ZETApress

hírportál

Téravatás Törőcsik Marival

Budapest egyik legnagyobb könnyűzenei rendezvénye immár 6. éve a Szenes Iván Emlékkoncert, ahol idén is ? a hagyományok szerint ? mintegy tízezer önfeledten szórakozó ember előtt átadták a Szenes Iván Művészeti Díjakat a tegnapi csodálatos nyár-végi estén. Aki nem tudott odajönni, decemberben a Duna World-ön felvételről megnézheti.

Szalay Bobrovniczky Alexandra Budapest főpolgármester-helyettese adta át a Szenes Iván Életműdíjat Törőcsik Mari színművésznek, miután Bodrogi Gyulával és Szenes Andreával ünnepélyes keretek között leleplezte a tér új, Szenes Iván nevét viselő utcatábláját. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, Szenes Iván életműve egyedülálló a magyar kultúrában és ritka az ilyen szerencsés család, amelyik három generáción keresztül sikeresen alkotott és a fiatal tehetségek felkarolásával, művészeti díjaival a műfaj éltetője ma is. ? 60 évem van ebben a díjban, hisz azóta éneklem a Szenes-dalokat. Iván nemcsak sokat írt, hanem zseniálisat! ? mondta el Törőcsik Mari.

Több elismerésben részesült Nyári Károly, hazánk egyik legismertebb énekes-zongoristája: a Szenes Iván Művészeti Díjat és a dalszerző feleségéről elnevezett Kornay Mariann Művészeti Díjat is elnyerte. A fiatalok Szenes Iván Művészeti Díjának idei győztese Tabáni István lett. A több mint négyórás ? 18-tól 22 óra utánig tartó ? tucatnyi neves fellépőt felvonultató zenei utazást a páratlanul gazdag Szenes életműben a díjátadás nyitotta meg, majd egymást váltották a pódiumon a műfaj csillagai Koós Jánostól, Aradszky Lászlón, Zalatnay Saroltán, Dobos Attilán át az Apostol együttesig; az ifjabb korosztályt többek között Cserpes Laura, Wolf Kati, Nyári Edit, Vastag Tamás és Tabáni István képviselte.

Az est házigazdái Bodrogi Gyula színművész és Szenes Andrea, a slágerköltő lánya voltak. ? Életem boldog pillanatát éltem meg, amikor Budapest főpolgármester-helyettese felavatta a teret, eleganciával felemelte a magyar zászlót a Szenes Iván tér utcatábláról, miközben a téren álló színpadon Törőcsik Mari énekelte édesapám dalát. Óriási megtiszteltetés, fontos üzenet, hogy eljött. Ő a kedvenc színésznőm. Felállt és könnyezett a hatalmas közönség. Mindig emlékezni fogok ezekre a szép percekre! ? mondta el Andrea.

Szóljon hozzá!