja a szíveket, én pedig hitvallásomnak tekintem, hogy méltóképpen interpretáljam azokat. Megtisztelő, hogy a világ legrangosabb színpadain képviselhetem a hazámat ? fogalmazott Mága Zoltán.

Mága Zoltán zenei eszközeinek zseniális használatával bűvölte el a publikumot, az exkluzív gálaesten fergeteges ritmusú muzsikák csendültek fel a kontinensünk szívéből, a Kárpát-medencéből. A repertoárban helyet kapott az egyetemes magyar kultúra és a világörökség részét képező cigányzene is. A hegedűgála műsorból nem hiányozhatott Reményi Ede Repülj fecském című virtuóz zeneműve, amelyet Mága Zoltán roma zenésztársaival adott elő, akiknek minden koncertjén lehetőséget ad a kiemelt szereplésre. Pablo de Sarasate talán egyik legismertebb darabja a Cigánymelódiák is nagy sikert aratott. Hallhatta a publikum a legfiatalabb virtuózt, ifjabb Mága Zoltánt is, aki képzett hegedűművészekhez illő technikával játszotta Muszorgszkij bensőséges és impresszionista módra kifinomult lírájának talán legszebb alkotását a Gopak című művet. Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője és docense Johann Sebastian Bach:g-moll hegedű-szóló szonátáját adta elő.

A Kossuth-díjas művész Szakcsi Lakatos Béla zongoraszólója és kísérete, valamint a sztárvendégeként színpadra lépő Shlomo Mintz vezénylete mellett, Mága Zoltán a Schindler listája című film betétdalát is eljátszotta. A hegedű-virtuóz közéleti tevékenységei során mindig is felemelte hangját a kirekesztés, a gyűlöletkeltés ellen, a Schindler listájával a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév keretében a magyarországi vészkorszak 70. évfordulójára emlékezett a VI. Budapesti Újévi Koncerten. Azóta a hegedűművész mindig a megrázó film betétdalával hajt fejet az áldozatok előtt.

Az instrumentális darabok mellett vokális darabok is szerepeltek az ünnepi koncerten a kiváló, remek hangi kvalitással rendelkező világhírű előadóművészek interpretálásában. Hallhatta a publikum Mario Frangoulis görög tenort, napjaink egyik legképzettebb és leguniverzálisabb énekesét. A művész Mága Zoltánnal először Los Angelesben lépett fel a nagy sikerrel lezajlott Hegedűvel a világ körül turné amerikai nyitó koncertjének sztárvendégeként. Az est nagy meglepetése volt, hogy Mario Frangoulis ? aki Placido Domingotól Celine Dionig énekelt már a legnagyobbakkal ? ezúttal Mága Jenniferrel adott elő egy duettet, amelyet többször visszatapsolt a közönség. Az első albumát készítő Mága Jennifer szólószáma is hatalmas sikert aratott.

Az ünnepi koncert fellépői között köszönthettük a gyönyörű hangú mezzoszoprán énekesnőt, a magyar operavilág büszkeségét, a Kossuth-díjas Komlósi Ildikót, aki az első felvonásban Carmenként állt színpadra, majd a második felvonásban Sámson és Delila operájából Delila áriáját adta elő. Csodálatos előadással készült korunk egyik legnagyszerűbb szopránja, az Operaház ünnepelt énekese Sümegi Eszter is. Világhírű szólistánk a rendkívül gazdag repertoárjából az operairodalom egyik gyöngyszemét, Aida áriáját énekelte. A hangversenyt a Kossuth-díjas rendező, Kerényi Miklós Gábor KERO rendezte, a műsorvezető Ördög Nóra volt. Közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar, vezényelt Cser Ádám.

Az ünnepi koncert végén hangos siker, vastaps és ováció kíséretében kezdődött meg a finálé. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Vásáry Tamás a legnevesebb zenekarok ? köztük a Berlin Philharmoniker, a New York Philharmonic, a London Symphony, az Orchestre National de France ? után, immár második alkalommal vezényelte a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart. A világhírű karmester Berlioz Rákóczi-indulójával zárta a gálaműsort.

A három évvel ezelőtt útjára indított 100 állomásos turné tovább folytatódik, Mága Zoltán a magyar kultúra egyetemességét népszerűsíti majd a következő ötven koncerten is. A Prima Primissima-díjas hegedűvirtuózt már nagyon várják Oroszországban, Izraelben, Ausztráliában és Új-Zélandon, de visszatér Amerikába, a New York-i Carnegie Hallba is. A 100. állomást pedig Magyarországon, szeretné ünnepelni.

A világ-körüli turné ellenére a hazai közönségnek sem kell nélkülöznie Mága Zoltán különleges zenéjét, a Szeretet Hegedűse több koncerttel is készül, és nem hanyagolja el karitatív misszióját sem. A gálán bejelentette: az ősszel második alkalommal is megkezdi 100 Templomi Koncert jótékonysági hangverseny-sorozatát. Emellett pedig a X. Jubileumi Budapesti Újévi Koncert igazi világpremier lesz, hiszen Amerikában és Kínában több mint egymilliárd emberhez juthat el műsora. A sztárvendég a világ legismertebb zenei szaktekintélye ? Céline Dion, Andrea Bocelli, Beyoncé, Madonna és Mariah Carey zenei producere és művésztársa ? David Foster lesz! A teljes gálaműsort az Egyesült Államok első-számú közszolgálati televízió-társasága, a PBS rögzíti, így a tengerentúlon 120 millió ember láthatja majd főműsoridőben Európa legnagyobb újévi gálaestjét. A hegedűművész minden eddiginél különlegesebb koncerttel és káprázatos látványvilággal készül a X. Budapesti Újévi Koncertre.

Szóljon hozzá!