ZETApress

hírportál

Tavaszi Zsongás az Eötvösben

Eötvös KórustalálkozóTavaszi Zsongás Kórustalálkozó lesz jövő vasárnap 16 órakor a Reáltanoda utcában. Létrehozója és vendéglátója a 2005 óta létező Jubileumi Eötvös Kórus, mely 1982 és 1991 között a budapesti Eötvös József Gimnázium Vegyes-karaként működött, ez idő alatt számos díjat és elismerést nyert.

A hajdani kórustagoknak hiányzott a közös éneklés, ezért 2005-ben az alma mater 150. évfordulójának tiszteletére a 15-20 éve végzett diákokból újból összeállt egy adventi koncert erejéig. A hangverseny óriási sikert aratott, ez alapozta meg a kórus további létét. A tagok elhatározták, hogy nemcsak a zene szépségét, szeretetét adjuk át a hallgatóságnak, hanem a koncertekkel karitatív küldetést is vállalnak. Az énekkar a gimnázium dísztermében tartott koncertjei mellett ebben az évben Ercsiben a Kultúra Napjának tiszteletére, Bercelen pedig a Kállay Kastély húsvéti kiállításának megnyitóján adott hangversenyt. Az együttes karnagya 2009 óta Balassa Ildikó.

A Soli Deo Gloria Szárszói Vegyes-kar néven alakult 1995-ben, tagjaik a legkülönbözőbb foglalkozásúak és korúak. Énekelnek népdalokat és népdal-feldolgozásokat, egyházi és világi énekeket, kórusműveket, mai slágereket, gospelt ? tudatta Lívia Fürth.

A Canterino Vegyeskar

A Bartók Béla Kamarakórust 1948-ban alapították a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete égisze alatt, azóta aktív résztvevője a magyarországi kóruséletnek. 1980-1994 között az együttest Csík Miklós karnagy vezette nagy sikerrel. Ebben az időszakban a kórus számos fesztiválon és versenyen mérettette meg magát külföldön és hazánkban. 1994-2002 között Király Miklós karnagy állt a kórus élén. Ehhez az időszakhoz nagy sikerű koncertturnék kapcsolódnak, Franciaországban, Szlovákiában és Romániában. 2002-ben Závori Erika vette át a kórus irányítását, s 2010-ig (kislánya megszületéséig) nagy lelkesedéssel és fiatalos lendülettel vezette a kórust.

A kórusnak korábban otthont adó művelődési ház megszűnése miatt új lehetőségeket keresve a Magyar Vöröskereszt biztosított új próbahelyet számukra. Az énekkar 2006. december óta Canterino kórus néven folytatja tevékenységét. Az énekkar számos kulturális rendezvény állandó résztvevője: minden évben fellép a Magyar Nemzeti Galéria hangverseny-sorozatán, a Vörösmarty téri adventi vásár gyertyagyújtási ünnepségének meghívott előadója. Karácsonyi, húsvéti és évadvégi koncertet is ad. 2010 óta évente megrendezi a Legyen a zene mindenkié! koncertet, melyben több általános iskolai gyerekkarnak biztosít fellépési lehetőséget.

2010 januárja óta a kórust Mózes Margit vezeti, aki az Új Budai Alma Mater Zeneiskola vezetője, az iskola Calippo Gyerekkarának alapító karnagya. Egyik megálmodója a Pop-Rock Tábornak, melyben gyerekzenekart vezet. A kórus dinamikusan fejlődik, évről évre új tagokkal gazdagodik, így a kamarakórus jelzőt kinőve, vegyes-karrá fejlődött. A heti találkozások mellett ? amelyek nem csupán egy-egy próbát, hanem megnyugvást, feltöltődést jelentenek a tagok számára ? a kórus sok-sok közös programot szervez (kirándulások, piknikezés, kórushétvégék, kórustáborok). Igazi baráti közösség kovácsolódott az évek alatt, amelynek tagjai bár különböző indíttatású, beállítottságú emberek, mégis összekapcsolja őket az éneklés szeretete, a Canterino-kórus.

Szóljon hozzá!