ZETApress

hírportál

Hegedűs a Margitszigeten

FélixekA Budafoki Dohnányi Zenekarral ad szimfonikus-improvizatív koncertet Lajkó Félix hegedű-virtuóz július 13-án, vasárnap a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. ? Mindig is szerettem volna szimfonikus zenekarral játszani, most jött össze ? fogalmazott az idén 40 éves hegedűs.

A Nyári Fesztivál keretében megvalósuló koncertről tartott kora délutáni sajtótájékoztatón a zeneművész elmondta, hogy felemelő élmény együtt játszani az együttessel. Hollerung Gábor karmester, a Dohnányi Zenekar zeneigazgatója kiemelte: nagy öröm számára olyan karakteres, stílusteremtő művészekkel együtt dolgozni, mint Lajkó Félix. ? Az a szabadság, magabiztosság és természetesség fogott meg, ami a zenéjéből sugárzik! ? áradozott a hegedűsről.

Hollerung Gábor szerint remek partnert találtak Ott Rezső fiatal zeneszerző személyében, aki a hangszerelést készítette el a darabokhoz. ? Rezsőnek köszönhetően nagyon gazdag zenekari háttér szólal meg, igazi szimfonikus világ, mindazzal a szabadsággal, szólisztikussággal, ami Félix játékát jellemzi. Már tavaly megcsináltunk négy darabot, amelyeket már néhányszor el is játszottunk, ezeket egészítjük most ki egy teljes lemezzé, hiszen felvétel is készül ? magyarázta a karmester, aki szerint a hegedűs a látszat ellenére borzasztóan jól alkalmazkodó típus, és amikor ő szólózik, akkor is elég jól követhető a játéka.

Bán Teodóra, a Nyári Fesztivál fő-szervezője, a Szabad Tér Színház ügyvezetője többek között azt emelte ki, hogy nem egy egyszerű koncertről van szó, hanem egy erre az eseményre megszülető, vadonatúj művészeti produktumról. A Vajdaság Paganinijeként is ismert hegedűs legutóbb a hasonlóan virtuóz zongoristával, Balázs Jánossal állt össze improvizációs duóvá. A Tavaszi Fesztiválon adott koncertjükkel óriási sikert arattak a Zeneakadémián.

Szóljon hozzá!