ZETApress

hírportál

Latinovits Budaörsön

Szeptember 11-én, szerdán tartotta évadnyitó társulati ülését Budaörs színháza. A teátrum új neve: Budaörsi Latinovits Színház. Az intézmény új vezetői: Frigyesi András igazgató és Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető ? tudtuk meg Bognár Éva sajtóreferenstől. Fotóink Schottner Olivér felvételei.

?Azt gondolom a művészetről, hogy az a szabad alkotás terepe. Az elvárás az, hogy működjék szabadon az intézmény, és lehetőség szerint ezt tudják összhangba hozni a bevételekkel is ? emelte ki Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a fenntartó Budaörs Város Önkormányzata nevében az ünnepélyes évadnyitón.

?A színházteremtés mindig az időbeli és a térbeli jelenre reagáló, annak tükröt tartó, jó szándékú változtatásokat megfontolásra ajánló folyamat. A színház a polgárok számára a gondolkodás és az élményszerzés tere, és így a városi életminőség része ? hangsúlyozta Frigyesi András igazgató színháznyitó és évadindító beszédében.

?A Latinovits név örömet fog okozni azoknak, akik belépnek a színházba, és egy kicsit eszükbe jut Zoltán bátyám. A színházban dolgozó művészeket, dolgozókat pedig a név kötelezi, hogy őrá emlékezve még színvonalasabb, még rangosabb előadások kerüljenek bemutatásra ? üdvözölte levelében Frenreisz Károly, Latinovits Zoltán féltestvére a névválasztást.

A Budaörsi Latinovits Színház izgalmas repertoárja révén egy igazi értékteremtő-értékközvetítő szellemi-színházi műhely jön létre, amely egyúttal a szélesebb közönség igényeit is igyekszik kielégíteni. A színház októberben három hét alatt három bemutatót tart, jelenleg is közel ötven művész próbál párhuzamosan. Október 5-én, szombaton Barillet-Grédy: A kaktusz virága. Rendező: Bereczki Csilla. A főbb szerepekben: Gazdag Tibor, Fazakas Juli, Szakács Zsuzsa. Október 13-án, vasárnap R&L, avagy a mágusok birodalma. Puskin Ruszlán és Ludmilla című meséje nyomán írta és rendezi: Almási-Tóth András. A főbb szerepekben: Nagy Dániel Viktor, Sándor Péter és Mertz Tibor. Október 19-én, szombaton Max Frisch: Játék az életrajzzal. Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám. A főbb szerepekben: Ilyés Róbert, Szalay Marianna és Marton Róbert.

Sinkovitsok Budaörsön

Hogy a bemutatókat megelőzően se maradjanak a budaörsiek színház nélkül, meghívott előadásokkal megrendezésre kerül a Budaörsi Színházi Napok szeptember 19-e és 28-a között, jövő csütörtöktől szombatig. A briliáns vendégjáték-sorozat keretében színpadra lép többek között a Kossuth- és Jászai Mari díjas érdemes művész Jordán Tamás, a Kossuth-díjas Vári Éva, a Jászai és Latinovits Zoltán-díjas Alföldi Róbert. Szeptember 21-én, szombaton a Magyar Dráma Napján a magyar színháztörténet hatalmas alakjára, Sinkovits Imrére emlékezünk 85. születésnapja alkalmából fiával, Sinkovits-Vitay Andrással.

Szóljon hozzá!