ZETApress

hírportál

Omega a Pilvaxban

omega_mostMoszkvába repül az Omega-együttes ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Pilvax Kávéházban, ahol beszámoltak a május 30-i koncertjük előkészületeiről. Benkő László, az együttes billentyűse elmondta, hogy már 30 évvel ezelőtt is szerettek volna kijutni a szovjet fővárosba, de ez akkor még másoknak sem sikerült.

A rendszerváltozás előtti puha diktatúra éveiben az Omega-együttes fokozatosan Közép-Európa vezető zenekarává nőtte ki magát, itthon viszont a tűrt, s néha a tiltott kategóriába tartozott. Kultúrpolitikusaink a könnyűzenére giccsadót vetettek ki, s a komolyzenét ezek bevételéből támogatták. Hiába voltak külföldön sikeresebbnél sikeresebb koncertjeik, csak három kulturális hetilap, a Világ Ifjúsága, a Magyar Ifjúság és az Ifjúsági Magazin számolhatott be itthon róluk.

A Szovjetunióban akkoriban még nem mertek negy tömegeket egy helyre engedni, ezért nem tartottak mega-koncerteket a Luzsnyiki Stadionban sem. A fiatalok ott is szerették a Rolling Stone és a Pink Floyd zenéjét, mégsem merték őket meghívni. Hiába remekelt az Omega is, csak álmaikban szerepelhettek a moszkvai közönség előtt.

A május 30-i koncertet három éve szervezik a Balassi Intézet moszkvai Kulturális Tudományos és Tájékoztatási Központja segítségével. Május 29-én száll le velük a repülőgép, s aznap este sajtótájékoztatót tartanak. Másnap hangpróbát tartanak az esti koncertjük előtt. Illusztris vendégeket várnak, talán még Putyin elnök és Medvegyev kormányfő is ott lesz. A színpadra várják a Blazsennij-székesegyház ortodox papjait is, akik másnap ebéden látják vendégül a Vörös téren az Omega-együttest. A repülőn a zenészeknek csak a hangszereiket kell magukkal vinniük, mivel a több kamionnyi színpadtechnikát a vendéglátók biztosítják számukra.

A március 15-én Kossuth-díjjal kitüntetett Omega-együttes úgy határozott, hogy a több mint 50 éves fennállása óta összegyűlt érték, tudás és tapasztalat megőrzése, hasznosítása érdekében alapítványt hoz létre. Az Omega Közéleti Alapítvány képviseletében jelen volt a délelőtti sajtótájékoztatón Molnár György, az Omega-együttes szólógitárosa, Benkő László, az együttes billentyűse, Trunkos András producer, leendő kurátorok és Belénessy Csaba újságíró, a kuratórium leendő elnöke.

A kuratórium nem csak a könnyű-, de a komoly-zenészeket is támogatja, mert szerintük csak zene van. Nem csak a zenészekre, de a társművészetekre, többek között a táncosokra is gondolnak, hiszen ők azok, akik csak fiatalon, így viszonylag rövid ideig lehetnek a színpadon. Konkrétumokról még nem tudtak beszámolni, hisz ez attól is függ, hányan csatlakoznak majd hozzájuk, lesznek-e bankok, állami, vagy egyéb szervezetek. Az együttes sosem politizált, ezért nem megosztó zenéjük azóta sem. Tervezik egy Omega Múzeum létrehozását is, ahová a rajongóktól is várják az ereklyéket!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Omega Oratórium | ZETApress

Szóljon hozzá!