ZETApress

hírportál

Ismét öt napig jazz Ferenvárosban

Akikre szívesen emlékszünk a korábbi fesztiválokról. (Fotó: Steiner Gábor)A MOL Budapest Jazz Fesztivál idei rendezvényei az építkezések miatt sajnos kiszorultak a korábban oly népszerű Közraktár-sátorból, de a törzsközönségnek nem kell aggódnia, a szervezők megtalálták a megoldást, hogy az épp zajló Baltic Sea Fesztivál rendezvényeként idén is megtalálják helyüket a jazz rajongói ? tudtuk meg Steiner Gábortól, aki a fotókat is készítette.

A MOL Budapest Jazz Fesztivál a Budapest Music Center igazgatója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett Gőz László harsonaművész, zeneakadémiai tanár, és munkatársai fáradhatatlan munkájának köszönhetően idén is hagyományként várja öt napra a jazz elkötelezett rajongóit.

Azokat, akik évről évre megtöltötték a hatalmas Közraktár sátrat és a Ráday utcai pubokat, hogy kora estétől hajnalig olyan new orleansi gyökerekkel bíró muzsikát hallhassanak, amelyek előadói jobbára kevésbé ismertek a magyar közönség előtt, zenei kvalitásaik azonban garanciát jelentenek a világszínvonalra.

Ahogy a korábbi években egy-egy hangszer adta a fesztivál gerincét, most a balti országok zenészeié a főszerep, természetesen magyar kollégáikról sem megfeledkezve, akikkel egy kis közös zenélésre is színpadra lépnek a külföldi vendégek, akik között svéd, lengyel, belga, francia, olasz, német, litván, finn, dán, észt, holland és természetesen amerikai művészek is szerepelnek.

A magyar fellépők sora a legkényesebb ízlésűeket sem hagyhatja hidegen. Valamennyiüket felsorolni szinte lehetetlen, ezért a teljesség igénye nélkül Szakcsi-Lakatos Bélát, Oláh Kálmánt, Dresch Mihályt, Gadó Gábort, Fekete-Kovács Kornélt és Bolla Gábort említjük itt meg, de akiknek a neve nem szerepel, őértük is bármikor érdemes betérni oda, ahol fellépnek.

MOL Fesztivál idén a Baltic Sea Fesztivál égisze alatt

A nyitókoncertre szerda este fél 8-kor a korábbiakhoz hasonlóan a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla hangversenyteremben kerül sor, míg a zárókoncertnek vasárnap este szintén fél 8-kor a MÜPA, de a Fesztivál Színház ad otthont.

A fesztivál két központi helyszíne a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Jazz Dóm sátor, amelyet a Művészetek Palotája mellett építenek fel. Előbbi csütörtök-péntek-szombaton 19 órától az elvontabb műfaj kedvelőit, míg utóbbi 21:30-tól a populárisabb jazz rajongóit várja. Ugyancsak este fél tízkor indul a Pinceszínház béli koncert is, egyidőben a Múzeum utcai Budapest Jazz Klub, és a Ráday utcai kávéházak (Fotocella, iF, Jaffa, Spyl) műsorával.

A Jazz Dóm vasárnap különleges rendezvénnyel is várja délután 2 órától a műfaj barátait, ugyanis a MOL Budapest Jazz Fesztivál részeként ekkor rendezik meg a Magyar Dal Napja Jazz Dal műsorát. Ezen Berki Tamás, Szőke Nikoletta, Emilio, Falusi Mariann, Váczi Eszter, Winand Gábor, Kozma Orsi, Mór Bernadett, Charlie, Babos Gyula csapata, a Mizar, az Impresseve és a Modern Art Orchestra váltják egymás folyamatosan a színpadon.

Ráadásul ez utóbbi rendezvény a Jazz Dómban, a kávéházak koncertjeivel együtt, ingyenesen várja a látogatókat, de a MÜPA 2000, a Trafó és a Jazz Dóm többi koncertjének 1500, valamint a Pinceszínház 500 forintos belépői is nagyon barátinak nevezhetők, pláne ha azt is hozzátesszük, hogy a tavalyi fesztiválon uralkodó átlagosan 7 Celsius fokkal ellentétben a meteorológia most nappalra 26-28, estére pedig 15 fok körüli hőmérsékletet jósol.

A MOL Budapest Jazz Fesztiválhoz kapcsolódik a szombaton 14 órakor a Goethe Intézetben rendezendő, Jazz és identitás ? Húsz évvel a rendszerváltás után címet viselő, francia-német-magyar nyilvános pódiumvita, amelyen a résztvevők megvitatják, milyen szerepet játszott országukban a jazz 1989 előtt és azóta; továbbá hogy viselheti-e a nemzeti identitás jegyeit a jazz a globalizáció korában. A nagy érdeklődésre számot tartó beszélgetésre a belépés szintén ingyenes és a rendezők szinkrontolmácsolást is biztosítanak.

Az eseményekről a Budapest Music Center honlapja tartalmaz bővebb információkat, ahol egy műsorváltozás is szerepel: szeptember 11-én a Jazz Dómban, Georgi Kornazov balesete miatt Emile Parisien, a Kornazov-kvintett szaxofonosa lép fel saját kvartettjével.

Szóljon hozzá!