ZETApress

hírportál

A magyar drámát ünnepeltük

Fotó: Lantai JózsefA Magyar Színházi Társaság, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) és a Színházi Dramaturgok Céhe tegnap este 6 órakor a Magyar Dráma Napja alkalmából ünnepséget rendezett az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Krisztina körúti körtermében.

Először a Szép Ernő Jutalom átadására került sor, melyet drámaírói munkásságáért Békés Pál kapott. Sajnos betegsége okán nem tudott megjelenni, így fia, Bálint hallgatta Hegedűs D. Géza színész ? rendező köszöntőjét.

Az ígéretes pályakezdő drámaíró díját a szintén távollévő Vinnai András felesége vehette át. Őt Alföldi Róbert színész ? rendező, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntött. A díjakat Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Művészeti Főosztály főosztályvezetője adta át.

Ezután a Bálint Lajos-vándorgyűrű átadása következett. A Dramaturg Céh döntése alapján az idei díjazott Faragó Zsuzsa lett. Ezt az évad legjobb magyar drámája ? a Színházi Dramaturgok Céhe díjának átadása követte. A díjra érdemes drámákat idén is az előző évadban bemutatott és/vagy megjelent magyar drámák közül válogatta ki a Dramaturg Céh előolvasó bizottsága. A győztes alkotás, a bizottság által javasolt öt színdarab közül, a Céh teljes tagságának titkos szavazatai révén Térey János: Jeremiás, avagy Isten hidege című drámája lett, elnyerte a Legjobb Dráma-díját.

Köszöntőt mondott Dömötör András rendező, a díjat Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettes távollétében Kischer Péter főosztályvezető, valamint Lőkös Ildikó és Radnai Annamária, a Színházi Dramaturgok Céhének társelnökei adták át. A díjhoz nyújtott támogatásért köszönetet mondtak a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának.

A bizottság idén az alábbi öt művet találta érdemesnek a versengésre az évad legjobb magyar drámája díjért: Lackfi János: Láger-operett; Sultz Sándor: MAL?HABA; Szabó Borbála ? Varró Dániel: Líra és Epika; Térey János: Jeremiás, avagy Isten hidege és Zalán Tibor: Rettentő görög vitéz. Szerzőik bevezetője után, ezekből hangoznak el részletek. Közreműködtek a Pont Műhely művészei: Enyedi Éva, Pereszlényi Erika, Szalontay Tünde, Szabó Simon, Vicei Zsolt és a szerzők. Az esemény házigazdája: Nagy András író, az OSZMI igazgatója volt.

Szóljon hozzá!