ZETApress

hírportál

Faluház Biatorbágyon

Szent Iván Napra és Éjre készülnek a sínekre épült Biatorbágyi Faluház kertjében. A Szent Iván-napi népszokások ? pl. tűzugrás ? felelevenítésével, gyermek-táncházzal, Lovasi András, a Csík- és a Szeret-zenekar örömzenéjével készül a Biatorbágyi Faluház június 24-re, egyszerre kínálva alternatívát a tradicionális és a mainstream stílus kedvelőinek.

A Biatorbágyi Faluház, mint kulturális központ komoly metamorfózison ment át. A ?70-es évek közepén a vasúti nyomvonalat távolabb helyezték a lakott övezetektől, s a nem sokkal később készült rendezési terv az elhagyott állomás területén művelődési ház, iskola helyét jelölte ki. Mégis csak a ?90-es évek elején valósult meg a nagy álom: a vasútállomás egykori épülete, Faluház néven új művelődési intézménnyé lett, amit 1992. május elsején kapott meg a helyi közösség, Biatorbágy első írásos említésének 800 éves évfordulója alkalmából. 1992. februárjától ebben lelt otthonra az induló művészeti iskola, a Bolyki testvérek édesanyjának, Bolyki Eszternek irányításával. A Faluház eredeti épülete 2006. augusztus 20-án egy új, 300 fős színházteremmel bővült.

A Csík-zenekar 20 éve meghatározó szereplője Magyarország népzenei életének. Koncertműsorukban elsősorban magyarországi és erdélyi népdalok, illetve táncmuzsikák hallhatók, de román táncdallamok is szerepelnek. Házigazdaként neves népművészeket, zenészeket fogadnak, de tehetséges fiatal szólisták, táncosok és táncházi zenekarok számára is biztosítanak fellépési lehetőséget. A zenekar különlegessége, hogy segít a közönségnek átjárást találni a népzene és más műfajok (rock, alternatív) között. Átdolgozott dalokat játszanak a hazai rock-élet jelentős képviselőitől (Kispál és a borz, Quimby, Tankcsapda).

A Szeret-zenekar a Duna mellékfolyójáról kapta a nevét. Műsoraikban a hagyományos magyar népzene bemutatása mellett a Kárpát-medencében élő nemzetek zenei kultúrájának hiteles előadását is fontosnak tartja. A Lajthától a Szeretig című műsorával az európai hírű zeneszerző és népzenekutató Lajtha László zenei örökségének széles körű megismertetését is célul tűzte ki. A fiataloknak szóló népzene-történeti előadásukkal a magyar népzene közel 1500 éves történeti fejlődését követhetjük végig különleges hangszerbemutatóval ötvözve.

A Szeret név egyben a zenekar közhasznú környezetvédelmi egyesülete is, amely erdei iskola létrehozásával kívánja elterjeszteni a környezettudatos szemléletmódot, s a megújuló energiaforrásokat felhasználó technikai újdonságokkal megismertetni a jövő generációját. A rendezvényen résztvevő vendégek bont kapnak, amelynek felmutatásával a rendezvény napján a Viadukt étteremben kedvezményesen fogyaszthatják el az erre az alkalomra összeállított Szent Iván-éji tűzön sült falatokat.

Szóljon hozzá!