ZETApress

hírportál

Klassz lesz ez a Haydn

Zenés gyermeknapi Haydn-maraton a Millenárison és további programok öt helyszínen, egy napon, május 31-én vasárnap 11 órától éjjel 11-ig. Idén világszerte megemlékeznek Haydnról, hisz idén ünnepeljük az első bécsi klasszikus halálának 200. évfordulóját. A Haydn-év csúcsán, a mester halálának napján, május 31-én, vasárnap a Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája tizenkét órás zenemaratont szervez a Millenárison: 11 és 23 óra között ingyenes programokkal várnak kicsiket és nagyokat, mindazokat, akik ismerik a szimfóniák atyjának zenéjét, s mindazokat, akik még nem.

Fellép majd Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, este pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével egyedülálló zenei kísérletet ad elő Szakcsi Lakatos Bélával. A maraton utáni levezetésről a Budapest Bár gondoskodik. A nap házigazdája Novák Péter. A zeneszerzőről ugyanezen a napon öt nagyvárosban is megemlékeznek a World Creation projekt keretében, amelynek célja, hogy a világon minél több helyen felcsendüljön Haydn: A teremtés című oratóriuma.

A Haydn Év legkiemelkedőbb eseménye lesz május 31-én, a zeneszerző halálának 200. évfordulóján. A Hungarofest Kht. KLASSZ Zenei Irodája igazi zenei csemegéket kínál ezen a különleges napon kicsiknek s nagyoknak egyaránt: gyereknapi zenemaratont szervez a Millenárison, ahol délelőtt 11-től este 11-ig, tizenkét órán át Haydn zenéje tölti be a teret. A Haydn Maraton egyedülálló zenei élményben részesíti a Millenárisra látogatókat: különféle formációk, változatos feldolgozásokban szólaltatják majd meg a zeneszerző műveit egész nap. A jól ismert klasszikus dallamok mellett a népszerű crossover műfajban is felcsendülnek Haydn kompozíciói.

A szimfóniák atyjának és a vonósnégyes megteremtőjének titulált zseni már kisgyermekként, egy háromnyelvű alsó-ausztriai falucskában felnőve vált fogékonnyá a különböző nemzetiségek zenéi iránt, a szervezők pedig a gyereknapi vasárnap délelőttjére és délutánjára olyan muzsikusokat kértek fel, mint Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, hogy segítsenek a legkisebbeket is fogékonnyá tenni Haydn zenéje iránt. Fellép még Bölöni Réka Társulata, a Drums Ütőegyüttes, a Brass in the Five, a Garabonciás Táncegyüttes, a Jánosi Együttes, a Trio LaKriA és a Mirrorworld, valamint a Zuglói Filharmónia Fúvószenekara is, a zenén túl pedig egész nap kézműves foglalkozások színesítik a programot, a kulináris különlegességek kedvelői pedig Haydn kedvenc ételei és italai közül válogathatnak.

Este fél 9-től a crossover műfajok kedvelői egy igazi zenei ritkaság fültanúi lehetnek: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével egy páratlan kísérlet során Szakcsi Lakatos Bélával közösen dolgozza fel a mester műveit. A Haydn Maraton záróakkordjaként a Budapest Bár lép fel. Az egész napos Zenés Gyereknapi Haydn Maraton minden programja ingyenes. A rendezvény házigazdája: Novák Péter.

Magyarországon öt város vesz részt az osztrák Haydn Festspiele Eisenstadt által létrehívott World Creation projektben, így zenekedvelők Haydn A teremtés című oratóriumát itthon ?egyedülálló módon ? egy napon, öt helyszínen, Budapesten, Pécsett, Esztergomban, Sopronban és Balatonfüreden hallgathatják meg. Sose feledjék: A komolyzene nem lejárt lemez!

Szóljon hozzá!