ZETApress

hírportál

Székely Dózsa a Margitszigeten

Történelmi legenda a nemzeti ünnep alkalmából. Székely Dózsa György tánckrónikájával zárul a szezon a Margitszigeten. Az államalapítás ünnepének hétvégéjén a magyar történelem sorsfordító eseménye, a Dózsa György által vezetett parasztfelkelés legendája elevenedik meg augusztus 22-én, pénteken a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes tánckrónikája szuggesztív látomás a múltról, mely a Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként kerül bemutatásra ? tudatta Jánosi Katalin. A nagyszabású dramatikus táncjátékkal a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) a híres dálnoki nemesre, Dózsa Györgyre emlékezik halálának 500. évfordulóján. Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, az együttes művészeti vezetője Székely Dózsa György címmel látványos és magával ragadó táncjátékot álmodott színpadra, mely megújult formában a határon túli (Temesvár, Sepsiszentgyörgy, Kolozsvár) és a nyíregyházi, szekszárdi bemutatókat követően a turné-sorozat zárásaként augusztus 22-én, pénteken 20 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható. Fotóink Dusa Gábor felvételei.

A rendező-koreográfus szerint az utókornak nem tiszte megítélni az elmúlt fél évezred során sok indulatot és vitát kiváltó Dózsa személyét és tetteit, ezért a történelmi forrásokon alapuló táncjátékban elsősorban a szerelmes férfit, a mélyen vallásos katonát és a vívódó embert igyekeznek bemutatni. ? Dózsa György történelmünk talán egyik legtragikusabb sorsú lázadója, aki éppen 500 évvel ezelőtt égette lelkünkbe jelképpé magasztosult tüzes trónját. Számos nagy művészünket megihlette az évszázadok során: Erkel operát, Székely János és Illyés Gyula drámát írt róla, Petőfi, Ady, Sinka István, Juhász Gyula versbe, Csoóri, Sára és Kósa filmre írta, Derkovits fába faragta, Szervátiusz vasba öntötte. Mi sajátos eszközeinkkel: népzenei ihletésű zenékkel, néptáncon alapuló virtuóz és lírai táncokkal emlékezünk meg róla ? nyilatkozta Zsuráfszky Zoltán.

A címszerepben a népszerű énekes-színész, Novák Péter lép színre, aki a magyar népi hagyományokat kiválóan ismerő és közvetítő táncos előadó. További főbb szerepekben Eredics-Fekete Zsuzsanna, Oberfrank Pál és Valach Gábor látható. Közreműködnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és zenekara, a Vasas Művészegyüttes, valamint felvételről Szarka Tamás (Ghymes együttes), aki a tánckrónika zeneszerzője és dalszövegírója. Az előadás díszletét Tóth Kázmér, a jelmezt a táncjáték írója, Vincze Zsuzsa tervezte. Tánczenei szerkesztő Makó Péter (Csík zenekar), rendező-koreográfus Zsuráfszky Zoltán. Bővebb információ és online jegyvásárlás idekattintva található.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JUH0VVvLiz8[/youtube]

Szóljon hozzá!