ZETApress

hírportál

Shiraz után Piros Pont

A Patricio Baeza Trió karácsonyi élőzenés CD-bemutató partija volt tegnap este a Dob utcai Piros Pont Klubban. Moderátora ? csakúgy mint október 22-én a Ráday utcai Shiraz Perzsa étterembeli sajtótájékoztatón ? Róna Pitzi hivatásos előadóművész (Starvideo TV Production) volt.

Érkezéskor mindannyian tombolát kaptunk, bár a sorsolásra még órákat kellett várnunk. Előbb Patricio Baeza falon lógó festményeit mutatta be Kesztyűs Ferenc festőművész, majd kezdődött a muzsika. A 10 éves Fehér Ádi bluesgitáros ült a színpadra. Elmondta, hogy napi 3 órát gyakorol, kedvenc műfaja ? ki hitte volna? ? a blues! S tudják-e, hogy mit hallgatnak a molylepkék a szekrényben? ? Edda blúzt!

Jánoki Márió vak zongoraművész ? aki 2007-ben Aranyharang-díjat, majd 2011-ben Aranyharang Nívódíjat kapott ? eljött ugyan, mégsem ült a zongorához. Ott volt viszont Weszely Ernő 2014-es Aranyharang-díjas vak zeneszerző, zongora- és harmonikaművész. Vele beszélgettünk Vigh Alex-szel a koncertje után, közben Tóth Iván fényképezett. Elmondta, hogy 10 éves korától nem lát, előtte már zongorázott, ám harmonikát csak egy évvel később kapott. Akkor költöztek új lakásba, ahol már egy pianínó sem fért el!

Csak jövő tavaszra éri el nyugdíjkorhatárt, április 10-én lesz 63 éves. 2012-ig rokkantnyugdíjas volt, ám egy kormányrendelettel átminősítették járadékosnak. Azóta is ugyanannyi a bruttó, mint korábban, de az adómentes nyugdíj helyetti járadék már adóköteles, így kisebb összeget hoz havonta a pénzes postás. Erről viszont nem szívesen beszél, mert panaszkodni nem akar, de azt sem mondhatja, hogy ez így van rendjén!

Otthon számítógépén komponál, de a braille-írásos kottát is ismeri. Kedvence a Kodály- és Bartók-művek mellett a latin-amerikai és a francia zene. Nem szereti viszont a népi ajkakról lenyúlt dallamokat. Speciális harmonikaiskolát írt dzsesszt tanulóknak. A szabad gondolatokat juttatja kifejezésre koncertjein, ahová felesége kíséri. A karácsonyt együtt töltik majd Kőszegen, de szilveszterre hazajönnek, hogy az óbudai Symbolban színpadra lépjen.

A harmonikaszót újra gitárjáték követte a színpadon: a görög Angelidis Vasilis Zeusz szirtakit játszott, melyre a nézőtéren többen táncra perdültek. Később egy alkalmi dalnok is felment egy közös fotóra Pató mellé: Fekete bögréből kiömlött a tej, kettőnk közül én vagyok a fej! ? énekelte saját költeményét, de hamar abbahagyta éji dalát! A jó hangulatot a tüzes borok is segítették az asztalokon. A gépkocsival érkezőkre is gondoltak a különböző üdítőkkel. Akadt közöttük Olympos-termék is. Szerettem volna egy közös fotót Zeusszal és Olymposszal, de a gitárművész nem volt hajlandó kézbe venni a palackot. Bodor Géza, a Jóban rosszban sorozat Budai Krisztián polgármestert alakító színművésze 2012. augusztus 27-én szívesen beállt a Budai Vár elé a pesti Duna-parton Lantai József kamerája előtt, de Zeusz tegnap nem vette a poént. Lehet, hogy másik márkára esküszik? ? Félek, hogy ez már sosem fog kiderülni!

Nemcsak ittunk, ehettünk is. A KOMÉTA szalámi- és sonkakóstolóról gondoskodott, kávét a Bourbon Café kínálgatott. Búcsúajándékként mindenki egy-egy kürtős kalácsot kapott. Házigazdánk Bakonyi Karola, Erzsébetváros egykori polgármester-asszonya volt, aki szívesen szervezne a tegnapihoz hasonló koncerteket a Dob utca 65-ben, közel a Nagykörúthoz.

Szóljon hozzá!