ZETApress

hírportál

Búcsú Ferencvárosban

A Bakáts téri templomPéntektől vasárnapig ismét Ferenc Napi Búcsú lesz Ferencvárosban. A háromnapos búcsú a rendszerváltozás utáni időszak egyik legrégibb, évről-évre megrendezett kulturális-közösségi esemény a kerületben, melyet a Bakáts téri templom névadója, Assisi Szent Ferenc tiszteletére rendez Ferencváros Önkormányzata a templom közvetlen környezetében.

Péntek délután 2-kor a Köztelek utcai Ádám Jenő Zeneiskolában a Ferencváros Díszpolgára, a Ferencvárosért emlékérem, valamint a Ferencváros Szolgálatáért-díj átadásával kezdődik az ünnepségsorozat. A Bakáts téri színpadon 18:30-kor Antline koncert kezdődik. A fiatal tagokból álló zenekar több műfaj stíluselemeit ötvözi, ilyen például hard rock, metál, poprock.

19:15-kor Bulldózer koncert kezdődik. A zenekar 1993-ben alakult az XL Sisters feloszlása után. 2007 februárjától a zenekar állandó klubot működtet a Ferencvárosi Művelődési Központban, emellett sikerrel koncertezik országszerte. A zenekar tagjai: Demeter György ? ének, gitár, Demeter Tamás ? ének, Jankai Béla ? billentyűs hangszerek, vokál, Jülek Tamás ? szólógitár, vokál, Szabó Jusztin ? basszusgitár, vokál, Pálmai Zoltán ? dobok.

A Polgármesteri Hivatal II. emeleti Tanácstermében 19 órakor ünnepélyes vacsora ? ültetett állófogadás ? lesz testvérvárosi vendégeink részére. A Bakáts téri templomban 20:15-kor Snétberger Ferenc gitárművész koncertje kezdődik. Közreműködik a Nádor Kvartett (Gebora Gyula és Farkas Nándor hegedű, Mohácsi Gyula brácsa, Vámos Marcell cselló) és Horváth József bőgőn.

Snétberger Ferenc ma főként improvizációs művészetének és műfajokat átlépő játékának köszönhetően ismert. Repertoárját hazájának roma hagyományai, a brazil zene és a flamenco épp úgy inspirálja, mint a klasszikus gitár és a jazz. Számos szólóalbuma jelent meg, és több albumon működik közre partnerként. Végigkoncertezte Európát, fellépett Japánban, Koreában, Indiában és az USA-ban.

Szombaton a Bakáts téri színpadon 10:30-kor a Harmónia Balettiskola bemutatója lesz, melyet 11-kor Szalóki Ági gyerekkoncertje követi. Ági a ?90-es évek végén berobbant, új népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője. A Magyarországon és Európa szerte rendkívül népszerű, világzenét játszó Besh o Drom és az autentikus magyar népzenét virtuózan tolmácsoló Ökrös együttes énekese évekig. E két zenekarral járta a világot a montreáli jazz fesztiváltól a londoni Barbican Centeren át a párizsi Theatre de la Ville-ig. Hangja több mint 30 lemezen hallható.

2005-től szólóénekesként saját zenekaraival játszik. Eddig megjelent három lemeze közül kettőt az Év lemeze díjjal jutalmaztak Magyarországon, jazz illetve gyereklemez kategóriában. Ági éneklését érzékenység, gyermeki őszinteség és invenciózusság jellemzi, melyre az utóbbi években a legnagyobb magyar jazz-zenészek is fölfigyeltek. Szakcsi Lakatos Bélával, Tony Lakatossal, Oláh Kálmánnal népi énektechnikát alkalmazva improvizál, külföldi és hazai jazzkoncerteken.

14 órakor Rockin? Board TSE Akrobatikus R?N?R bemutatója, 14:30-kor a Zoltán Erika Tánciskola IX. kerületi csoportja Herbie vezetésével, 15-kor a Garabonciás Együttes műsora, 16-kor kerületi kisebbségek ? roma, ruszin, horvát, szerb, szlovák ? bemutatkozó műsora lesz.

18:30-kor Huszák Zsóka koncertre, majd 19:30kor BlackRiders koncertre kerül sor. Fantasztikus ír dallamok, amerikai folkzene, humorral fűszerezve! Az 1996-ban alakult Blackriders már rendelkezik arany és platina lemezzel is. A rendkívül színes és gazdag repertoárral rendelkező és velőtrázó hangulatról gondoskodó Blackriders szívesen látott vendége a hazai és külföldi fesztiváloknak, kluboknak, motoros találkozóknak és ír táncházaknak. Tagok: Patakfalvi ?Patyó? László, Selmeczi ?Levi? György, Kovács József László, Vajda Tibor.

Vasárnap a Bakáts téri templomban 11 órakor ünnepi szentmise keretében Mozart: Krönungsmesse KV 317 kerül bemutatásra. Közreműködik: Ajtai Bea ? szoprán, Fáklya Erzsébet ? alt, Mukk József ? tenor, Jekl László ? basszus, valamint a Wekerle-telepi Szent József ? kórus és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Kaposi Gergely.

A templom előtt színpadon 10 órakor az Alma együttes koncertje kezdődik. A ?96-ban megalakult Alma Együttes több tehetségkutató verseny győztese. A zenekar küldetése: a klasszikus és kortárs költők gyerekverseinek megzenésítése, népszerűsítése (Gazdag Erzsi, Kiss Benedek, Móra Ferenc, Zelk Zoltán, Weöres Sándor, Romhányi József, Kányádi Sándor, Tarbay Ede, Szalai Borbála).

Az ebédszünetet követően 14 órakor Showtime Budapest Táncstúdió Jazz-balett és Divat-tánc bemutatója kezdődik, melyet 14:30-kor a Méhek műsora követ. Méhes Csaba és Hargitai Gábor tíz évvel ezelőtt megalakították a Méhek elnevezésű közös formációjukat, amely hangzásvilágában és koncert megjelenésében egyaránt formabontó.

Ez nemcsak zene, hanem performance, a dalok, a vers, a kabaré, a színpadi mozgás és a jelmez összhatása. Hagyományos hangszereket nem használnak, afrikai hangszerekkel dolgoznak többnyire a Stomp nyomában. Már a megjelenésük is figyelemreméltó, a színpadra sárga-fekete csíkos búvárruhában lépnek.

15:30-kor kezdődik a Kiskutasi Asszonykórus fellépése, amely 1996. márciusában alakult meg hét taggal. Zala megye híres népdalgyűjtői ? Vajda József, Horváth Károly ? gyűjtéseiből énekelnek a legtöbbet, de más tájegység dalait is ismerik, és szívesen éneklik. A csoport elsődleges célja, hogy saját maguk örömére, mások szórakoztatására népdalokat énekeljenek, és megismertessék, megszeretessék az emberekkel. 16:30-kor Musicalitas Musical Stúdió műsora következik.

18:30-kor a Szivárvány Színiiskola musical műsorát láthatjuk, 19:30-kor a MusicalVarázs Alapítvány operett műsora lesz, majd 20:30-kor Lucky Boys koncert zárja a napot. Sztárvendég: Kontor Tamás. A zenekar egy Magyarországon is egyedülálló jazz stílust képvisel, amely az ?50-es évek Amerikájának, közelebbről Las Vegasnak zenéje. A stílust Louis Prima neve fémjelzi és azok a felejthetetlen számok, mint az I am Just a Gigolo és a Bona Sera. Ez a zene megőrizte a dixieland-jazz minden műfaji igényességét, de lüktetése, ritmusa már sokkal populárisabb és a Rock and Roll irányába mutat.

Szóljon hozzá!