ZETApress

hírportál

Aranyharangok a Díszteremben

Kárászy SzilviaA 15. Ünnepi Aranyharang-díjátadó Gálaest volt tegnap délután a Széchenyi István téri MTA Székház I. emeleti Dísztermében. A díjat Kárászy Szilvia zongoraművésznő alapította 2001-ben.

Az Aranyharang-díjat olyan fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek nyerhetik el, akik valamilyen kiemelkedő szakmai vagy emberi tettet vittek véghez. A díj jelentőségét leginkább a vele együtt járó megbecsülés és szeretet adja, valamint az a bátorítás, amelyben nemcsak a díjazottak osztozhatnak. A díj hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hasonló problémákkal küzdők higgyenek abban, hogy teljes értékű emberként élhetnek a társadalomban, s teljesítményükkel kivívhatják a többi ember figyelmét és tiszteletét. A díjazottak történetei a látóknak is üzennek: kitartással, az élet és embertársaink szeretetével nemcsak a nehézségeket küzdhetjük le, de különlegeset, maradandót is alkothatunk!

A másfél órás program Kárászy Szilvia ünnepi köszöntőjével indult, majd a díjalapító sorra hívta színpadra az elmúlt másfél évtized díjazottjait egy-egy produkcióra. Érdi Tamás zongoraművész a nemrég elhunyt Kocsis Zoltánnak ajánlotta a Liszt-darabot, majd Ézsiás László színművész mondta el saját költeményét. Szluka Lydia ének- és kamaraművész Puccini: Tosca imáját adta elő, míg Asztalos Levente versmondó Juhász Gyula: Himnusz az emberhez című költeményét szavalta. Csányi Márton zongoraművész előbb szólózott, majd Geszti Eszti fuvolást kísérte. Weszely Ernő zongora- és harmonikaművész ragtime-t játszott harmonikán. (A vele készült 2015. december 20-ai beszélgetésünk idekattintva olvasható.) A harmonikaszót Márkus Norbert jazz művész-tanár zongorajátéka, majd Jánoki Márió előadóművész, zeneszerző saját szerzeménye követte.

Kárászy művésznő ezután az idei Nívódíjasokat hívta a pódiumra. Egy-egy aranyharangot kapott Lengyel Zsófia válogatott parasportoló, kommunikációs szakember; Barkó Tamás, a Láthatatlan kiállítás idegen nyelvű tárlatvezetője, az ArtMan mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesület tagja, az RS9 Színház színésze; Pál Andrea őstehetség és Rakonczai Viktor eMeRTon-díjas zeneszerző, zongorista, előadó, akinek szerzeményét Agárdi Szilvia énekművész adta elő. A fináléban Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész teremtett karácsonyi hangulatot Békét adj, Uram! című imájával. A zsúfolt Díszteremből élményekkel gazdagodva távoztunk. Jómagam a Jókai utcai Játékszínbe vettem az irányt, ahol 20 órakor kezdődött a Kölcsönlakás című darab premierje. Az előadást követő bulin a szereplőkkel és a meghívott közéleti személyiségekkel együtt ünnepelhettük legújabb műsorukat.

Szóljon hozzá!