ZETApress

hírportál

Jubileumi Gálaráadás

Az elmúlt évben nagyon sokféle előadás volt látható a Fővárosi Nagycirkuszban. Sokféle igényt elégítettek ki műsoraik, mivel egy kis kirándulást tettek, a hagyományostól eltérő ízlésű nézők kíváncsiságának kielégítése érdekében. Ezután a kis kitérő után, most újra egy hagyományos cirkuszi műsort láthat a nagyérdemű közönség!

A Jubileumi Gálaráadás című műsoruknak az ad különleges fényt, hogy folytatása a tavaszi-nyári nagy sikerű Jubileumi gála műsornak, mely az idén 120 éves Fővárosi Nagycirkusz ünnepi műsora volt! A tegnapi sajtótájékoztatón mi is végignézhettük. A felvételeket Lantai József készítette.

Egy jubileumi gálaműsortól elvárható, hogy legyen benne minden, ami egy klasszikus műsorban szokás. Adjon keresztmetszetet arról, hogy hogyan is lehet egy műsor hagyományos és modern egyszerre! Úgy hisszük, ez most nagyszerűen sikerült, mert a mától 2010. január 3-ig tartó programban lesz sok nevetés, lélegzetelállító mutatvány és sok-sok állat!

Lassan már hagyomány, hogy a nyitóképet a Baross Imre Artistaképző növendékei adják, akik egy kedves, fiatalos, vidám, gladiátorszámot adnak elő. Ezután Garagirján és partnernője egy keleti képet mutat be, melyben nagyszerűen ötvöződik a keleti zene és a tánc, az állatok ? a majom és a kígyó ? idomításával!

Ezt követően, egy gyönyörű hölgy: Kiss Kata mutatja be tánc és hulla-hopp tudását. Ő a sportból érkezett a cirkusz porondjára. Sokszoros magyar bajnok volt a ritmikus sport gimnasztikában onnan hozta magával azt az eleganciát, dinamikát, ami egészen magával tudja ragadni a közönséget! Őt a Porondi körforgásban ? rendező: Kristóf Krisztián ? ismerhettük meg tavaly a Nagycirkusz porondján.

Minden cirkuszok legkedveltebb szereplője a bohóc, most sem lehet másként. A műsor bohóca Henri Ayala, aki már az előző műsorban is fellépett, de egészen kivételes tehetsége és tudása miatt szerződését mindenki legnagyobb örömére cirkusz meghosszabbította. A magyar cirkuszművészetben, de a cirkusz világában is, nagyon jól csengő név a Duó Orlóczy. Ők egy testvérpáros, akik a családi hagyományt folytatva káprázatos rúdegyensúlyozó számot mutatnak be.

Ezután ismét egy nagyon csinos hölgy, a Hortobágyi Károly- és a Porond csillaga-díjjal kitüntetett Axt Elizabet mutatja be kézegyensúlyozó tudományát. Ő egy ismert cirkuszi dinasztia immár ötödik generációjának tagja, aki egy gyönyörű plasztikus örökmozgóként mutatja be ügyességét és hajlékonyságát.

Az első rész végén elefántokat láthat a közönség és ráadásul nem is akármilyeneket: afrikai elefántokat vezet elő a két Spindler. Németországból érkezett a fiatal házaspár, akik mindketten többgenerációs állatidomár családból származnak. Idomítanak tevéket, lovakat és tigriseket is, de most a cirkuszokban ritkán látható afrikai elefántokkal érkeztek Budapestre. Nagy sikerrel léptek már fel a különböző fesztiválokon is, többek között a leghíresebb Monté Carlói Cirkuszfesztiválon.

A második rész az elsőben is látott Garagirján vegyes állatszámával folytatódik, melyben lesznek tevék, lámák, zebrák, sőt kenguru is. A szám külön értékét az adja, hogy az állatokat modern koreográfiára, táncolva mutatják be. Cirkusz elképzelhetetlen trapéz nélkül. A trapéz koronázatlan királynője, Axt Ibolya, aki a Jászai-díjas édesapja, Axt László művészetét viszi tovább.

Egy új fogalom a cirkusz porondján: gentleman zsonglőr! Ő Kristóf Krisztián, aki egy nagyhírű cirkuszdinasztia ötödik generációja! Elegáns és ugyanakkor humoros, látványos stílusban bemutatott zsonglőr produkciója. Aztán egy olyan produkció következik, amitől a gyengébb idegzetűeknek általában izzadni szokott a tenyere, a magas-drótegyensúlyozás! Akik bemutatják, a három Ayala (apa és két fia), Venezuelából érkeztek és meglepő könnyedséggel mutatnak be lélegzetelállító gyakorlatokat. Még egy kis humorra is telik az erejükből, Henry Ayala, pedig bebizonyítja, hogy nemcsak a humornak, hanem a kötéltáncnak is mestere. Két Guiness rekord is kapcsolódik a nevéhez: az egyik, hogy 8 méter magasban a dróton 60 másodperc alatt 211-szer ugrott az ugráló-kötéllel, egy másik alkalommal, 1011-szer tudott megállás nélkül átugrani ugyanott fenn a magasban a gyermekjátékként ismert kötélen.

A lélegzetelállító mutatványok után szemet gyönyörködtető lányok következnek Mongóliából, a négy Otgontsetseng. A hajlékonyságuk egészen elképesztő és a stílusuk is meglepő, hiszen modern koreográfiára, a mongol dallamvilágot modern köntösbe öltöztetett zenére mutatják be produkciójukat!

És végül, ami nem hiányozhat a cirkuszból, a nagy akrobatacsoport. Egy hagyományosan magyar műfaj az ugródeszka akrobatika! A Hungária csoport a Baross Imre Artistaképző végzős növendékei! Nyolc fiatal ? két lány és hat fiú ?, akik először lépnek fel a cirkusz porondján, méltó utódai lesznek a híres magyar deszka csoportoknak.

A ligeti porond

39 éve ? hét éves koromban ? ejtett rabságába a cirkuszművészet. Nem családi örökség, így megmagyarázhatatlan vonzódásom eme művészeti ághoz. Kezdetben ? szüleim legnagyobb örömére ? folyóiratokból vagdostam ki cirkusszal kapcsolatos fotókat, cikkeket. Nem vitás, olykor a kölcsönkapott sajtókiadványokat sem kíméltem. Kivágás után egy nagy füzetbe ragasztottam be kincseimet. E füzet a mai napig megvan. Ez volt a kezdet ? olvashatjuk Dohi Tamás első könyvének hátsó borítóján.

A Magyar Országos Levéltárban dolgozom már 16 éve, ez nagy segítséget jelent církuszarchívumom vezetésében ? folytatódik a bemutatkozás. ? Óriási energiát, időt és anyagi áldozatot igényel a külföldi és hazai partnerekkel történő kapcsolattartás. Missiónak érzem a dokumentumok összegyűjtését, nyilván elsősorban a hazai vonatkozásúakat. Különösen nagy örömmel tölt el, amikor egy-egy hungarikumot sikerül megszerveznem. Gyűjteményemet folyamatosan bővítem, cserével, vásárlással és adományok elfogadásával. Sokan megértették, hogy közös érdekünk az, amit csinálok.

Az évtizedek folyamán kapcsolatba kerültem a cirkuszművészet történetével, nagyon sok tudásra tettem szert és kutatásokat is folytatok. Ismeretségbe kerültem cirkuszi szakemberekkel, artistákkal, igazgatókkal a világ minden részéről. Elmondhatom, hogy befogadtak a családba ? fejeződik be a szerző vallomása.

A 120 év története a Fővárosi Nagycirkusz 120-ik évfordulójára jelent meg a napokban ezer példányban. Üzleti forgalomba nem kerül. A jövő januári 8. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra angolul is kiadják. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tegnapi sajtóbemutatón akadt, aki mindjárt kettőt is elvett belőle. Igaz, ezt ő a leghatározottabban tagadta!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jött már a bika | ZETApress
  2. Díjaztuk a legjobbakat | ZETApress

Szóljon hozzá!