ZETApress

hírportál

Kalózzene Alexandránál

KalózzeneA minap jelent meg az Alexandra Records gondozásában Vámos Miklós és Bornai Tibor Kalózzene ? Dunamenti dalok két gitárra és két emberi hangra című lemeze, melyet a szerzők tegnap délután mutattak be a Nyugati téri Alexandra Pódiumon. A jelige: A zene azé, aki megműveli!

Vendégük két régi barátjuk: Kern András színművész és Berki Tamás jazz énekes volt. Kern András most is elfogott egy levelet, s menten fel is olvasta. Csak rövid időt töltött a Pódiumon, sietett a Belvárosi Színházba, a Hitted volna premierjére. A szerda esti Károly körúti sajtó- és szponzori bemutatóról mi is beszámoltunk. Távozása után Berki Tamás emlékezett a múltra, majd a két szerző bemutatta új lemezét. A CD-n 14 dal van, de mivel a 13. sorszám kimarad, az utolsó, a Ráadás a 15. számot viseli.

A két emberi hang

Vámos Miklós író 17 évesen Berki Tamással a Gerilla-együttesnek, míg Bornai Tibor billentyűs dalszerző, a KFT-zenekarnak alapítótagja volt. Két úr, két gitár, két emberi hang és millió apró részlet, amely mind-mind rólunk szól. Vámos Miklós író hirtelen felindulásból szobazenekart alapított Bornaival, akit azonban mindenki úgy hív: Dráni. Eredetileg amúgy Vámos keresztneve is Tibor volt, lásd: The Tybors.

Miklós valaha a Gerilla pol-beat zenekar oszlopa volt, de addig szívatták, míg abbahagyta. Eztán negyvenkét évig nem fogott gitárt, húrokat csak teniszütőn használt. Mielőtt a mostani kéttagú formáció összeállt, Tibor voltaképp sosem gitározott. A 2012/13-as tanévben viszont addig gitároztak és énekeltek, míg ezek a kalózdalok születtek, amelyeket immár országszerte bemutattak a nagyérdemű közönségnek.

Zeneszerzői és szövegírói kalandozásaik széles skálája hallható a CD-n. Ihletet nemcsak egymásból és az őket körülvevő kacagtató valóságból, hanem néhány kevésbé ismert komponista, többek között Antonio Vivaldi, Paul McCartney, John Lennon, Eric Clapton, Robert Schumann és mások munkásságából merítettek. A koncertjeiken felvett CD 3499 forintos áron vásárolható meg Alexandránál.

Szóljon hozzá!