ZETApress

hírportál

Életrevalók a Játékszínben

Elkezdődött a Játékszínben az Életrevalók próbafolyamata. A hétvégi Kölcsönlakás premiert követően, máris új, izgalmas produkcióval készül a Játékszín. A nagy sikerű Életrevalók című film színpadi adaptációjának 2017. február 4-én szombaton lesz a bemutatója ? tudatta Koltay Tamás, KenMedia.

A ternapi olvasópróbával meg is kezdődött a felkészülés a februári bemutatóra. Az előadás motorja Horgas Ádám rendező, aki egy személyben felel a népszerű történet színpadra alkalmazásáért, a zenéért és a rendezésért. Bank Tamás, a Játékszín igazgatója elmondta, hogy nagy várakozással tekint az elkövetkezendő két hónapra. Reméli, hogy az évad különleges produkciói közt lesz az előadás. Nagy örömmel üdvözölte a színházban először és rögvest főszerepet játszó Hirtling Istvánt, és a partnerét, a Drisst alakító ? egyelőre kevésbé ismert, de nagyon megnyerő ? Vadász Gábort, akit Horgas Ádám ajánlott a szerepre, mivelhogy együtt dolgoztak korábban a békéscsabai Jókai Színházban.

Bank Tamás fölidézte a szintén Horgas Ádám rendezésében színpadra állított Virágot Algernonnak sikerét, melyet tavaly mutatott be a teátrum, és a Játékszín legkeresettebb előadásainak egyike. Horgas Ádám elmondta, hogy maga is izgalommal várta a próbák kezdetét, örül, hogy a régi-új csapattal dolgozhat együtt. Otthon érzi magát itt, és örömmel emlékszik a tavalyi közös munkára is. Ám arról is szót ejtett, hogy az Életrevalók színpadi adaptálása során számos nehézségbe ütközött. ? Nagyon sok minden, amit a film egy nagyvonalúbb dramaturgiában kezelhet, hiszen a képek megsegítik, filmes eszközeink híján a színpadon nem él meg. A koncepcióm fontos elemeinek egyike volt, hogy a háttértörténeteket is jelenítsük meg. Szereplőket is összevontam, azért is, hogy kevesebb színésszel is eljátszhassuk. Nehézség például az olyan valódi filmes jelenetek színpadra vitele, mint az autósüldözés vagy ejtőernyőzés.

Abban biztos voltam, hogy az afro-amerikai szálat elvetem, hiszen nálunk ez nem arról szólna, mint Franciaországban, viszont Driss karakterével ? aki a mi előadásunkba cigány fiú lesz ? igyekeztem a roma kultúrát beépíteni. A látásmód képi világának kifejezéséhez rátaláltam az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolájára, ahol hátrányos helyzetű és cigány fiatalokat próbálnak a művészet, a festészet eszközeivel segíteni, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba. Az itt született alkotások annyira magával ragadóan fejezik ki a világképüket, hogy segítségükkel láttatni tudok egy igazán kalandos, mitikus, autentikus vonalat, olyannyira, hogy még díszletelemenként is használjuk majd. A történet számomra olyan, mint egy népmese, a legkisebb szegény fiú sztorija, akinek sikerül egy különleges ember barátságának segítségével kitörnie a nyomorból ? mondta el a rendező.

Hirtling István alakítja a főszereplő Philippe-et, aki nyaktól lábig béna, és 24 órás bennlakásos ápolót keres. ? Óriási bizalom van bennem Horgas Ádám rendező felé, és várom a közös munkát Vadász Gáborral is. Ez egy csodás történet, és nagy kihívás lesz számomra eljátszani Philippe-et, aki kerekesszékben él, már csak azért is, mert alapvetően izgő-mozgó színész vagyok. Ehhez a problémához már segítséget is ajánlottak, valószínűleg a Pető Intézet segít majd a dolgok technikai elsajátításában. A legfontosabbnak mégis azt tartom, akkor is, ha talán elsőre kicsit közhelyes, hogy úgy a fogyatékkal élők, mint a mély-szegénységben élők társadalmi integrációját is elősegítsük az Életrevalók mondanivalójával.

Azt sem tudom, hogy ebben a rohanó életben képesek vagyunk-e segíteni másokon, vagy egyáltalán belegondolni abba, hogy emberek milyen terhekkel élik az életüket, hogy milyen napi kihívásokkal küzdenek. Nem árt, ha a színház eszközeivel, időnként erre is rávilágítunk. Akik eljönnek megnézni majd az előadást, remélem, jól fognak szórakozni, nevetnek is majd, ám ha kimennek a körútra az előadás után, és meglátnak egy bármilyen fogyatékkal élőt, talán eszükbe jut az előadás egy-egy pillanata is. Mert végül is ez a fő cél ? foglalta össze Hirtling István.

Eric Toledno ? Oliver Nakache: Életrevalók. Színpadra alkalmazta, rendezte, zenéjét szerezte: Horgas Ádám. Dramaturg: Lőkös Ildikó. Díszlettervező: Horgas Péter. Jelmeztervező: Bujdosó Nóra. Philippe: Hirtling István, Driss: Vadász Gábor. További szerepekben: Zsurzs Kati, Szőlöskei Tímea, Kovács Dézi, Klem Viktor, Szirtes Balázs.

Szóljon hozzá!