ZETApress

hírportál

Megújul a BTF

A BTF 2014-ről a MŰPÁ-banAz idei év rendkívüli eredményeket hozott Budapest kulturális életében: jelentős előadó-művészeti infrastruktúrával bővült a főváros, újra várja látogatóit a felújított Zeneakadémia és az Erkel Színház, a Budapest Music Center megnyitásával pedig Európa egyik legújabb kortárs művészeti központja jött létre.

Az új lehetőségekben rejlő szinergiákat kiaknázva megújul a nagy múltra visszatekintő Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) is, amely jövőre immár 34. alkalommal, 2014. március 21-e, péntek és április 6-a, vasárnap között új struktúrában és új finanszírozási háttérrel, több intézmény együttműködésével valósul meg ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a MŰPA Üvegtermében. Arról viszont nem esett szó, hogy az országgyűlési választások esetleges április 6-i megtartása milyen hatással lenne a zárónapi eseményekre.

Augusztusban született meg az a kormányhatározat, amely hosszú távon rögzíti a fesztivál működtetésének megújult szervezeti struktúráját és pénzügyi stabilitását, forrásait és egy új, Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös tulajdonában álló gazdasági társaság megalakítását. 2015-től a Művészetek Palotája és e cég közösen végzi a fesztivál megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokat. A fesztivál keretében kétévente megrendezésre kerülő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó szervezését a Nemzeti Színház koordinálja. A 2014. évi BTF közös finanszírozásáról szóló kétoldalú megállapodást Budapest Főváros Közgyűlése a múlt szerdai, december 11-i ülésén hagyta jóvá.

Megváltozik a fesztivál működési struktúrája is annak érdekében, hogy Budapest kulturális értékei a régióban és Európa-szerte a lehető legintenzívebben kerülhessenek bemutatásra. A Fesztivál Tanácsot, mely az adott év koncepciójára tesz javaslatot, a nemzeti- és fővárosi intézmények szakmai köre alkotja. A megvalósításáért és lebonyolításáért az Operatív Testület felel Káel Csaba elnökletével, amelynek állandó tagjai a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ képviseletében Bán Teodóra (illetve 2015-től már az új, közös cég), valamint a Magyar Turizmus Zrt képviseletében Horváth Gergely. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott, és egyéb intézményekben zajló programokat a Művészetek Palotája koordinálja, a fővárosi intézményekben megvalósuló, illetve a köztéri programokért a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ felel, a Magyar Turizmus Zrt. pedig az összművészeti városfesztivál teljes külföldi marketing-kommunikációs feladatait látja el.

A fesztiválok újraértelmezése, csatlakoztatása az európai vérkeringésbe már évek óta foglalkoztatja a szakembereket. A fővárosnak olyan kulturális turisztikai célponttá kell válnia, amelynek hallatán Londontól Athénig mindenkinek eszébe jut: Budapest az értékek és érzelmek városa, ahol a fesztiválok éppúgy szólnak a tradícióról, mint a meghökkentően izgalmasról.

E gondolat mentén a kulturális kormányzat jelentős támogatást biztosít a jövőben mind a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, mind a Café Budapestnek (lánykori nevén: Budapesti Őszi Fesztivál ? BŐF), négy évre előre meghatározva a forrásokat, így lehetővé téve a szisztematikus építkezést. A programszerkezet is jelentősen átalakul: több saját produkció születik, amelyek nemcsak a fesztivál idejére korlátozódnak, hanem további koprodukciós lehetőségeket rejtenek magukban. Sokkal több helyszínen lesznek kulturális események, a város különböző pontjain pedig lokális fesztiválcentrumokat alakítanak ki.

A fesztivál megszervezésére a kormány a 2014-től 2017-ig rögzítette határozatában a forrást, amellyel biztosítja a hosszú távú tervezést és a biztonságos működést. Az EMMI a Nemzeti Színház által kétévente szervezett (és a BTF programját képező) nemzetközi fesztivál támogatására 200 milliót, a MŰPA részére 950 milliót, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központnak 300 milliót ? akinek a Fővárosi Önkormányzat további 138,6 milliót ? valamint az NFM a Magyar Turizmus Zrt-nek 200 millió forintot adott. A kormánytámogatás így összesen 16,5 millió forint.

Ízelítő a BTF programjából

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztiválon is világsztárok várják majd a látogatókat. Itt lesz az amerikai smooth jazz veterán nagyágyúja, a kortárs fúziós műfajok úttörő alakítója, Lee Ritenour. Philip Glass A szépség és a szörnyeteg című operáját fogja személyesen, a Philip Glass Ensemble közreműködésével bemutatni. Fellép napjaink egyik legkeresettebb angol baritonistája, Simon Keenlyside. Eötvös Pétert, korunk egyik legfoglalkoztatottabb magyar zeneszerzőjét 70. születésnapján köszöntik művei avatott tolmácsolói, többek között a világhírű moldáv hegedűs, Patricia Kopacsinszkaja. Az első magyar új-cirkusztársulat, a Recirquel a Tavaszi Fesztiválon mutatja be új produkcióját, A meztelen bohócot.

Napjaink egyik legeklektikusabb kortárs dalszerzője, Robbie Williams duettpartnere, Rufus Wainwright első ízben lép fel Magyarországon. Eljön Budapestre többek között a jazz, a latin zene és szintipop egyedülálló keverékét játszó Matt Bianco a Concertgebouw Jazz Orchestra közreműködésével; az észak-afrikai hatásokból táplálkozó, multikulturális dallamaikat autentikus hangszereken előadó francia Lo?Jo zenekar; a komolyzene Monty Pythonjaként számon tartott MozART Group; Sebestyén Márta és a Grammy-díjas Deep Forest és a Bécsi Filharmonikusok Zubin Mehta vezetésével.

A fesztivál 2014-ben március 21. és április 6. között zajlik, a következő években pedig a Bécsi Ünnepi Hetek és a Prágai Tavasszal összehangolva jelentkezik az eseménysorozat ? ily módon is figyelembe véve a nemzetközi kulturális-turisztikai trendeket, Budapestet mint jelentős kulturális központot az európai mezőny élvonalába helyezve. A jegyértékesítés a mai napon elindul, jegyek a MŰPA és a BFTK jegyértékesítési pontjain, az ismert jegyirodákban, illetve a honlapon érhetők el, melyen a folyamatosan bővülő programkínálatról naprakész információk találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Dupla helyszín, dupla program | ZETApress

Szóljon hozzá!