ZETApress

hírportál

Gyermeknap a Ligetben

Az NGYSZ jövőre lesz negyedszázadosVárosligeti Gyermeknap lesz hétvégén a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében ? tudtuk meg délelőtt a Városháza Sajtótermében. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) Budapest Főváros Önkormányzatával közösen 1990 óta évente megrendezi kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben, melyre idén május 24-25-én kerül sor.

A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly csaknem négyszázezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

Budapest Főváros Önkormányzata a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat megalakulása óta támogatja a Városligeti Gyermeknapot; a Gyermekmentő Szolgálattal együtt, valamint szponzorok bevonásával finanszírozzák a gyermeknapi rendezvényt. A Főváros számára a kezdetektől fontos volt, hogy ezzel a rendezvénnyel több tízezer hátrányos helyzetű gyermek és családja számára nyújtson színvonalas, kulturált, ingyenes programot, akiknek erre másképp nem lenne lehetőségük.

A Szolgálat 2014-ben is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre több mint 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi ? ezúttal pécsi, pápai ? intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és Kárpátaljáról. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét teljes mértékben magára vállalja. Külön köszönet illeti az Országgyűlést amiért segítenek a határon túli gyermekek utaztatásában és elszállásolásában. A kétnapos rendezvényen összesen 44 helyszínen, 2 színpadon neves, népszerű művészek és közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

Az OTP Bank immár 20 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója. A legnagyobb magyarországi hitelintézet ? a Szolgálat jótékonysági rendezvényeihez nyújtott segítség mellett ? az NGYSZ egészségügyi programját és a Teréz körúti terápiás rendelőjének működését is támogatja. A bank 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek kialakított autóbuszt vásárolt a Szolgálatnak, melynek fenntartását azóta is biztosítja. A Gyermekmentő fogászati busza évek óta jelen van a gyermeknapi rendezvényen, ahol a két nap alatt mintegy öt-hatszáz gyermek fogát vizsgálják meg a szervezet önkéntes fogorvosai. A busz ezen kívül évente több magyarországi és erdélyi településre jár, ahol az önkéntes fogorvosok a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrését és kezelését végzik, valamint szájhigiénés felvilágosítást nyújtanak.

A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly több mint 6000, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg, az erdélyi út során a kiszűrt gyermekek fogászati kezelését is elvégezték. Az OTP Bank Kalandpark az OTP Fáy András Alapítvány O.K. Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpont trénereinek közreműködésével interaktív pénzügyi játékokkal, érdekes fejtörőkkel és nyereményekkel várja a gyerekeket. Az OTP Bank Gyermeknapi Focikupa szakmai támogatója idén is a Vasas Kubala Akadémia.

Idén ismét kilátogat a Városligetbe a Mercedes-Benz Hungária Kft. MobileKids programjával, amely játékos formában szeretné felhívni a 4-10 éves korosztály figyelmét a biztonságos közlekedés fontos kérdéseire, illetve szórakoztató módon tudatosítja a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. A MobileKids sátorban KRESZ-teszttel, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal és egyedi kézműves foglalkozással várják a gyermekeket.

A csillagos márka a biztonságos közlekedés népszerűsítése mellett már több éve támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját. A Mercedes-Benz Hungária, személygépkocsik és haszonjárművek hazai forgalmazója 2012-ben az első, Kecskeméten gyártott B-osztály aukciójából befolyt összeggel, 2013-ban pedig többek között ? Segíts egy mosollyal! címmel ? az első hazai CLA modell felületének értékesítésével segítette a szervezet tevékenységét. Ebből a kampányából több mint hat- és félmillió forinttámogatás gyűlt össze.

Május 25-én, vasárnap a Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán, a Kis-napozóréten a Budapesti Operettszínház, Ruttkai Bori és együttese, Gubás Gabi és a Szeleburdi Színház, a Kaláka-együttes, a Madách Musical Táncművészeti Iskola és Szakközépiskola, a MÉZ együttes és a MintaPinty Zenekar lép fel. A Budapesti Operettszínház művészei, az Ördögölő Józsiás című zenés fantasy-ből adnak elő dalokat.

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadával szemben fekvő füves terület ? az úgynevezett Napozórét ? két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 25-én, vasárnap az európai és az Európán kívüli kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen ? egyedülálló módon ? lehetőség nyílik a követségek, illetve kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

A Nemzetek utcájában összesen 42 ország és az Országgyűlés vesz részt változatos programokkal: Japán, Kína, Lengyelország, Madagaszkár, Németország, Törökország, az Orosz Föderáció, az Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége (23 ország), az Arab Nagykövetek Feleségeinek Csoportja (Algéria, Egyiptom, Jemen, Jordánia, Katar, Kuvait, Libanon, Líbia, Marokkó, Palesztina, Szaúd-Arábia és Tunézia) és az Országgyűlés.

A Nagykövetségek Színpadán, a Napozóréten, zenés, táncos bemutatók teszik még színesebbé a vasárnapot (Lochberg Regionális Tánccsoport, Németország; Polonéz magyarországi lengyel ifjúsági együttes; a csíkszentdomokosi gyerekek előadása, az Alfavit Alapítvány népi együttese [Oroszországi Föderáció] és a Palesztin Nagykövetség előadása). Az Országgyűlés gyermeknapi sátraiban és a sátrak előtt rajz- és színezőverseny, országházi kirakós játék, paravánfotózás, kvízkérdések az Országgyűlésről és az Országházról, valamint egyéb érdekességekről, az Országházat ábrázoló képeslap kiszínezése és postázási lehetősége, ügyességi játékok várnak minden érdeklődőt.

A gyermeknapi sátrakban a látogatók megtekinthetik az Országgyűlési Őrség egyenruháit, rendfokozatait és díszkardjait, és lehetőség lesz közös fényképek készítésére is. Az MTVA az m2 indulása óta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat stratégiai partnere. A csatorna örömmel számol be az NGYSZ programjairól, és műsoraiban felkarolja a Gyermekmentő által képviselt társadalmilag fontos ügyeket. A Szolgálat munkájáról, eredményeiről a közmédia minden csatornája hírt ad, az M2, valamint a Petőfi rádió pedig a gyerekeknek és a fiataloknak nyújt segítséget a Gyermekmentő szakértőinek útmutatása alapján.

Az M2 Élményszigetnél a látogatók találkozhatnak a Hetedhét Gyerekhíradó műsorvezetőivel, de még a Tv Macival, Süsüvel, és a két jó baráttal, Lótival és Futival is! Kipróbálhatják, milyen lehet gyerekhíradósnak lenni vagy jelmezbe bújni! Vastag Tomival is találkozhatnak az érdeklődök, aki elmondja, mire ügyeljenek a gyerekek személyes adataik védelme érdekében. Természetesen fotózkodhatnak is vele, sőt, ha helyesen válaszolnak a kérdésekre, még ajándékot is kapnak!

A Philips Magyarország Kft. idén harmadszorra csatlakozik a Városligeti Gyereknaphoz, a PHILIPS Egészséghős programjával. A cég sátrában érdekes feladatokkal, játékokkal és bemutatókkal várják a gyerekeket, akik felfedezhetik a Föld energiáit: a levegőt, a napfényt, a vizet, és a környezetvédelemről is sok érdekes információt hallhatnak. A Biztonságos Internet Sátor immár hatodik éve fogadja az érdeklődőket a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Plus (SIP) programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve azt, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és teremtsük meg azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

A Biztonságos Internet Sátor programjait az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a HP Magyarország, a Magyar Telekom, a Mobilsuli, a Facebook és a UPC Magyarország támogatja. A Safer Internet Projekt (SIP) Magyarországon: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat: tudatosításért és oktatásért felelős központ. Trénereik ingyenes tanfolyamokat tartanak diákoknak, tanároknak netikett és egyéb témakörökben. Partnerek: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságos Internet Hotline üzemeltetője.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának részvétele a gyereknapi rendezvényen, megerősíti az ombudsman és a Gyermekmentő Szolgálat 2010 decemberében kötött együttműködését, amelyben a két szervezet megállapodott, hogy munkájuk során a gyermekek érdekeinek és jogainak jobb érvényesítése érdekében közösen lépnek fel, és amennyiben szükséges a jogalkotó szervek felé is együtt tesznek lépéseket. Az ombudsman gyermekjogi honlapjáról közvetlenül elérhető az NGYSZ, mint kiemelt partner honlapja is.

Internetes játékok készségfejlesztő és szórakoztató bemutatásával kívánja népszerűsíteni a digitális technológiát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkársága. A rendezvényen mindezek mellett tanácsadókkal lehet majd beszélgetni a közösségi oldalakról és a biztonságos internet-használatról, valamint kisebbek és nagyobbak egyaránt kipróbálhatják a helyszínen kiállított szórakoztató audiovizuális eszközöket.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sátrában megismerkedhetnek a hatóság által üzemeltetett Internet Hotline szolgáltatással, valamint Magyarország első médiaértés-oktató központjával, a Bűvösvölggyel, amelyet az NMHH hozott létre. Az Internet Hotline szolgáltatás az interneten fellelhető jogellenes, illetve kiskorúakra káros és veszélyes tartalmak bejelentésére szolgál, emellett segítséget nyújt akkor, ha valakit jogsérelem ér az interneten. A Bűvösvölgyben egyedülálló lehetőség nyílik a gyerekeknek arra, hogy játékos alkotófolyamatok során, szakképzett és barátságos animátorok segítségével a legmodernebb technikai eszközökön keresztül tanuljanak meg mindent, ami a biztonságos és tudatos médiahasználathoz szükséges. Mindkét témában kirakós játékkal, színezővel és kvízjátékkal, valamint személyes tanácsadással várják az érdeklődőket.

A HP Magyarország érdekes és hasznos tippeket ad a biztonságos internethasználathoz. A gyereknapi rendezvényen túl a HP Magyarország önkéntes felvilágosító munkával is segíti a SIP programot. A cég munkatársai nem csak az iskolai oktatásban vesznek részt, hanem a programban részt vevő önkéntes oktatók továbbképzésében is. A kezdeményezés eredményeként a HP Magyarország önkénteseinek szakértő munkájával több iskola diákjainak ? mintegy ezer tanulónak ? az internetes biztonsággal kapcsolatos oktatása valósult meg az elmúlt időszakban.

A Telekom dolgozóinak önkéntes munkájával működő Mobilsuli célja, hogy eljuttassa a gyerekekhez a biztonságos mobil- és internethasználathoz szükséges alapvető tudást. Az általános iskolák meghívására a Mobilsuli önkéntesei egy-egy iskolai óra során mesélnek a gyerekeknek mindarról, amit e témában tudniuk szükséges. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyermeknapi rendezvényén a Telekom és a Mobilsuli az általános iskolás korú gyerekeket és szüleiket is várja egy könnyű, játékos teszttel egybekötött beszélgetésre, amelynek során a tudatos és biztonságos mobil- és internethasználatról kaphatnak hasznos információkat. Akinek pedig kedve támad kipróbálni a hallottakat, a Telekom internetkamionjában azonnal meg is teheti.

A UPC Magyarország sátrában a gyerekek kvízeket tölthetnek ki, vetélkedőkön vehetnek részt. A szülőket megajándékozzák az Európai Bizottság internetbiztonsággal foglalkozó szervezetei és a UPC együttműködésében készült tájékoztató anyagokkal. A Gyermekeink digitális világa című, rövid és hasznos tippgyűjtemény segítségével a szülők elsajátíthatják a legfontosabb ismereteket arról, hogyan maradhatnak biztonságban gyermekeik az online környezetben. A tippgyűjtemény gyakorlatias tanácsokat nyújt különböző témakörökben, amelyekkel a gyerekek szembesülhetnek az internet használata során, és segít abban, hogy a szülők elbeszélgessenek csemetéikkel a tapasztalataikról, támogatva őket a lehetséges veszélyek elleni védekezésben.

A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes. A rendezvény elsődleges célja, hogy értelmes és kulturált szórakozási, tanulási és sportolási lehetőséget nyújtson a gyermekek, fiatalok és családjaik számára, lehetővé téve mindenkinek, hogy belépődíj fizetése nélkül részt vegyen a több tucatnyi helyszínen folyó változatos programokon. A rendezők bíznak benne, hogy a gyermekek érdeklődési körüknek megfelelően további ötleteket kapnak a küszöbön álló nyári szünidő értelmes eltöltéséhez. A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom.

Szóljon hozzá!