ZETApress

hírportál

Géniusz Karthágó előtt

Gőzerővel készül a Karthágó a 30 éves jubileumi arénabeli koncertre. Már túl vannak a kirobbanó sikerű MüPa unplugged bulin, gyártásban van az új album és kiválasztották az elő-zenekart is, akik szeptember 26-án este megnyitják a koncertet. A Géniusz zenekar neve időről időre felbukkan a hazai rock életben; saját bevallásuk szerint azért vannak a kihagyások, mert örömből zenélnek, és csak akkor, ha van miről beszélni.

Hosszú évek óta azonos formában (Oplasznik Péter, Binder Róbert, Knapp Zoltán), barátságban és élvezetből lépnek színpadra, ebből fakadóan koncertjeik mindig energiával teli, közvetlen és hiteles pillanatokkal ajándékozzák meg a hallgatót. Erről mindenki meggyőződhet a Karthágó koncert előtt az Arénában maga is. Érdemes megnézni a Géniusz műsorát!

Long Story

1985. Zugló, Füredi úti lakótelep. Oplasznik Péter és Csengeri Attila a telep fiataljainak tart rögtönzött gitárelőadó délutánt. Knapp Zoltán Angyalföldről csatlakozik hozzájuk, Váradi Tibor basszusgitáros egyenesen a sörgyárból érkezik. Megalakul a Géniusz. Janca Ákos billentyűssel, klasszikus 5 tagú felállásban ?őszinte? rockzenei nóták születnek. Váradi Tibort a basszusgitáron Binder Róbert váltja fel, aki a metál világából érkezett, de az évek alatt szépen megszelídült.

1986-88. Több fesztivál és rock-tábor megnyerése után a Szörényi?Bródy szerzőpáros felfedezte a zenekar képességeit. Elsőként a Géniusznak, mint külsősnek, önálló dalt írtak. A ?Maradj köztünk? című dallal a Budapest Sportcsarnokban is felléptek. Címadó dal volt az ugyanilyen címen megjelent válogatás-nagylemezen is, sajnos azonban a rendszerváltás előtt a Bródy-szöveg túl merésznek bizonyult, így letiltották a számot. Ugyanekkor a Start 1?2?3 fiatal tehetségek albumán (A Rock gyermekei) is helyet kaptak, szépen lépdelve előre.

1988-92. Énekesüket, Csengeri Attilát rockoperai karrierre bíztatták, és ő élt a lehetőséggel ? elhagyta a zenekart. Azóta tucatnyi rockopera főszereplője itthon és külföldön, jelenleg az egyik címszereplő Az Operaház Fantomja című musicalben.

Négyen (Opi, Robi, Zoli, Ákos) ? alkották a zenekart ? s énekes lányokkal dolgoztak tovább. Könczöl Szilvi (később Napoleon Bld.), Prudovits Edina (később Cadillac), és Hegedűs Ilona mind jó frontemberek voltak, de teljesen kész lemezt nem sikerült kiadniuk.

Közben egy amerikai vámpírfilmben is szerepeltek (Daughter Of Darkness, főszereplő: Anthony Perkins), saját dalukat játszották egy jelenetben. Janca Ákos kivált a zenekarból, helyét Székely Tamás (Doki) cserélte fel a billentyűnél.

1992-97. Opi énekel, nincs több egyéb próbálkozás. Ekkor indult a klubélet Magyarországon. Megszülettek az új, karakteres saját dalok. Elsők között váltak az ország egyik legkeresettebb élő-koncertzenekarává. 1997-ig közel 1500 bulit nyomtak országszerte, Pető Zsolt szinte ötödik tagként lelkesen menedzselte a zenekart.

1994-ben a Warner Music kiadta az első lemezüket. 1995-ben Pécsett, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című darab újragondolásában és megfilmesítésében szerepeltek, Hegyi Barbara és Cserhalmi György főszereplésével. 1996-ban megjelent a második önálló lemezük, a Csillagból kő (Warner Music).

Főbb törzshelyek: Made Inn Music club az Andrássy úton, Közgáz, és a fesztiválok. A koncerteken Arany Zsolt gitáros (Harap együttes) csatlakozott. Viszont mégsem sikerült két dolog. Az egyik, hogy a lemezeken nem tudták jól visszaadni azt az erőt és lendületet, amit mindenki érezhetett a koncerteken. A másik, hogy a siker érdekében egyre több feldolgozást játszottak, ami szép lassan megölte a lelkesedést, a kreativitást.

Pedig már éppen sikerült átlépni a küszöböt a második vonal legelejéről az első vonalba. Mert együtt játszottak minden kortársukkal (Republik, Pál Utcai Fiúk, LB27, Kimnowak, Kispál stb.), de egy pici mindig hiányzott még.

Búcsúzásként bejutottak a Siófoki Coca-Cola Beach nagyszínpadra, nyár közepére. Nagy dolog volt, csak a Padödö, Bikini, Edda és hasonló zenekarok játszottak akkor ott. Repülő húzta a nevüket a Balaton felett, agyba-főbe hirdették a bulit? Aztán 6-kor elkezdett zuhogni az eső.

1997-2003. Évekig nem nyúltak közösen hangszerhez. De munka, család, gyerekek, az volt bőven. 2003 ? ?till the end of time: Ami benned van, azt úgysem tudod elnyomni. Ki kell, hogy jöjjön. S így kezdtek szép sorban megszületni az új dalok. Olyan dalok, amelyek újra fontosak. Nem biztos, hogy mindegyik baromi fontosat mond el a világról, de hiteles. Mert ez a legfontosabb a számukra. Persze fontos, hogy jók legyenek a dalok, fontos, hogy jól szóljon, meg ilyesmi. De ha érzed rajta az izzadságszagot, akkor sz*r az egész.

2005-ben megtalálták HSB stúdiót (Tankcsapda, Nyers, Anima Sound System stb.), ahol Hidasi Barnabás kiváló szakértelmével vették föl a harmadik album dalait. Székely Tamástól (Doki) közös megegyezéssel és barátsággal megvált a zenekar. Helyette Barnabás és hosszú idő után újra Janca Ákos játszott billentyűsként a felvételen. Ákos a további próbákhoz is csatlakozott, és megint erősíti a csapatot.

2006-tól újra indult a Géniusz. Áprilisban megjelent a 3. album, a Ha-jó. LGT-t, meg ilyesmit már nem nagyon játszanak, azt már lerágták utánuk jó sokan. Viszont írnak jó kis dalokat. Gyere el Te is a következő Géniusz bulira!

Szóljon hozzá!