ZETApress

hírportál

Szenzáció az Operában

RostAndrea_Gilda_szerepebenRost Andrea ismét Gilda szerepében! Amit az időjárás elvett a Verdi-maraton programjából, azt bőkezűen kapjuk vissza a sorstól: Gilda szerepében világhírű énekesnőnk, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Érdemes művész, Rost Andrea látható majd! ? tudtuk meg a BTF sajtósaitól. A hideg és csapadékos időjárás miatt ugyanis a holnapra tervezett Operaház előtti szabadtéri programok elmaradnak.

A művésznő beugrása már csak azért is különleges ünnep az operakedvelők számára, mert három évvel ezelőtt elbúcsúzott a szereptől, és úgy volt, többé nem láthatjuk már Gildaként élőben. Sztárszopránunk 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett, ahol összes fontos szerepében megismerhette a bécsi közönség.

A Milánói Scala 1994-es Rigoletto-bemutatóján ? amelyre maga Riccardo Muti hívta meg ?, átütő nemzetközi sikert aratott, s azóta az olasz dalszínház állandó visszatérő vendége ? hogy csak kettőt említsünk a világ operafellegvárai közül. Gilda a legkedvesebb szerepei közé tartozik: énekelte a milánói Scalában és a New York-i Metropolitanben ? a teljes listát, ahol a közönséget rabul ejtette világszerte ebben a szerepben, képtelenség volna felsorolni.

Rigoletto szerepében a mexikói Carlos Almaguernek tapsolhatunk majd, aki többek között a legendás Carlo Bergonzinál is tanult, és a bécsi Staatsopertől New York-ig a világ számos rangos operaházában megfordult már. Carlos tizonnyolc éves kora óta előbb hazájában, majd Barcelonába költözése után már Európa számos országaiban nyerte sorra az énekversenyeket. A kiváló hangú bariton 1999 óta Verdi-specialistának nevezhető, aki főként a drámai szerepekre specializálódott. A kritikusok és a közönség egyaránt kedveli erőteljes, mégis rugalmas hangjáért ? gyakran tűzik neve mellé az igazi Verdi-bariton címkét. Mindezt mi sem támasztja jobban alá, minthogy a kritikusok, szakújságírók és kollégái neki ítélték a Dr. Alfonso Ortiz Tirado Emlékérmet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Véget ért a 33. BTF | ZETApress

Szóljon hozzá!