ZETApress

hírportál

Orfeum a Városházán

100 év OrfeumTegnap délután a Budaörsi Latinovits Színház első évadzáró társulati ülésén Frigyesi András igazgató és Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető ismertették a mögöttünk álló hónapok eseményeit, valamint a 2014/15-ös évad terveit. Részletes információk hangzottak el nyári, 100 év Orfeum című produkciójukról is.

A bemutató július 5-én, jövő szombaton 20:30 órakor lesz a budaörsi Városháza udvarán, a Szabadság út 134-ben. További előadások július 6-án, 9-én és 10-én 20:30 órakor lesznek a fotóspróbát (nem nyilvános főpróbát) július 4-én, jövő pénteken 20:30 órakor tartják.

Munka után, estefelé… A hajdani orfeumok emlékezetes világát az egykori kávéházak hangulatával ötvözve idézi meg a Budaörsi Latinovits Színház. A színpadon hat színész és egy zenekar ? semmi sem szab határt fantáziánk, emlékeink szárnyalásának. Előadják: Szemenyei János, Páder Petra, Zsigmond Emőke, Molnár Mariann, Háda János, Ódor Kristóf. Zenei vezető: Darvas Ferenc.

Darvas Ferenc, e világ egyik leghivatottabb szakértője válogatásában olyan dalok csendülnek fel például, mint a Gyere, te nímand, a Fizetek főúr, a Valaki kell nekem is, vagy Az ész a fontos, nem a haj… A zenészek: Darvas Ferenc / Darvas Kristóf ? billentyű, Veér Bertalan / Veér Csongor ? hegedű, Szedőfi Balázs ? basszusgitár, Tóth János / Nagy Zsolt ? dob.

1908-tól 1933-ig az Erzsébet körúti Royal Orfeum volt a főváros legszínvonalasabb mulatóhelye. Olyan hely, ahol az irodalmi és a színházi élet nagyjai, de politikusok, üzletemberek is megfordultak. Ahol sikk volt mulatni, ahol szerelmek születtek, vagy akár komoly üzletek köttettek. Főrendező Herczeg Jenő, karmester Márkus Alfréd, díszlettervező évtizedekig Vogel Eric volt. Utóbb átépítették, működött Royal Színház, Royal Varietészínház, Revüszínház és más egyéb neveken, a háború után például Royal Revü Varieté, sőt Fővárosi Víg Színház elnevezéssel is. Működése alatt remek kabarészerzőknek, zeneszerzőknek adott állandó fórumot, fellépett mások mellett Josephine Baker, Szőke Szakáll, Nagy Endre is. Az épületet 1955-ben lebontották.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tíz bemutató Budaörsön | ZETApress

Szóljon hozzá!