ZETApress

hírportál

Paisiello Holdbéli világa

A Holdbéli világ zenészeiGiovanni Paisiello: Holdbéli világ című művének modern kori premiere lesz ma este 19 órakor a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi-termében ? tudtuk meg sajtósaiktól. A belépés ingyenes, kötelező regisztráció a iicbudapest@esteri.it címen. Foglalt helyek az érvényes Intézet Barátai Klub-kártyával rendelkezők számára lesznek.

Milyen szép a hold!… egy álcsillagász távcsövén keresztül, a földről kémlelve. Pláne ha az utazást egy erős altató helyettesíti, s az álomban találkozni lehet szép, szelíd leányzókkal, akik imádják a vén félnótásokat. Ez égi csalás hátterében természetesen megtalálható a pénz, az eladó sorban lévő fruskák, egy félrevezethető, gazdag polgár apa; az egészet pedig élővé varázsolja Goldoni tolla és Paisiello muzsikája.

A Holdbéli világot Paisiello, a népszerű vígopera-szerző oroszországi tartózkodása alatt írta, amikor II. Katalin cárnő vendége volt Szentpéterváron, akinél udvari karmestesterként és zenetanárként szolgált. Az operát Carlo Goldoni szövegével 1783-ban mutatták be az új cári kőszínház megnyitásakor, II. Katalin Őfelsége megkoronázása alkalmából. Az Olasz Kultúrintézetben bemutatásra kerülő változat, Franco Piva átiratában a mű modern kori premierje. A színpadra állítás minimalista eszközökkel történik (rendező: Nagy Péter ? díszlet és jelmezek: Gelesz Hanna), a hat énekhangra írt szerepet teljes egészében a római Santa Cecilia Konzervatórium növendékeiből álló társulat adja elő. Közreműködik az intézettel gyakorta együttműködő Liszt Ferenc Kamarazenekar, vezényel Franco Piva.

Olasz hangok régen és ma ? III. évad

Az Olasz hangok régen és ma sorozat harmadik évadjához érkezett. Az elmúlt években az előadók és a repertoár tekintetében is magas színvonalú eseményekre került sor, melyek természetesen idén is folytatódnak. A zenei műfajok átszelik a kamara- és szimfonikus zene kiművelt ösvényeit és nem feledkeznek meg a jazz és a népzene sugalmazásairól sem. Ebben az évadban a kortárs táncművészetnek is figyelmet szentelünk.

A koncertek között megtalálhatjuk a zeneirodalom nagyjai által fémjelzett, állandó zenei repertoárt. Ezen túl a meglepetés erejével is kívánunk hatni szokatlan, felfedezésre váró darabot, a zenekar összetételét és műfaját tekintve nem szokványos zenei együttest kínálva. Olyan elismert művészek előadására is sor kerül, akik még a szakavatott közönség tetszését is elnyerik. A ma estit követően hat kihagyhatatlan koncertre várják az érdeklődőket a Giuseppe Verdi-terembe, mely a magyar közönség körében nemcsak kiváló akusztikájáról ismert, hanem tiszta építészeti vonalvezetéséről is.

További hétfői programok: Szeptember 29-e 19 óra Igor Stravinsky / Histoire du soldat / A katona története. Ensemble del Sud, diretto da Marcello Panni. Narrátor: Bakos-Kiss Gábor, Laurent Winkler. Október 6-a 19 óra Tánc / Traviata /Giuseppe Verdi: Artemis Danza. Október 27-e 19 óra 1914-2014: À la vie Duo Alterno / Tiziana Scandaletti, szoprán Riccardo Piacentini, zeneszerző és zongoraművész. November 17-e 19 óra Suite italiana AccoENSEMBLE Quartet / Harmonika. December 1-eje 19 óra Io ho in mente te / Te jársz az eszemben Alti & Bassi. December 15-e 19 óra Reneszánsz táncok és dalok Ensemble La Rossignol.

Szóljon hozzá!