ZETApress

hírportál

Ördögkatlan holnaptól

7. Ördögkatlan Fesztivál 2014.Holnap kezdődik a 7. Ördögkatlan Fesztivál. Több mint 400 programmal várja a fesztiválozókat a négy kis baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon hetedik éve viruló emberi, azaz ?korszerűtlen? összművészeti fesztivál ? tudtuk meg Bérczes Annától.

Közel 80 színházi előadás, 150 koncert, majdnem 30 kiállítás, 20 irodalmi esemény, 15 film és több mint 100 családi program augusztus 5. és 9. között a Katlanban, ahol középpontban a művészi és emberi minőség tisztelete áll. Az Ördögkatlan Fesztivál legnagyobb vállalkozásai ? vállalásai közé tartozik a saját produkciók létrehozása, az új, eredeti ötletek megvalósítása, álomból valóság formálása ? ahogyan a fő szervezők, Kiss Mónika és Bérczes László idézik minden évben a mottóvá vált gondolatot a fesztivál-megnyitón: Ha egy ember álmodik, az csak egy álom, de ha több ember álmodik egyszerre, az a valóság kezdete!

Milyen álmok válnak idén valósággá?

Beethoven IX. szimfónia. ? 2014-ben Beremenden, nem messze a határtól a Megbékélés Kápolna előtti réten újra felcsendül egy klasszikus a nagyzenekartól: a tavalyi Mozart-Requiem után most Beethoven IX. szimfóniáját vezényli Dinyés Dániel, közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar (művészeti vezető: Hollerung Gábor), a lá cArte kórus (művészeti vezető: Philipp György), Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Varga Donát, Gábor Géza operaénekesek. A csillagos ég alatt augusztus 8-án, pénteken.

In memoriam Cseh Tamás. ? Öt évvel ezelőtt a Katlan ideje alatt, augusztus 7-én 17 óra 04 perckor távozott az örök barát és a fesztivál egyik fő védnöke, Cseh Tamás. Bérczes László ír róla: Ő a mi védnökünk. Tamás, a dalnok, az indián, a barát. Ő az, akinek öreg és fiatal, felnőtt és gyerek csak annyit mondott mindig: ?Szevasz, Tamás!?. Nem volt kérdés, hogy tegezed, hisz legszemélyesebb társad volt, pont olyan, mint te, egy ember, embertárs, aki csak neked énekelt mindig, neked meg neked meg mindenkinek külön-külön. 2014. augusztus 7-én délután kevés egyéb program lesz a Katlanban. Azt szeretnénk, ha minél többen összegyűlnénk 4 óra körül a nagyharsányi focipályán. Itt-ott valakik biztosan gitároznak majd, tán valaki a színpadra is fellép, ha kedve van ? de a lényeg az, hogy segítséggel közösen megtanulunk Tamástól egy dalt. És ha minden úgy megy, ahogyan most álmodjuk, 17.04-kor sokszázan, talán ezren is, elénekeljük azt. Együtt leszünk, nem szomorkodunk. Csak köszönünk: Szevasz, Tamás!

Hrabal vurstli. ? Idén lenne 100 éves Hrabal mester ? őt idézi a nagyharsányi faluközpontban ? helyesebben a csűrben az irodalmi vurstli. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé a szervezők, mint felolvasni Hrabal össze művét; mindenki beszállhat! De lesz itt kéményről kiabálás, miközben a szél egy gyönyörű nő hosszú szőke haját borzolja, no meg: cirkuszolás, jósda, Hrabal összes, ripacsok, kikiáltó, emberi ördöglakat, Hrabal könyve, lassított olimpia, papírrepülőroncskutatóexpedíció, bütykölés, Hrabal-futás, mozdonyrobbantó, katlanfoglaló, erőművészet, észművészet, észvesztés. Unatkozni nem lehet itt, de aki mégis, az majd vásárol mosómedvét.

Faluturisták. ? Rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet színeszek tolmácsolásában ? ez a Faluturisták. Tavaly Nagyharsány falu és környékének történetével ismerkedhettek a Katlanozók, idén Kisharsány nevezetességei és titkai következnek. S akik ismét a falusi turizmust népszerűsítik: Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám

K2 Színház: A nagyharsányi menyasszony. ? A k2 Színház már a fesztivál kezdete előtt egy héttel Nagyharsányba költözik, hogy ? megismerkedvén a falubeliekkel, elcsípvén néhány mókás, szomorkás történetük, kitanulván a helyi legendák legkülönbözőbb változatait, megízlelvén a méltán híres harsányi bort, megcsodálván pár naplementét a Szársomlyóról ? fabulamorzsákat farigcsáljon, improvizáljon, énekeljen, egyszóval mindent megtegyen, hogy az Ördögkatlan Rómáját, a fenséges Nagyharsányt egy kicsit még közelebb hozza hozzánk. Ősbemutató (hol máshol?) Nagyharsányban augusztus 6-án, szerdán. Rendező: Benkó Bence és Fábián Péter.

Pécsi Bölcsészudvar: A palkonyai faluháznál több kisebb udvarból áll majd, és mind izgalmas programokkal várja a fesztiválozókat. Az Irodalmi Udvarban Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye kapcsán beszélget egy antropológus-néprajzkutató, egy vidékszociológus és egy irodalmár; szó esik Janne Teller: Semmi című kultregényéről; 450 éves kortársunkat, Shakespeare-t idézi majd Máté Gábor színművész-rendező-színházigazgató, Oroszlán Anikó színháztörténész, Andrew C. Rouse irodalmár, Sári B. László irodalomtörténész és P. Müller Péter színháztörténész, Shakespeare-t és szavait hívják játékba a slam poetrysek, de lesz Simply English koncert és reneszánsz konyha is. A Színházi Udvarban fellép az Improvokál, és láthatják az Escrago Hajója társulatának Balkán című bátor, őszinte előadását, mely a West Balkánban történtek kapcsán készült. A Moziudvarban Bogdán Árpád személyes hangvételű, személyes élményeken alapuló, 2007-ben bemutatott nemzetközileg is elismert játékfilmje után beszélget majd az alkotóval Havasréti József kultúrakutató.

Díszvendégek: Lajkó Félix, Katona József Színház, Horváth Csaba és a Forte Társulat, Lengyelország. Csak néhány név a fellépők és programok listájáról: Quimby, Dohnányi Zenekar, Csík Zenekar, 30Y, Pintér Béla és Társulata, Rájátszás, Wahorn András, Mitch & Mitch, Kiscsillag, Budapest Bár, Mediawave, Tompos Kátya, Miquéu Montanaro, Alma együttes, Operabeavató: Offenbach, Csiky Gergely Színház, Cifra Udvar, Mesekotyvasztó, Watta Cirkusz, Bezzegakurvabeckek, Both Miklós és a Palimo Story, Wombo Orchestra, Ferenczi György és a Rackajam, Svjata Vatra, Jelenkor beszélgetések?

Szóljon hozzá!