ZETApress

hírportál

Országos örömzenélés

Palya BeaOktóber elsején ismét zenélj, ahol csak kedved tartja: az utcán, a munkahelyeden vagy épp a MÜPÁ-ban! Ismét országos, spontán örömzenélésre várnak mindenkit október elsején, a Zene Világnapján. A nap idei alcíme Hallgass át! ? mellyel a különböző zenei stílusok közötti falak ledöntésére bíztatnak a szervezők.

A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája felhív mindenkit, aki úgy érzi, a zene és a zenélés örömét szívesen megosztaná másokkal, hogy adjon rövid koncertet október elsején egy szokatlan, általa kiválasztott helyen: az utcán, egy boltban vagy épp a munkahelyén. Jelentkezni bármilyen zenei produkcióval lehet, de idén különleges kategóriák is vannak: a crossover és Haydn jegyében tartott mini koncerteket külön díjazzák.

A jelentkezés és a részletek a honlapjukon találhatók. Az eseménysorozat nagykövete, Szalóki Ági és más ismert zenészek is feltűnnek majd Budapest egy-egy váratlan pontján, hogy a Zene Világnapjának üzenetét hirdessék, a nap végén pedig hírességek zenélnek egymással és a közönséggel a MÜPÁ-ban. Az este házigazdája Novák Péter.

A Zene Világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész alapította 1975-ben ezzel az üzenettel: Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.

A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Irodája szó szerint veszi a neves zenész felszólítását, ezért október elsején mindenkit arra hív, hogy fakadjon dalra, csapjon a húrok közé, zenéljen egy kicsit. Bárki jelentkezhet: szóló zenészek, amatőr és profi zenekarok, kórusok is megmutathatják, mit tudnak és bármilyen zenei stílust szívesen látnak ? illetve hallgatnak ? a szervezők. A lényeg, hogy szokatlan helyen történjen mindez, és minél többen lássák – forgalmas utcán, vendéglátóhelyen, közintézményben, vagy munkahelyen.

Az előadást videóval kell dokumentálni és feltölteni a Világnap honlapjára, ahol a jelentkezés feltételei is megtalálhatók. Az idén két különleges kategóriában is lehet indulni: Játssz át! ? címen crossover ? azaz a különböző zenei stílusokat ötvöző, azokon átívelő ? produkciókkal, illetve a Játssz Haydn Papát! ? mottóval a 2009-es Haydn Évhez kapcsolódóan a nagy bécsi mester valamelyik művének előadásával. A legötletesebb, legérdekesebb előadásokat nyereményekkel díjazza a zsűri: a lelkes résztvevők MP3 zenelejátszókat, stúdióidőt, értékes hangszereket, utalványokat, belépőjegyeket, kottákat és CD-ket nyerhetnek.

Október elsején ismert zenészek is feltűnnek majd számos forgalmas budapesti és vidéki helyszínen, hogy a Zene Világnapjának üzenetét hirdessék, este pedig a Müpa nyitja meg kapuit a zenerajongók előtt, akik ? szintén a Hallgass át! mottó jegyében ? különböző zenei stílusok találkozásának lehetnek szem-, és fültanúi.

A bicentenáriumi Haydn-crossover koncerten fellép majd a komolyzenét játszó Trio LaKriA és az Accord Quartet, a magyarországi és a kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon megszólaltató Szent Efrém Férfikar, a magyar népzenét játszó Jánosi Együttes, vagy a kortárs jazz olyan nagyságai, mint a Lantos Zoltán Mirrorworld együttes és Dés László. A koncert végén a közönség együtt is zenélhet majd a világhírű előadókkal, hogy mindenki számára aktív zenei élménnyel végződhessen a Zene Világnapja.

Szóljon hozzá!