ZETApress

hírportál

Adél a Világtalálkozókon

A svédországi Simándy Adél a Magyar Világtalálkozók sikeres énekese. Az ismert svéd-magyar előadóművész, a Svéd?Magyar Világklub tagja idén májusban is sikeresen szerepelt a budapesti III. Magyar Világtalálkozón ? tudtuk meg Dr. Turcsán Mihálytól.

Nagybátyja, Simándy József neves operaénekes volt, de édesapja is kiválóan hegedült, akivel a nagybácsi gyakran énekelt. Így Adél már kislány korától magába szívta a zene és dal szeretetét. Dél-Svédország magyar klubjaiban gyakran fellép, énekel svéd népdalokat, egyházi énekeket, a svéd magyarok által kedvelt magyar dalokat, magyar operetteket.Az I. Magyar Világtalálkozón már 2011 nyarán Balatonlellén sikere volt. Ott lépett fel először a Kívánságműsorban neves művészek: Leblanc Győző operaénekes és Tóth Éva operettprimadonna programjában.

A II. és a III. Magyar Világtalálkozón 2012-ben és 2013-ban a SYMA Csarnok Nagyszínpadán svéd nemzeti viseletben, svéd virágkoszorúval a fején és a Svédországban is jól ismert melodikus népdalokat énekelte sok sikerrel. Így például a SĂĽng till friheten ? Dal a szabadságról és Jag hade en gĂĽng en bĂĽt ? Volt egyszer egy csónakom című dalokat adta elő. Ezeket Tar Károly neves svédországi író, költő műfordításában a közönség ajándékul kapta.

A Svédország bemutatkozik című programokban ? ahol a háziasszony Dr. Szalontai Éva volt ? Adél osztotta a hallgatóságnak a svéd népdalok magyar szövegét. A Svédország bemutatkozik című programban is lelkes volt a közönség. Adélnak ismét sikere volt a III. Magyar Világtalálkozón. ?Ott más a kedv, más a kotta, ott másként szól minden nóta? ? írta Tar Károly költő, Adél azonban itt is, ott is, Magyarországon és Svédországban is sikeres dalénekes.

Adél a Világbál forgatagából is kivette részét. A floridai Maria Helmannal vígan ropták a táncot. Nelly, Adél svéd gimnazista kislánya a bál szépségversenyén helyezést kapott: ott állt a bál tíz szépe között. Idén is tapsolhattunk Adélnek a III. Világtalálkozó Nagyszínpadán. Itt kétszer lépett fel: svéd leányként, svéd népviseletben, svéd dalokkal, majd magyar leányként magyar dalokkal. A dalbemutatón a közönség hangos szóval és svéd zászlók lengetésével biztatta.

Szóljon hozzá!