ZETApress

hírportál

Koncertek az Olasz Intézetben

Tehetségek rivaldafénybenI-TALentumok lesznek az Olasz Kultúrintézetben március-júniusban, KORTÁRS zenei szemle lesz ugyanott idén májusban ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón az Olasz Kultúrintézet földszinti Xenia Galériájában. A rendezvény végén jellegzetes olasz ételeket-italokat kóstolhattunk.

Hat koncert négy hónap alatt, ismert művészek és ígéretes fiatal tehetségek, hagyományos és kortárs zenei programok, különböző, a szólistáktól a nagy zenekarig terjedő zenei formációk: ezek a fő összetevői az I-TALentumok második évadjának. Az esemény célja, hogy a magyar közönséget megismertesse az olasz zenei élet néhány főszereplőjével ? a minőségi és nagy érdeklődésre számot tartó hangversenyeknek köszönhetően.

Az Olasz Kultúrintézet felújított Giuseppe Verdi termében a kiváló előadók mellett (Giovanni Sollima, Alessandro Carbonare, Giuseppe Andaloro, Gesualdo Coggi), hagyományos (Bemini Vonósnégyes, Prometeo Kvartett) és nem hagyományos (Tetraktis Ütősök) formációk is fellépnek, és ott lesz még a palettán egy magyar zenekar is (MÁV Szimfonikus Zenekar) igazolva a két ország zenészei között fennálló kiváló kapcsolatot.

A kínált programok széles, különböző témaköröket felölelő repertoáron keresztül mutatják be a korszakok és zenei stílusok, különböző hangszeres előadások és kompozíciós műfajok összekapcsolt útját. Az antik és klasszikus zene fontos helyet foglal el a programban, de nagy figyelmet szentelünk a modem és kortárs zenei termésnek is, hogy kielégítsük a közönség művészeti ízlését. A műsoron Frescobalditól Boccadoróig szerepelnek zenei darabok, érintve Boccherini, Beethoven, Liszt és Bartók, Gerswin és Weill, Poulenc, Kuttemberger és Ligeti műveit. Az idei zenei szemle elhivatott célja, hogy teret biztosítson az olasz zenei élet pezsgésének és közelebb hozza a közönséget a Belpaese zenei kultúrájához és előadó-művészetéhez. A koncertekre a belépés ingyenes, foglalt helyek az érvényes Intézet Barátai Klubkártyával rendelkezők számára.

A KORTÁRS zenei szemle azért jött létre, hogy az utóbbi évtizedek gazdag klasszikus zenei repertoárjának néhány pillanatát közelebbről megismertesse a közönséggel. A zenei szemle egy olyan utazás/felfedezés, mely a különböző generációkon átívelő zenei tapasztalatot mutatja be néhány példán keresztül: megismerteti a közönséggel mind a háború utáni mestereket, mind pedig a legiljabb nemzedék alkotóit; határtalan teret nyit a zenei és nem zenei gondolatoknak, újragondolja a hangzás, tér, idő közötti kapcsolat problematikáját és új perspektívákat mutat. Ez a kortárs zeneszerzők részvételével megvalósuló rendezvény nem csak azt teszi lehetővé a közönség számára, hogy meghallgassa a többé-kevésbé ismert darabokat, hanem a találkozóval egybekötött koncert formának köszönhetően párbeszédre invitál a szerzőkkel.

A KORTARS első évadján a nemzetközi szinten is ismert Iván Fedele zeneszerzővel találkozhat a közönség, akinek a szerzeményei minden kortárs zenei szemlén szerepelnek. Fedele egyben a Velencei Biennálén rendezett legrangosabb olasz kortárs zenei esemény vezetője. Szintén szerepel az évad programjában a Magyarországon már ismert fiatal zeneszerző, Alessio Elia, aki 2013-ban első helyezést ért el az Új Magyar Zenei Fórum versenyén. A sorozat záróeseménye posztumusz tisztelgés a nagy szerző, Luciano Berio előtt. A mester művét, a 34 hegedűduettet a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fiatal zenészei adják elő Francesco D?Orazio koordinálásával.

A duettek Pierre Boulez és Bruno Madema, Berio zenész barátainak neveit viselik, illetve olyan nagy korábbi zeneszerzők nevét mint Bartók Béla. Ezzel Berio ? ahogy ő fogalmazott ? egyfajta ?személyes folklór? gyűjteményt mutat be, mivel a darabok megírására a zeneszerzőt az általa megélt személyes helyzetek és különleges alkalmak ihlették. A művek ugyanakkor ? a KORTARS zenei szemle első sorozatában ? felvonultatják azokat a nagy zeneszerzőket, akik nevei az utóbbi hatvan év nemzetközi zenei életét fémjelezték. A koncertekre a belépés ingyenes. Foglalt helyek az érvényes Intézet Barátai Klubkártyával rendelkezők számára.

Szóljon hozzá!